OUDERSCHAP

Kabouterfeestje | kinderfeestje met kabouterthema (+tips)

24 november 2018

eerste kinderfeestje

De slingers hangen nog en in de gang staat een (inmiddels lege) schatkist. Afgelopen woensdag vierden we het eerste kinderfeestje van dochter Lise. Ze is vijf jaar geworden en mocht voor het eerst een kinderfeestje geven. We hadden ons goed voorbereid en ik denk dat dat ervoor heeft gezorgd dat het een heel geslaagd feestje is geworden. Nu alles nog vers in mijn hoofd zit, leek het me leuk mijn tips te delen voor het organiseren van een (eerste) kinderfeestje. Hoe bereid je je voor? En – niet onbelangrijk – hoe houd je het voor jezelf zo relaxt mogelijk? 

Wie nodig je uit?

Hoeveel kinderen je uitnodigt is wel even iets waar je over na moet denken. Meer is zeker niet altijd beter. Zelf heb ik de regel ‘1 kind per jaar’ aangehouden. Lise werd vijf jaar en mocht dus vijf kinderen uitnodigen. In het geval van een kleuter is het handig om samen met je kind te bepalen wie er uitgenodigd worden. Zelf ben ik nagegaan met welke kinderen Lise het vaakst speelt en toevallig bleken dat ook precies de kinderen te zijn die ze zelf opnoemde.

De uitnodiging

Weet je eenmaal welke kinderen er op het feestje mogen komen, dan moeten ze natuurlijk nog gevraagd worden. Het is leuk om hiervoor speciale uitnodigingen te maken. Je kunt zelf wat in elkaar knutselen, maar ook online kun je uitnodigingen voor kinderfeestjes vinden én personaliseren. Wij deden dit bij Kaartje2go. Heeft het feestje een bepaald thema, dan kun je kijken of er kaartjes zijn die hier bij passen. Maar je kunt (eventueel samen met je kind) natuurlijk ook gewoon het mooiste kaartje kiezen. Aangezien wij een feestje in kabouterthema hadden bedacht, vonden we onderstaande uitnodiging wel goed matchen met het thema.

Samenwerking

Zorg dat de uitnodiging in elk geval de volgende informatie bevat:

  • begin- en eindtijd van het feestje
  • adres en telefoonnummer (zodat ouders je kunnen bereiken als dat nodig is)
  • of de kinderen opgehaald en/of thuisgebracht worden

Het ‘versturen’ van de uitnodigingen is iets waar je even over na moet denken. Ik had namelijk bedacht dat Lise ze gewoon op school zou uitdelen aan haar vriendjes. Maar je loopt dan wel het risico dat kinderen die niet zijn uitgenodigd dit zien en dat kan vervelende situaties opleveren. Wonen alle kinderen in de buurt, dan kun je een rondje fietsen en ze zelf in de brievenbus gooien. Woont een kindje wat verder weg dan verstuur je het via de post, of je kiest ervoor die ene uitnodiging wel gewoon op school te geven.

Het programma – Wat ga je doen?

Heb je besloten wie er mogen komen en heb je een leuke uitnodiging gemaakt, dan ben je er natuurlijk nog niet. Want de inhoud van het feestje is natuurlijk waar het echt om draait. Ik beperk me hier even tot een kinderfeestje dat je thuis houdt. Vier je het feestje buitenshuis, dan zal niet alles wat ik hieronder bespreek van toepassing zijn.

Bepaal vooraf het programma van het feestje en zorg dat je globaal een soort draaiboek hebt met tijdstippen hoe lang elke activiteit ongeveer gaat duren. Dan zie je meteen of alles wat je in gedachten hebt ook haalbaar is in de tijd die je ervoor hebt.

Ik heb gemerkt dat de kinderen bij binnenkomst het liefst zo snel mogelijk hun cadeautje aan de jarige willen geven. Het is dus slim om daarmee te beginnen. Wij hebben eerst een paar liedjes gezongen, de cadeautjes uitgepakt en toen een kaboutercakeje gegeten.

Het is belangrijk dat je zorgt voor afwisseling. Na het cakeje kregen de kinderen een kabouterkleurplaat om te kleuren. Daarna hebben we een toiletronde gedaan en gingen we naar buiten. Waar M en ik een simpele speurtocht hadden uitgezet. De kinderen moesten lintjes volgen om uiteindelijk bij een schat uit te komen. De schatkist bevatte voor elk een grote chocolademunt en een kaboutermuts. Ook zat er een briefje in met de opdracht een groepsfoto te maken met de kaboutermutsjes op.

Weer thuis gingen de kinderen weer even verder met hun kleurplaat. Inmiddels stonden de knutselspullen al klaar en gingen ze aan de slag met het versieren van een fotolijstje met Foam Clay en allerlei versieringen. En dat was echt een groot succes! Foam Clay is een soort elastische ‘klei’ met kleine bolletjes die zich gemakkelijk hecht op een harde ondergrond als hout. Je kunt de versieringen er gewoon op drukken. Binnen een paar uur is de Foam Clay hard geworden. Zowel de fotolijstjes als de versieringen kocht ik voor weinig geld bij Action.

Terwijl de kinderen druk bezig waren met knutselen, fietste ik snel naar de HEMA om de zojuist gemaakte groepsfoto te laten afdrukken. Zodat de kinderen die uiteindelijk in het lijstje konden doen en zo een leuk aandenken aan het feestje mee naar huis konden nemen.

Degenen die hun lijstje klaar hadden mochten nog even verder kleuren. Later lieten we ze nog even plaatsnemen voor de televisie, waar we een film hadden opgezet. Ondertussen maakten wij de tafel klaar voor het avondeten. Ik had frietjes uit de oven, knakworstjes en snoeptomaatjes voor de kinderen. Er werd goed van gesmuld, dus ook dat was een succes.

Om zes uur was het feest afgelopen en bracht M iedereen met de auto thuis. Vooraf had hij alle adressen opgezocht en de meest handige volgorde van wegbrengen bepaald. Handig, want dan hoef je daar aan het eind van het feestje niet meer over na te denken.

Aanvullende tips voor een geslaagd eerste kinderfeestje:

  • Zorg dat je er niet alleen voor staat. Je kunt natuurlijk je partner vragen te helpen, maar ook een goede vriendin, je moeder of de moeder van een van de andere kinderen kan fijn zijn om erbij te hebben. M en ik hebben het samen gedaan en dat werkte voor ons perfect;
  • Ruim vooraf op en zorg dat alles wat breekbaar is of waarvan je niet wilt dat ermee gespeeld wordt, opgeruimd is;
  • Zorg dat je zoveel mogelijk hebt klaarliggen of binnen handbereik hebt. Zo hadden wij alle knutselspullen voor het versieren van de fotolijstjes bijvoorbeeld in een tas gedaan die we alleen maar hoefden te pakken toen het tijd was voor die activiteit;
  • Vaak krijg je van ouders de vraag of je kind een verlanglijstje heeft. Het is fijn als je hen dan wat cadeautips kunt geven. Ouders geven meestal tussen de 5 en 10 euro uit aan een cadeautje, dus houd daar rekening mee. Een klein setje Lego of Playmobil, knutselspullen, een make-upsetje of vriendenboekje zijn leuke dingen om te geven en te krijgen.

Wanneer viert (of vierde) jouw kind zijn of haar eerste kinderfeestje? En heb jij aanvullend nog nuttige tips?

Dit artikel bevat een gesponsorde samenwerking met Kaartje2go.

4 Comments

  • Reply MarjonS 24 november 2018 at 08:18

    De lijstjes zijn erg leuk geworden. Al vind ik persoonlijk de foam klei van Action erg plakkerig.
    Fijn een geslaagd eerste feestje dus!

  • Reply wendy 25 november 2018 at 15:34

    Bij ons in het dorp, leggen de kinderen allemaal een bedrag bij. Een van de ouders koopt dan een gezamenlijk kado. Dit is wel zo fijn omdat je een groter kado kunt kopen. Ik vind het meestal moeilijk om een kado te bedenken voor een kleiner bedrag. Zeker als de kinderen al een jaar of 10 zijn. Als iedereen bijlegd voor een gezamenlijk kado, kun je bijvoorbeeld een grotere doos lego geven.

  • Reply Voor het eerst naar een kinderfeestje: tips & tricks* - Breg Blogt 1 februari 2019 at 06:00

    […] schreef al eens over 11 tips voor een geslaagd kinderfeestje. Monique deelde deze blog met haar tips voor een geslaagd eerste kinderfeestje. Zo krijg je ook een beeld van de andere kant van het […]

  • Reply Kinderfeestje, welk thema kies je? ⋆ Marstyle 20 maart 2019 at 06:31

    […] Kabouterfeestje – Voor de allerkleinsten die hun eerste kinderfeestje geven is een partijtje in kabouterthema wel heel schattig. Moonoloog laat zien hoe ze dit heeft aangepakt. […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.