OUDERSCHAP

Heeft mijn kind een eigen identiteitskaart nodig?

2 maart 2018

Kortgeleden was ik een dagje op pad met vriendinnen. Het ging over pasfoto’s op de identiteitskaarten van de kinderen. De een na de ander liet ze zien, maar ik niet. Mijn kinderen hebben namelijk geen paspoort of identiteitskaart. En toen vroegen we ons eigenlijk allemaal af wat nu eigenlijk de precieze regels over paspoorten en identiteitskaarten voor kinderen zijn. Ik ben er maar eens in gedoken.

Vroeger kon je er als ouder voor kiezen je kind te laten bijschrijven in je paspoort. Maar sinds juni 2012 is dat niet meer mogelijk en moet een kind zelf een geldig reisdocument hebben.

Identificatieplicht kind

Heb je het over de identificatieplicht, dan geldt dat een kind jonger dan 14 jaar zich niet hoeft te kunnen legitimeren als daarom gevraagd wordt. Er geldt in dat geval dus geen identificatieplicht. In het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar.

Legitimatie kind bij zorg

Maar… dat is anders wanneer je te maken hebt met zorg. In de zorg geldt er namelijk, anders dan bij de algemene identificatieplicht, geen leeftijdsgrens. Als je met je kind naar een zorgverlener gaat, moet je voor je kind dus een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen. Dit geldt vanaf de geboorte. Zonder geldig identiteitsbewijs is de kans groot dat je een eventuele dokters- of ziekenhuisrekening voor een behandeling van je kind zelf moet betalen, in plaats van die te kunnen declareren bij je ziektekostenverzekeraar. Zeker de moeite waard dus om in elk geval te zorgen dat je kleintje een geldig paspoort of identiteitskaart heeft. Je weet immers van tevoren niet of en wanneer je van zorg gebruikmaakt!

Legitimatie kind op reis

Reis je met je kind naar het buitenland, dan moet het een geldig paspoort of geldige identiteitskaart hebben. Dit geldt voor elk land van bestemming en ongeacht de leeftijd van je kind. Een paspoort is in alle landen een geldig reisdocument. In sommige landen kan je kind met een identiteitskaart reizen.

Paspoort of identiteitskaart voor je kind aanvragen

Een identiteitskaart of paspoort van een kind onder de achttien jaar is vijf jaar geldig. Wil je een paspoort of identiteitskaart voor je kind aanvragen, dan kun je hiervoor terecht bij de gemeente waar je woont. De regels voor de aanvraag zijn als volgt:

  • Je kind moet mee naar het gemeentehuis als je een identiteitskaart of paspoort voor hem/haar aanvraagt;
  • Je dient een geschikte pasfoto mee te nemen;
  • Er is toestemming nodig van beide ouders (schriftelijk ofwel fysiek, dit verschilt per gemeente, check dit dus even van tevoren bij jouw gemeente);
  • Van de ouders is een geldig identiteitsbewijs nodig.

We zijn met de kinderen nog nooit in het buitenland op vakantie geweest. Ik was in de veronderstelling dat ze daarom nog geen identiteitskaart nodig hadden. En was dus best verbaasd toen ik erachter kwam dat je je kind ook moet kunnen legitimeren als je gebruikmaakt van zorg. Als ik dat eerder had geweten, had ik denk ik allang identiteitskaarten voor Lise en Quinn aangevraagd. Ik ga dat dus maar heel snel alsnog doen! Dit weekend gaan we pasfoto’s maken en als die gelukt zijn ga ik komende week een afspraak maken bij de gemeente.

Hebben jullie kinderen al een eigen paspoort of identiteitskaart?

Afbeelding man met kind op vliegveld afkomstig van Shutterstock.

3 Comments

  • Reply Danielle 2 maart 2018 at 07:15

    Hier een meisje die veel naar het ziekenhuis moet. Wij hebben al een identiteitsbewijs voor haar sinds ze 6 weken oud was (nu 7 maanden). Als dat niet zo Was, had ik hem denk ik ook nog niet aangevraagd. Heb hem eigenlijk nog nooit hoeven tonen en we zijn in verschillende ziekenhuizen geweest.

  • Reply Laura 2 maart 2018 at 08:44

    Ja, hier al vrij snel na de geboorte. Eigenlijk omdat we vlakbij de Duitse grens wonen en daar dus geregeld naar toe gaan. En ondanks dat het niet zo voelt: ze zijn dan toch in het buitenland.

    Verder komen we met onze oudste al vanaf de geboorte in het ziekenhuis, vanaf dat hij een jaar is heel veel. Ik wist trouwens niet dat het nodig was in de zorg omdat je anders niet betaald kreeg.

  • Reply Essma 2 maart 2018 at 10:04

    Ja ik heb voor beide kinderen als baby al een paspoort aangevraagd. Al dan niet of we die nodig zouden hebben om te vliegen. Sowieso voor de zorg wist ik dat dit een vereiste was. Omdat onze zoonhier in Frankfurt is geboren, moesten we in nl een paspoort aanvragen omdat hij automatisch de Nederlandse identiteit krijgt als beide ouders (wij dus) die ook hebben. Een beetje een gedoe, maar als je van tevoren een afspraak maakt en de nodige gevraagde informatie al voorhanden hebt is het zo gepiept.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.