OUDERSCHAP

Interactief voorlezen, zo doe je dat

10 mei 2019
interactief voorlezen

Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Zo draagt het bij aan een grotere woordenschat, stimuleert het het inlevingsvermogen en draagt het bij aan de relatie tussen kind en ouder. Bovendien vergroot het de kans dat je kind later zelf een fanatieke lezer wordt. Gewoon voorlezen is al geweldig, maar met interactief voorlezen bereik je als ouder nog meer. Wat is interactief voorlezen en hoe pak je het aan?

Wat is interactief voorlezen?

Bij interactief voorlezen lees je niet enkel het verhaaltje voor, maar ga je erover met je kind in gesprek. Je stelt open vragen over de plaatjes in het boek, of over het verhaal zelf. Of je grijpt een spontane reactie van je kind aan voor een gesprekje. Interactief voorlezen zorgt ervoor dat de taalontwikkeling, het verhaalbegrip en de woordenschat van het kind nog meer worden gestimuleerd. Bovendien kun je het voor jezelf op deze manier leuker maken hetzelfde boekje voor de twintigste keer voor te lezen. Kleine kinderen houden nu eenmaal van herhaling 🙂

Zo lees je interactief voor

Kies voor een rustig moment en een rustige omgeving. Standaard samen een boekje lezen voor het slapengaan is een goed idee. Wij doen het al jaren en zijn er inmiddels allemaal zo aan gewend dat het raar zou zijn om het niet te doen. Het kind komt tot rust en wordt tijdens het voorlezen niet afgeleid door de televisie of ander speelgoed. Zorg dat je kind het boekje goed kan zien en ontspannen kan zitten.

Zorg dat je contact met het kind houdt tijdens het lezen. Probeer hem/haar er dus zoveel mogelijk bij te betrekken. Dit doe je door oogcontact te maken, af en toe een pauze in te lassen, het kind de gelegenheid te geven zelf op het verhaal te reageren, vragen te laten stellen of dingen in het boek aan te wijzen.

Stel, afhankelijk van de leeftijd van je kind natuurlijk, zelf zoveel mogelijk open vragen en zo min mogelijk gesloten vragen (vragen waar met ja/nee op kan worden geantwoord). Op die manier vergroot je de kans dat er echt een gesprekje ontstaat. Geef je kind de ruimte jou te laten zien wat het leuk vindt en wat niet. En speel daar vervolgens op in door juist bij die dingen waarin het geïnteresseerd is langer stil te staan en op door te vragen.

En het allerbelangrijkste: zorg dat jullie het allebei leuk vinden en ook blijven vinden. Persoonlijk vind ik voorlezen een fijn momentje van écht samenzijn met mijn kinderen. Merk je dat de aandacht van je kind verslapt, forceer dan niet en stop gewoon. Een andere keer komt het misschien wel enthousiast met een boek naar je toe lopen.

Lees jij je kind regelmatig voor? En doe je dat op een interactieve manier?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.