OUDERSCHAP

Kinderzitje kopen? Hierop moet je letten *

1 april 2021

Misschien herken je het wel. Je kind is na school vaak moe, bij lange fietsuitjes slaat de verveling toe, of je kind fietst wel graag, maar soms is het toch net wat veiliger of sneller als het achterop zit want hij/zij is nog erg jong. Gelukkig kun je kleine kinderen prima meenemen op je eigen fiets, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Waar moet je bij het kopen van een kinderzitje in elk geval op letten?

Juiste maat

Wanneer je op zoek gaat naar een kinderzitje, is het belangrijk de juiste keuze te maken. Het zitje moet niet alleen stevig vastzitten op je fiets, het is ook belangrijk dat je kind goed wordt ondersteund in het stoeltje. Hierbij moet je vooral letten op de rug, benen en voeten van het kind. Dit is niet alleen belangrijk voor comfort, maar vooral voor de veiligheid. Om het veiligheidsgevoel te vergroten houden sommige ouders ervan om de jongste kinderen voor hen te zien zitten en dus in een stoeltje voorop de fiets te plaatsen, in plaats van achterop. Zo kunnen ze immers altijd een oogje in het zeil houden. Hoewel deze mogelijkheid bestaat is het voor het besturen van de fiets en het zicht vaak wat prettiger het kind achterop de fiets te plaatsen, zeker als het kind groter wordt. Afhankelijk van de leeftijd, lengte en eigen voorkeur kies je dan het beste kinderzitje voor je kind.

Variatie in bevestiging

Naast het bepalen van de maat is het belangrijk stil te staan bij de bevestiging van het kinderzitje. Zoals eerder aangehaald zijn er voor de allerkleinsten opties om het kind vooraan op de stuurpen in een zitje te plaatsen. Daarnaast is er heel wat variatie in bevestigingsmogelijkheden voor een stoeltje achterop. Zo kun je kiezen voor een bevestiging aan de zadelpen, het fietsframe, de bagagedrager of een combinatie van deze mogelijkheden.

Wat betreft de gordel van het zitje zijn er ook diverse mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een gordel met enkelvoudige of dubbele sluiting en tussen een tweepunts- en driepuntsgordel. Sommige uitvoeringen hebben gewatteerde gordels voor meer comfort. Ook kun je kiezen voor verwisselbare kussentjes of voor een vaste vorm.

Verstelbaar

Bijna alle stoeltjes zijn makkelijk te verstellen. Zo zijn bij vele modellen de voetsteunen zonder gereedschap in hoogte aan te passen. Het is belangrijk dat het goed past en dat je kind veilig zit. Het is ook mogelijk te kiezen voor een zitje dat minder steun biedt maar snel te bevestigen is. Dit is vooral handig als je kind slechts af en toe op jouw fiets zit en hij/zij al goed zelfstandig het evenwicht kan bewaren. Ook kun je ervoor kiezen een tweede zadel voor op het frame te bevestigen om zo je kind wat meer het gevoel te geven van het zitten op een fiets. Ik heb dit nu ook gedaan voor Quinn en hij vindt dat fantastisch!

Tenslotte zijn er nog allerlei extra’s verkrijgbaar die voor meer comfort kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door middel van een handgreep voorop het stoeltje van je kind, armleuningen, en hoofdsteun of een windscherm wanneer je kiest voor een zitje voorop.
Vergeet ook andere accessoires voor een veilige fietsrit met je kind niet. Denk hierbij aan een fietshelm, extra verlichting of reflectoren.

Fiets jij vaak met je kind? En kies je dan voor een stoeltje voor- of achterop, of fietst je kind al zelf?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.