OUDERSCHAP

Kinderdagverblijf of gastouderopvang?

12 juli 2014

baby op de opvang Heb je een baan en ben je van plan na de komst van je kindje weer aan het werk te gaan? Dan is het ook belangrijk na te denken over een geschikte opvang voor je kindje in de uren dat jij straks aan het werk bent. Misschien heb je het geluk dat je lieve ouders of schoonouders hebt die straks met alle liefde op hun kleinkind willen passen. Is die mogelijkheid er niet of kunnen opa en oma niet alle dagen oppassen, dan zijn er in Nederland twee bekende manieren van professionele kinderopvang: een kinderdagverblijf of gastouderopvang. Ik zet uiteen wat beide vormen van opvang precies inhouden, wat ze van elkaar verschillen en tenslotte voor welke vorm wij zelf hebben gekozen voor onze dochter.

Kinderdagverblijf

Het kinderdagverblijf zal iedereen wel kennen. Ouders kunnen daar terecht voor de opvang van hun kind(eren) in de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar. Vaak zijn de kinderen in groepen ingedeeld. Je hebt zogenaamde horizontale groepen waar kinderen zitten die ongeveer dezelfde leeftijd hebben (bijv een babygroep met kindjes van 0 tot 2 jaar) en je hebt verticale groepen waar kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in een groep worden geplaatst. De kinderen worden begeleid door pedagogisch medewerkers die minimaal een MBO3-diploma hebben. De meeste kinderdagverblijven zijn doordeweeks open gedurende ongeveer 10 uur per dag.

Gastouderopvang

Ten tweede is er de mogelijkheid de opvang te laten verzorgen door een gastouder. Deze vangt een of meer kinderen op in huiselijke kring. De gastouder kan zelf ook kinderen hebben. De overheid heeft strenge eisen opgesteld waaraan gastouders moeten voldoen. Zo moeten zij onder andere aansloten zijn bij een gastouderbureau en minimaal 18 jaar zijn. Er zijn ook regels voor het maximale aantal kinderen dat mag worden opgevangen, dit is leeftijdsafhankelijk. Zo mag een gastouder maximaal twee kinderen onder een jaar opvangen. Ook aan de opvanglocatie worden strenge eisen gesteld. Dit alles om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de kinderen gegarandeerd wordt.

De kosten

Kinderopvang kost natuurlijk geld. Hoeveel is afhankelijk van de soort opvang die je kiest en het aantal dagen dat je kindje er gebruik van maakt. Onder voorwaarden heb je bij zowel opvang via een kinderdagverblijf als opvang via een geregistreerd gastouder, recht op Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Veel kinderdagverblijven en gastouderbureaus hebben op hun website een rekenmodule waarmee je op basis van je inkomen en de factoren die ik hierboven heb genoemd, kunt uitrekenen wat de opvang ongeveer per maand gaat kosten.

Kinderdagverblijf of gastouder, waarvoor kiezen wij?

Ik vind het heerlijk dat ik de hele week voor L kan en mag zorgen. Maar ik merkte steeds meer dat een HBO-studie gecombineerd met het huishouden en de tijd die ik in mijn blog en andere dingen wil steken, soms wat teveel wordt als ik haar de aandacht wil blijven geven die ze verdient. Daarom hebben we een tijdje geleden besloten dat ze binnenkort een dagje per week naar een opvang gaat. Is er een eventuele tweede dag nodig dan zullen mijn ouders en schoonouders die op zich nemen.

Op de dagen dat L weg is kan ik me volledig op studie, huishouden en andere zaken richten en op de dagen dat ze thuis is ben ik er helemaal voor haar. Dat vind ik een heel fijn idee en daar voelen we ons goed bij. Voor L hebben wij overigens voor die tweede optie gekozen. Vanaf september gaat ons meisje dus een dag in de week naar een lieve gastouder. We hebben enorm mazzel, want ze woont letterlijk om de hoek.

Gastouderbureau

Een tijd geleden meldden we ons aan bij een gastouderbureau en dat bureau is toen aan de hand van een intakegesprek voor ons op zoek gegaan. Al vrij snel hadden ze een optie voor ons. We hebben de gastouder ontmoet, we hebben gezien waar ze de kindjes opvangt en hadden er meteen een heel goed gevoel bij. Op de dag dat L komt is er nog één ander meisje, dat drie maanden ouder is. De gastouder heeft zelf ook twee kindjes, maar die gaan al naar de basisschool en komen dus laat in de middag pas thuis.

De reden dat wij voor gastouderopvang hebben gekozen is dat we het een fijn idee vonden als ze in een huiselijke omgeving verblijft. Zeker omdat ze nog zo klein is. Ook is gastouderopvang wat flexibeler dan opvang in een kinderdagverblijf. Zo hoeven we niet te betalen als we van tevoren weten dat ze op haar vaste dag een keer niet komt en betalen we ook alleen voor de uren die we daadwerkelijk afnemen. En kom ik haar een keer een uurtje eerder halen, dan hoeven we voor dat laatste uur niet te betalen.

Wennen

Hoewel ik voor de volle 100% achter onze keuze sta, denk ik wel dat het moeilijk gaat zijn die eerste dag zonder mijn meisje in de wetenschap dat ze de hele dag bij een andere moeder en een ander kindje in huis is. Gelukkig gaan we, voordat we met de opvang starten, nog een paar keer wennen. Ik denk dat ik dat meer nodig heb dan Lise, haha! Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van hoe het gaat en komen er dus zeker nog updates over dit onderwerp op mijn blog!

Gaat jouw kindje naar een opvang? En is dat een kinderdagverblijf of een gastouder, schakel je oma’s en opa’s in, of kies je voor een combinatie? Laat het me weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd. En heb je nog vragen hebt over dit onderwerp? Stel ze gerust!

8 Comments

  • Reply Petra 12 juli 2014 at 13:35

    Dochterlief gaat naar de opvang en opa en oma passen op. Zoonlief gaat naar school en op de dagen dat wij er niet zijn haalt opa hem op. Wij hebben bewust gekozen voor een kinderdagverblijf. Daar is wat mij betreft meer aandacht voor de ontwikkeling van een kind. En nee niet op een schoolse manier maar op een speelse manier het kind alles laten ontdekken. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit niet kan bij een gastouder maar ik heb zelf het idee dat er bij een kinderdagverblijf hier meer aandacht voor is. En dat vind ik belangrijk.

  • Reply Joyce 12 juli 2014 at 18:01

    Ik ben voorlopig nog thuis. Ben wel zelf gediplomeerd gastouder en twijfel nog of ik daar weer mee aan de slag ga. Je moet aan zo vreselijk veel regels voldoen. Begrijp ik best, maar het is bijna niet te doen om nog wat te verdienen..

    Als wij oppas nodig hebben, staat mijn moeder paraat en verder probeer ik zoveel mogelijk dingen ’s avonds of in het weekend te plannen als manlief er is 🙂

  • Reply Nicole 12 juli 2014 at 18:11

    Zoals je wel weet zit ik nog wel even in de ziektewet en hoe we het daarna gaan doen met Fay ligt er helemaal aan wat voor een werk ik kan vinden en wat er mogelijk is met opa’s en oma’s!

  • Reply Linda 12 juli 2014 at 23:04

    Zelf werk ik als gastouder. Ideaal, kan je ook thuis zijn voor je eigen kinderen en pleegkind.

  • Reply Suzanne Glas 13 juli 2014 at 00:47

    Wij hebben bewust gekozen voor een kdv. Naar onze mening is er hier meer aandacht voor de ontwikkeling van de kinderen (een tweeling in ons geval), is er meer ruimte voor flexibiliteit, zitten we niet met vakantie en/of ziekte van leidster en zal het groepsproces een grotere invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.
    We kiezen er ook bewust voor onze ouders alleen in te zetten in “nood”. Dat klinkt een beetje ernstig maar we vinden het belangrijk dat opa’s en oma’s kunnen verwennen, een keer een weekendje kunnen oppassen zonder dat we ons bezwaard voelen omdat ze alweer gaan maar vooral dat ze geen deel uitmaken van de dagelijkse opvoeding. We zijn van mening dat iemand die de kinderen een dag (of meerdere) in de week opvangt, ook mede-opvoeder is. Dit is ook een reden dat we dat niet door opa en oma willen laten doen.
    Voor wat betreft de kosten… Ja die zijn duur! Maar… Van mijn salaris blijft er altijd nog meer over dan wanneer ik niet zou werken, daarbij kunnen we dat geld ook niet missen. Maar de aller belangrijkste reden dat we de kinderen naar de opvang brengen ondanks de kosten; MIJN GOD! Wat ben ik een veeeeeeeeeeeeeeeeeeeel leukere moeder als ik werk!

    • Reply Petra 13 juli 2014 at 23:11

      Herkenbaar. Ik ben ook een veel leukere als ik werk.

  • Reply iooon 13 juli 2014 at 22:28

    Ik heb laatst opgezocht of ik zelf gastouder kan worden. Vooral voor wanneer mijn broer kindjes heeft aangezien ik op het moment geen werk heb. Dus wellicht in de toekomst, het lijkt me wel leuk en ik heb al de juiste opleiding er voor gehad.

    Voor onszelf is het voorlopig niet aan de orde tenzij ik opeens een baan zou vinden maar die kans acht ik klein.

  • Reply Silke 18 juli 2014 at 12:49

    Hier hebben we gekozen voor een kinderdagverblijf. Heel bewust omdat ik geen gastouder wil. Is me net te huiselijk. 🙂 Ik ga een dagje in de week minder werken, maandag mag hij naar oma en opa en de andere drie dagen moet hij naar de opvang. Mijn hart breekt nu al als ik eraan denk, maar financieel is het gewoon niet haalbaar om te stoppen met werken.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.