OUDERSCHAP

Je kind leren opruimen, hoe doe je dat?

2 februari 2021

Ik kan enorm genieten van een opgeruimd huis, maar ben helaas niet zo’n heel goede opruimer. Als ik eenmaal op dreef ben kan ik helemaal losgaan, maar ik kan de boel ook prima de boel laten (en daar vervolgens van balen). Toch wil ik mijn kinderen leren zelf op te ruimen. Ik wil dat ze leren dat als ze ergens mee gespeeld hebben, ze dat eerst opruimen voor ze iets anders tevoorschijn halen. Klinkt best ideaal he? Ik ben er nog niet, en ik weet inmiddels waar dat mee te maken kan hebben, maar met onderstaande info en tips ga ik de komende tijd eens serieus aan de slag. Jij ook?

Opruimen is leuk!

Je kind leren opruimen. Dat klinkt niet echt als het leukste taakje ter wereld. Breng het dus ook niet op die manier. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van door te zeggen ‘wie kan er het snelst alle Duplo terug in de doos doen?’, of voeg een educatief element toe door je kind bijvoorbeeld eerst alle rode blokjes te laten opruimen en ga zo alle kleuren af. Leer je kind dat opruimen erbij hoort, maar dat het ook leuk kan zijn.

Jij bent het (goede) voorbeeld

Kinderen imiteren hun ouders. En dat geldt voor alles, dus ook in het doen van klusjes in huis en opruimen. Maak gebruik van het feit dat je kind jou graag nadoet en laat hem of haar meehelpen. Zo leert het dat opruimen (maar ook schoonmaken, dingen die kapot zijn repareren, etc) erbij hoort. En wat je kind maar vaak genoeg ziet, gaat hij als normaal beschouwen en kost het je als het goed is steeds minder moeite hem/haar aan het opruimen te krijgen. En dit is dus ook waar het hier nog fout gaat. Ik ruim vaak pas op als de kinderen al in bed liggen. Daarnaast laat ik vaak toch onbedoeld van alles overal slingeren. Daar geef ik ze dus niet het goede voorbeeld mee. Even een puntje om de komende tijd extra op te letten dus.

Begin met simpele, kleine stapjes

Opruimen hoeft niet het compleet herindelen en herinrichten van de speelhoek te betekenen. Laat kinderen met kleine stapjes die niet moeilijk zijn uit te voeren langzaam wennen aan het opruimen. Dan is de drempel lekker laag en merken ze dat het helemaal niet zo erg is als ze misschien dachten. Als je er ook nog eens een spelletje van weet te maken krijgen ze er hopelijk nog lol in ook. Ik snap dat je hier niet altijd de tijd voor of zin in hebt, maar het is belangrijk om het niet te zwaar te maken en lekker positief te blijven.

Voor alles een vaste plek

Je herkent dat zelf vast ook. Dingen waarvan je zo snel niet weet waar je ze moet laten belanden al snel ergens op een kast of op de eettafel. En zo groeit de stapel rommel steeds verder tot je door de bomen het bos niet meer ziet. Probeer alles een vaste plek te geven en berg het daar ook weer op zodra je het niet meer nodig hebt. Doe dat dus ook met speelgoed en leer je kind waar het welk stuk speelgoed moet opruimen. De eerste paar keer is het zoeken, maar al snel weet je kind precies waar iets hoort en kan hij het speelgoed ook sneller vinden als hij zin heeft om ergens mee te spelen. Win-win dus!

Een verdiende beloning

Geef je kind tijdens en vooral na het opruimen een verdiend compliment. Je hoeft echt niet te gaan belonen met snoep of cadeaus, kinderen kunnen echt enorm gelukkig zijn met een door jou gegeven compliment. Maar eigenlijk ontstaat de eerste beloning al ‘vanzelf’ doordat ze goed hebben opgeruimd. Het speelgoed is overzichtelijk opgeborgen en er is ook weer ruimte om te spelen. Mijn vriendin Charlotte merkte het vorige week toen ze samen met haar dochter het speelkeukentje had opgeruimd. Nu het niet meer vol lag met losse keukenspulletjes zagen haar meiden opeens weer hoe leuk de speelkeuken eigenlijk is en vervolgens hebben ze er de hele middag mee gespeeld!

Vanaf welke leeftijd kun je je kind leren opruimen?

Je vraagt je nu misschien af wanneer je kind groot genoeg is om het wat opruimskills bij te brengen. Nou, dat kan eigenlijk al vanaf heel jonge leeftijd. Begin zo’n beetje vanaf de peuterleeftijd en geef simpele, makkelijk uitvoerbare taakjes. Natuurlijk kan een peuter nog niet zelfstandig een taak uitvoeren, maar doe dit samen met hem of haar en maak er een gezellige activiteit van.

Leer jij je kind bewust zelf speelgoed opruimen en zo ja, hoe pak je dat aan?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.