OUDERSCHAP

Je kleuter beter laten eten (tips!)

15 oktober 2019

kleuter beter laten eten

Met een kleuter die best veel lust en van eten houdt heb ik niet te klagen. Toch heeft ook zij weleens geen zin of vindt ze mijn met zorg gekookte avondmaaltje ‘bah’. Is jouw kleuter niet zo’n goede eter, dan is dat helemaal niet zo gek. Ongeveer de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie blijkt een ‘lastige eter’ te zijn. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes die jou als ouder kunnen helpen om de situatie te verbeteren. Ik zet ze op een rij!

Je kleuter beter laten eten – 10 tips:

1. Houd je zoveel mogelijk aan een vaste routine tijdens het eten

Dat wil zeggen: eet met het hele gezin aan tafel. Zorg er daarnaast voor dat er geen afleiding is van televisie en/of telefoon. En zorg dat de maaltijd een gezellig moment is waarop ieder de kans heeft om te vertellen over de dag of wat er bijvoorbeeld de volgende dag staat te gebeuren.

2. Beloon goed gedrag

Heeft je kind een paar happen meer gegeten dan normaal? Of is zelfs zijn hele bord leeg? Geef dan een verdiend compliment! Ook als je kind iets heeft geproefd dat het eerder nooit wilde proeven is dat een complimentje waard. Ja, ook als het weer uitgespuugd wordt. Kinderen hebben namelijk tijd nodig om aan een nieuwe smaak te wennen. Blijf die nieuwe smaak dus wel aanbieden met deze wijsheid in het achterhoofd en heb geduld.

3. Schep niet teveel op

Eten bedoel ik dan hè. Een propvol bord kan afschrikken en maakt de drempel om te gaan eten alleen maar hoger. Een kleine portie nodigt veel meer uit tot proberen. Is dus letterlijk ‘behapbaar’ en het verhoogt de kans dat het bordje leeg gaat. En dat is weer een succeservaring! Een vakjesbord waarbij je verschillende soorten voedsel in verschillende vakjes kunt leggen werkt ook goed.

4. Laat je kleuter zoveel mogelijk zelf eten

Je kind de ruimte geven om zelf uit te proberen, te oefenen met bestek en het eten te ‘voelen’ is heel belangrijk. Probeer je kind niet te dwingen met een vork te eten omdat je weet dat hij/zij dat best kan, maar laat het gewoon met de handen eten als daar de voorkeur ligt. Elk kind zal uiteindelijk jouw voorbeeld volgen en met bestek gaan eten. Het moment waarop een kind daar klaar voor is, verschilt.

5. Laat je kind zoveel mogelijk meehelpen

Ik snap dat je er niet altijd tijd voor hebt, maar is er eens wat meer ruimte in je planning dan is het heel goed als je je kind laat meehelpen bij het bereiden van het eten. Laat het bijvoorbeeld de groenten wassen, een ei pellen of zelf de boterham smeren. Je kind meenemen als je boodschappen gaat doen werkt trouwens ook positief. Samen naar de verschillende soorten groenten kijken en hem of haar dingen laten pakken. Als je kind zelf heeft geholpen bij het bereiden van het eten is de kans groter dat hij het zelf eens wil proeven en opeten. Als ik tomaat of paprika aan het snijden ben zijn mijn kinderen er altijd als de kippen bij en vragen om een stukje (of drie, vier, vijf…). Dat hebben ze dan al mooi binnen!

Lees ook: Je kind een moeilijke eter? Deze gerechten gaan er hier altijd in

6. Beloon én straf niet met eten

Zeg dus niet dat je kind geen toetje krijgt als het zijn groenten niet opeet. Belonen met eten, dus zeggen dat je kind bijvoorbeeld wél een toetje krijgt als het goed zijn bord leegeet is ook niet goed. Het kan dan juist gaan denken dat groenten dus niet lekker zijn en er een negatieve associatie aan hangen. Beloon en/of straf je je kind met eten, dan zal het dat later bij zichzelf misschien ook gaan doen. En dat kan weer leiden tot emo-eten en overgewicht. Geef je kind wel een gemeend compliment als je vindt dat het goed eet, of beloon op een andere manier. Doe een dansje, lees een boekje of geef hem/haar op een andere manier extra aandacht.

7. Bied eten op min of meer vaste momenten aan

Een dag moet bestaan uit drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en twee of drie tussendoortjes, een in de ochtend en een of twee in de middag. Zorg dat tussendoortjes niet vlak voor een grote maaltijd worden gegeven en let ook op dat je kind niet te moe is als hij aan het eten moet beginnen. Het is altijd goed om dagelijks ongeveer rond hetzelfde tijdstip te eten. Een alternatief aanbieden omdat de eerste keus niet wordt opgegeten is ook geen goed idee. Je houdt er het slechte eten van de maaltijd mee in stand. Op de lange termijn hebben jij én je kind er meer baat bij als je voet bij stuk houdt en je dus niets anders aanbiedt aan je kind. Zo geef je je kind duidelijkheid.

8. Maak eten eens op een andere manier klaar

Mijn ouders bleven vroeger – met de beste bedoelingen – mijn minst favoriete groenten (witlof en spruitjes) altijd op dezelfde manier aanbieden. Het kan de moeite lonen om iets wat je kind niet lekker vindt eens op een andere manier klaar te maken. Verwerk de broccoli eens in een pastasaus en probeer eens groenten te roerbakken in plaats van te koken. Minder verstandig is het om eten te ‘maskeren’ met bijvoorbeeld ketchup of appelmoes. Daardoor proeft het kind de pure smaak niet meer en leert hij het dus ook niet waarderen.

9. Houd het gezellig aan tafel

Ik snap dat het frustrerend is als je kind zijn neus ophaalt bij de maaltijd die jij net met zorg voor hem hebt klaargemaakt. Toch is een ontspannen sfeer aan tafel heel belangrijk en werkt het uiten van frustratie echt averechts. Wil je kind absoluut niet eten, zet het bord dan buiten zijn bereik en ga zelf gewoon verder met eten. Houd de sfeer aan tafel ontspannen. Soms pakt je kind uit zichzelf het bord weer terug en begint alsnog te eten. Doet het dat niet, bied dan af en toe een hapje aan zonder te dwingen. En geef natuurlijk een welgemeend compliment als dat hapje goed wordt ontvangen.

10. Geef zelf het goede voorbeeld

Je eet al zoveel mogelijk als compleet gezin aan tafel en op min of meer vaste tijden. Kook gezond en laat je kind zien dat je van dat gezonde eten geniet. Een kind doet niets liever dan zijn ouders na, dus zolang jij laat zien dat je iets met smaak opeet zal het daar ook naar streven.

Eten jullie kinderen meestal goed? En welke van bovenstaande tips om je kleuter beter te laten eten pas je al toe en welke (nog) niet?

2 Comments

  • Reply Wendy 15 oktober 2019 at 13:52

    Misschien nog een tip bij kinderen die geen groente willen eten. Maak een een lekkere soep met boordevol groente in of bied als tussendoortje eens komkommer, tomaat of paprika aan. Dat willen ze meestal wel en dan krijgen ze tenminste wat binnen en is het als ouder al minder frustrerend als ze er ’s avonds niets van willen eten .

  • Reply Kleuter: over de ontwikkeling van 4-6 jaar oud - De Mamagids 10 juli 2020 at 13:52

    […] Het is niet alleen zo dat jij grenzen stelt aan het gedrag van je kleuter, andersom zal hij of zij ook hopelijk zijn wensen beter kenbaar kunnen maken. Zo kan het voorkomen dat je kleuter liever geen kusjes meer geeft. Ook zie je dat ze soms (enigszins gênant) aangeven dat ze helemaal niet met een kindje willen spelen vandaag. Hoewel er soms kan worden geschaafd aan de manier waarop ze de boodschap brengen, is het in principe een goed teken. Je kind ontdekt zijn eigen stem en grenzen. Al is dat aan tafel niet altijd even gezellig, maar gelukkig kan je met deze tips je kleuter weer beter laten eten. […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.