OUDERSCHAP

Je peuter uit een beker leren drinken doe je zó

10 april 2019
peuter drinkt uit gewone beker

‘O ja, hij drinkt trouwens nog niet uit een gewone beker.’ Tijdens de intake op de peuterspeelzaal realiseerde ik me ineens dat de peuters daar altijd drinken uit een beker of glaasje. Lise kon destijds nog niet uit een beker drinken en voor Quinn gold ten tijde van die intake hetzelfde. Oeps… De leidster maakte een notitie dat ze hem ermee zouden helpen en stelde voor dat ik de eerste paar keer een van zijn eigen (tuit)bekers mee zou geven. Tegelijkertijd nam ik me voor maar eens flink met hem te gaan oefenen. Gelukkig had hij het vrij snel door. Hoe? Ik leg het je uit!

Je baby uit een beker leren drinken

Eerst even terug naar de babyfase. Vaak krijg je namelijk als je baby ongeveer een half jaar oud is te horen dat je kan gaan oefenen met het aanbieden van slokjes water uit een gewone beker. Dat is voor een baby ongeveer zo moeilijk als leren lopen. Onmogelijk dus zo’n beetje. Het gaat dan ook met flink wat geklieder gepaard. Ik ken ouders die ermee begonnen, volhielden en wiens kind inderdaad met een jaar al zo’n beetje zelfstandig kon drinken uit een beker.

Hulde, maar ik had er echt het geduld niet voor. Af en toe een slokje om te proberen deed ik wel, maar de overige tijd greep ik naar alternatieven die wat mij betreft ook prima voldoen en sowieso een hoop minder geknoei opleveren: de tuitbeker en de rietjesbeker.

Tuitbeker en rietjesbeker

Een tuitbeker is meestal de eerstvolgende beker die je na de zuigfles aanbiedt. Bij onze kinderen ging die overgang vrij soepel. Ik vond de tuitbekertjes met het klikbare deksel die je gratis krijgt in de babydoos van Babydump bijvoorbeeld erg fijn. Zeker om mee te geven naar de gastouder of als we ergens naartoe gingen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer een jaar heb ik naast de tuitbeker de rietjesbeker geïntroduceerd. Lise snapte er in het begin niets van en kantelde de beker steeds in plaats van aan het rietje te zuigen. Quinn had het sneller door. Maar beide hebben erg lang met plezier uit deze bekers gedronken. En Quinn doet het nu nog steeds weleens. Zeker als we op pad gaan vind ik het ideaal om zo’n rietjesbeker te vullen met water en mee te nemen onderweg.

De bekende rietjesbekers van HEMA zijn niet helemaal waterdicht, dus daarmee moet je oppassen. Maar op de Negenmaandenbeurs kreeg ik een rietjesbeker van Nûby om te testen en dat vind ik echt een aanrader. Hij is gemaakt van degelijk materiaal, lekt niet en ziet er leuk uit. Ik zie nu trouwens pas dat hij officieel pas geschikt is vanaf drie jaar. Dat snap ik eigenlijk niet zo goed. Quinn kan er met zijn ruim twee jaar ook al goed mee overweg.

Van rietjesbeker naar oefenbeker

De overgang van drinken door een rietje en uit een beker of glas is natuurlijk vrij groot. Voor dat laatste moet je namelijk wel over de coördinatie beschikken het glas (of de beker) precies zo te kantelen dat er niet te weinig, maar zeker niet teveel water richting je mond gaat. En als je dat niet vaak hebt geoefend… Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel.

Speciaal voor die overgang kun je een zogenaamde oefenbeker gebruiken. Nûby heeft er ook eentje in het assortiment en noemt dit de 360° Wonder cup. Te gebruiken vanaf een leeftijd van 6 maanden (in theorie zou je de tuit- en rietjesbeker dus kunnen overslaan en direct deze beker kunnen uitproberen). Ook de Wonder cup mocht ik meenemen om te testen. En het is hiermee dat Quinn pas echt heeft ontdekt hoe drinken uit een beker nu eigenlijk werkt. De handvatten maken het je kindje makkelijker de beker goed vast te houden en te sturen. De bovenkant is voorzien van een 100% siliconen ventiel dat zich opent wanneer de lippen er druk op uitoefenen. Het ventiel sluit vervolgens automatisch als het kind stopt met drinken. De beker is niet anti-lek, dat wil zeggen dat er wel wat druppels uit kunnen vallen als je ‘m bijvoorbeeld op de grond gooit of op zijn kop houdt. Om de beker toch te kunnen vervoeren, wordt er een deksel bijgeleverd dat de beker waterdicht maakt tijdens het vervoer.

Je peuter uit een beker leren drinken

Zo’n oefenbeker is natuurlijk leuk, maar als je kindje dat eenmaal beheerst wil je – zeker als hij of zij eenmaal de peuterleeftijd heeft bereikt – het liefst snel door naar de gewone beker. Ideaal toch, als je naar een restaurant of verjaardag niet meer per se zelf een beker mee hoeft te nemen?

Hoe ga je te werk?

Allereerst is het belangrijk om de tijd te nemen. Leg je kind geen druk op en laat hem spelenderwijs oefenen met drinken. Heeft hij/zij er echt geen zin in? Laat het dan even rusten en kies een ander moment. Oefen met een beker die er leuk uitziet. Vindt je kindje het nog lastig de beker goed vast te houden, dan kan een beker met oren uitkomst bieden. Je kunt ook proberen de beker eerst samen vast te houden. Doe niet teveel vloeistof in de beker bij het oefenen. En wordt er veel geknoeid, dan kun je er ook voor kiezen de eerste keren het bekertje te geven als je kind in bad zit (natuurlijk niet gevuld met badwater…). En onthoud dat hoe vaker je je kind laat oefenen, hoe eerder hij of zij het onder de knie heeft.

We hadden toevallig nog een gewoon plastic bekertje in de kast staan met oren eraan. Ik besloot dat eens te vullen met een beetje water en Quinn dat te geven tijdens het avondeten. De eerste keren begon hij te huilen en vroeg hij om zijn rietjesbeker. Maar na een paar keer besloot hij het toch maar eens te proberen. De eerste keer knoeide hij nog wat, maar al snel lukte het hem vrij aardig om er nette slokjes uit te drinken. Bravo! Na het bekertje met de oren heb ik hem water gegeven in bekertjes met een gebogen randje. Dat maakt het kantelen net wat makkelijker. Maar tegelijkertijd kreeg hij op de peuterspeelzaal een gewoon glaasje aangeboden. En hoewel ik er niet veel van verwachtte, wist de leidster me in de derde week al te vertellen dat het hem gelukt was. ‘Quinn drinkt uit een glaasje.’ Wat was ik trots!

Hoe oud was jouw kindje toen het uit een beker of glas leerde drinken?

Afbeelding beker drinken is afkomstig van Shutterstock.

Dit artikel bevat affiliate links.
Bedankt voor je support!

1 reactie

  • Reply Jacqueline 10 april 2019 at 09:31

    Mijn oudste snapte juist die tuitbekers met antilekventiel niet. Dus liet ik dat ventiel er meteen maar uit. Van een lekkende tuitbeker naar een tuitbeker zonder deksel is dan ook maar een kleine stap.
    De jongste is van de borst vrijwel meteen naar de beker overgestapt, was ongeveer een jaar. Wel allerlei dure tuit-/rietbekers geprobeerd (ze was een flesweigeraar), maar zonder succes. Geduld had ik inmiddels al. 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.