OUDERSCHAP WONEN

Inspiratie: een kindvriendelijke tuin het hele jaar door *

14 november 2020

We weten allemaal dat buitenspelen belangrijk is. In de lente en zomer, als het mooi weer is, vinden we het logisch om lekker naar buiten te gaan. Maar ik probeer mijn kinderen te leren dat je het hele jaar door lekker buiten kunt spelen. Mijn tuintje is maar klein, maar dat betekent niet dat er niet gespeeld kan worden. Zo staat de loungebank het hele jaar door buiten en wordt er regelmatig met stepjes en loopfietsjes rondgereden. Wil jij je tuin graag wat kindvriendelijker maken om buitenspelen het hele jaar door aantrekkelijk te maken voor je kids, maar weet je niet zo goed hoe? Ik geef je inspiratie en tips hoe je dit kunt aanpakken.

Het hele jaar een kindvriendelijke tuin: mijn tips

Gebruik van natuurlijke materialen

Kinderen houden van ontdekken. Een tuin waarin van alles gebeurt en waarin verschillende natuurlijke materialen elkaar afwisselen, maakt dat ze zich niet snel zullen vervelen. Een klein grasveldje om op te rollebollen, afgewisseld met bijvoorbeeld grind en boomschors maakt de tuin alleen al qua bodembedekking interessant. Een grasveldje kun je eenvoudig zelf aanleggen, bijvoorbeeld met MOOWY graszaad. Qua beplanting is het natuurlijk leuk om de tuin een wat avontuurlijke uitstraling te geven. Een klimboom met boomhut is natuurlijk fantastisch, maar als je daar de ruimte niet voor hebt zijn hogere struiken waarmee je hoekjes kunt creëren ook erg leuk. Let er trouwens wel op dat je geen giftige planten in je tuin zet als je kleine kinderen hebt of bijvoorbeeld huisdieren die graag in de tuin vertoeven.

Speeltoestellen in een kindvriendelijke tuin

Een van de eerste dingen waaraan je waarschijnlijk zult denken bij een kindvriendelijke tuin is een leuk speeltoestel. Een glijbaan of schommel is altijd goed, maar ook een speelhuisje of klein schuurtje kan juist in de koudere en nattere maanden van het jaar een leuke speelplek zijn. Met een dekentje en (led)lampjes kun je het binnen extra knus maken. Wat trouwen ook een groot succesnummer is, is de trampoline. Heel goed voor de extra beweging en eindeloos speelplezier.

Werktafel of modderkeuken

Misschien heb je zelf wel behoefte aan een tafeltje om plantjes te verpotten. Heel leuk is het om dat tafeltje dan op kinderhoogte te maken zodat ook de kinderen erop kunnen werken. Je kunt ze dan laten helpen als jij in de moestuin bezig bent. Spelen met zand en water is ook altijd een succes. Je kunt een mooie zand- en watertafel in je tuin zetten, maar ook heel leuk is het om een modderkeuken te maken. Online vind je tal van voorbeelden en inspiratie, dus je kunt hem helemaal naar wens samenstellen en natuurlijk afstemmen op de ruimte die je ervoor hebt. Zo’n modderkeuken is trouwens ook prima in de herfst en eventueel winter te gebruiken, eventueel onder een overkapping. Trek je kind een regenpak en laarsjes aan en laat hem of haar lekker kliederen. Daarna gezellig binnen opwarmen!

Spelen jullie kinderen het hele jaar door buiten, of toch vooral in de lente en zomer?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.