OUDERSCHAP

Kijken voor een basisschool… Nu al?

2 februari 2015

basisschool

Afgelopen vrijdagmiddag hadden M een afspraak met de onderbouwcoördinator van een basisschool hier in de buurt. Toen ik op Instagram schreef dat we de school bezocht hadden, werd er behoorlijk verontwaardigd gereageerd. Van: ‘Zijn jullie niet een beetje vroeg?’ tot: ‘Nu al?’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook behoorlijk vroeg vond. Lise is per net een jaar, kan nog amper een woordje zeggen en dan zou het al tijd zijn voor het kiezen van een school?

Het voelde voor ons dan als een behoorlijke ver-van-mijn-bed-show, we bleken toch niet zo abnormaal vroeg te zijn. Toen ik voorzichtig Lise’s geboortedatum noemde, gaf de onderbouwcoördinator geen krimp. En toen ik voor de grap zei ‘ja, we zijn er vroeg bij’, zei ze dat dat best wel meeviel. Voor de kindjes met geboortejaar 2011 hadden ze al een leerlingenstop. En ze kon niet voorspellen of de wachtlijst binnenkort langer zou worden, dus het was juist goed dat we er nu al mee bezig waren.

We kregen een rondleiding door het kleutergebouw, mochten in de klasjes kijken en al onze vragen stellen. Zo heel veel vragen kwamen er op dat moment trouwens niet in ons op. We waren te druk bezig alle indrukken en informatie op ons in te laten werken. Toen we klaar waren en we nog even rond de tafel gingen, kregen we de schoolgids mee én een inschrijfformulier waarmee we Lise alvast konden inschrijven. Dit werd dan een voorlopige inschrijving. Tegen de tijd dat ze bijna vier is, krijgen we opnieuw een formulier waarmee we de inschrijving definitief kunnen maken. Zo kun je je kind dus op meerdere scholen voorinschrijven, waarna je uiteindelijke de school van je voorkeur kunt kiezen voor een definitieve inschrijving.

En nu?

De indruk van de school was goed, maar we zijn er zeker nog niet uit. We zijn van plan met een aantal andere scholen hier in de buurt nog een kennismaking te plannen. De school waar we nu geweest zijn volgt de ‘klassieke’ onderwijsmethode. Ik ben erg benieuwd wat de verschillen zijn met scholen die een andere manier van onderwijs hanteren, dus alleen daarom al wil ik graag meerdere scholen bezoeken.

Ik denk ook dat we Lise sowieso op meerdere scholen gaan voorinschrijven. Misschien hebben we tegen de tijd dat ze drie is een beter beeld van welke onderwijsvorm het beste bij haar past en kunnen we aan de hand daarvan een school kiezen.

Wanneer start jij met oriënteren? En voor wie al kindjes die leeftijd heeft: voor wat voor soort school heb jij gekozen en waarom?

12 Comments

 • Reply Daantje 2 februari 2015 at 08:02

  Ik vind het best wel lastig. Mijn man en ik willen eigenlijk graag kiezen voor montesorri, dalton of jenaplan onderwijs, maar dat zit hier niet echt dichtbij. En het is ook wel fijn als hij vriendjes in de buurt heeft wonen die ook naar dezelfde school gaan. Dus dat maakt het wel lastiger…

 • Reply Joyce 2 februari 2015 at 08:50

  Wij kregen na Aron zijn derde verjaardag een brief dat we hem konden inschrijven. Uiteindelijk pas in september definitief besloten welke school het zou gaan worden.

 • Reply Silke 2 februari 2015 at 09:41

  Ik vind zelf dat jullie al aan de late kant zijn. 🙂 Maar dat komt wss omdat het in Belgie heel anders geregeld is.
  Wij moeten Jules definitief inschrijven als hij net 20 maanden is. (Daarvoor moet je de scholen dus al bezocht hebben etc) Je moet dan je top vijf scholen doorgeven en dan bepaald de overheid waar hij naar school zal gaan.

 • Reply EasyDailyFood 2 februari 2015 at 10:40

  Oee lijkt mij ook erg moeilijk om een school uit te zoeken. Zijn tegenwoordig zo veel dingen waar je naar moet kijken!

 • Reply Madelon 2 februari 2015 at 12:13

  Ik vind het inderdaad vroeg maar heb al van meerdere vriendinnen gehoord dat ze hun kindjes al heel jong inschreven omdat het anders vol is. Wel fijn dat een voorinschrijving dan mogelijk is. Ik ben me zelf ook al een beetje aan het orienteren wat voor scholenkeuze wij hebben.

 • Reply Dorien 2 februari 2015 at 12:18

  wij hebben ook pas 3 maand terug onze keuze door gegeven aan de school waar onze dochter ( 3 jaar en 8 maanden) naar toe zal gaan.
  Nu is de keus in een dorpje niet zo heel groot, drie scholen waarvan er ook nog eens 2 onder een dak vallen.
  Wij vonden het wel heel fijn als het een christelijke school zou zijn, die ook de methode van de peuterspeelzaal hanteert.
  En we hebben er een goed gevoel bij en dat geeft uiteindelijk toch belangrijkste doorslag.

 • Reply Nele 2 februari 2015 at 12:45

  In Belgie bestaat er sinds een tijdje wachtlijsten voor middelbare scholen. Er gaan zelfs ouders kamperen aan de schoolpoort om toch maar hun kinderen ingeschreven te krijgen op de school van hun keuze. Ik wist niet dat jullie in Nederland hetzelfde probleem hadden maar dan al voor de lagere school. Waar heeft dit mee te maken? Zijn er te weinig scholen bij jullie? Bij ons voor die middelbare school heeft het veelal te maken met de ‘naam’ van de school en of er een concentratie is aan migranten.

 • Reply Jessy 2 februari 2015 at 17:29

  Ik had er geen idee van dat je er zo vroeg bij moet zijn vandaar ook mijn reactie op instagram. Wel goed om te weten! Maar Hugo is pas 4,5 maand dus kan nog even uitstellen 😉

 • Reply Mama van Vesper 2 februari 2015 at 20:02

  wij moeten hier in België al meer dan een jaar op voorhand een school zoeken en inschrijven… op 2,5 jaar starten ze met de school! Spannend allemaal!

 • Reply Janske 3 februari 2015 at 10:39

  Ik had al voordat ze geboren was bij een school aangegeven dat we interesse hadden (omdat ze bij diezelfde school naar het kdv zou gaan) …die vertelde meteen…kom maar terug na haar eerste verjaardag…hihi…tja…je leest ooit verhalen dat je nooit te vroeg kan zijn en over wachtlijsten etc…

 • Reply Vlijtig Liesje 3 februari 2015 at 11:22

  Wij waren niet zo vroeg, maar er waren ook geen wachtlijsten of zo. Dat maakte dat we tijd genoeg hadden.

 • Reply Sabrina 16 mei 2015 at 21:32

  Omdat ik zelf in het openbaar onderwijs werk en dit onze voorkeur heeft, zijn we gaan kijken op 5 (!) scholen in de buurt, zowel katholiek als openbaar. Toen de directeur van de katholieke basisschool in de gaten had dat wij weinig met het geloof hebben, gooide hij zijn praatje meteen radicaal om, opeens deden ze weinig aan het geloof. Een andere ouder maakte meteen rechtsomkeer omdat ze wél een katholieke school wilde 🙂 Uiteindelijk zijn we toch terecht gekomen bij de eerste school van onze keuze, een Saltoschool (dus openbaar). Tot nu toe zijn we erg blij met deze school, onze kinderen hebben het er prima naar de zin en de school zet hoog in op pedagogisch klimaat.
  Dat is meteen ook mijn tip aan jullie (als juf en als mama); let vooral op de sfeer in de klas, voelen de kinderen zich vrij om te kiezen, een ongedwongen praatje te maken met elkaar en de juf, hoe voelen de groepen aan? Wanneer er geen goed pedagogisch klimaat in de groep heerst, komen kinderen veel moeilijker tot leren.
  Mocht je ook veel interesse hebben in de CITO-scores van de scholen (wat ons betreft absoluut niet belangrijk), dan kan je deze opzoeken op de site van OCenW. Succes met jullie keuze!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.