OUDERSCHAP

Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind en hoe houd ik het binnen de perken? *

23 juni 2018

kinderen met beeldscherm

Beeldschermen. Ze horen bij de tijd waarin onze kinderen opgroeien. Daar kun je volgens mij niet omheen. Ik geloof ook niet dat het per se slecht is als je kind ermee in aanraking komt. Zolang er maar sprake is van een goede balans tussen beeldschermtijd en andere activiteiten zoals buitenspelen. Ik leg uit hoe ik hiermee om ga. En ik geef een voorbeeld van een hulpmiddel dat je hierbij zou kunnen helpen.

Het favoriete beeldscherm van mijn eigen kinderen is de televisie. Er wordt Netflix op gekeken, YouTube of een DVD. Mijn kleuter van 4,5 jaar vraagt er zelf om of ze iets mag kijken. Mijn dreumes van 1,5 jaar niet maar die kijkt natuurlijk wel zo nu en dan mee met zijn grote zus. Voor het slapengaan mag hij standaard een kort filmpje van een minuut of vijf kijken. Als het aan de kleuter ligt kijkt ze het liefst een hele middag televisie. Wij moeten haar hierin als ouders dus echt begrenzen. Dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere. Maar we merken wel dat als ze eenmaal met iets anders bezig is, ze ook daar helemaal in op kan gaan. Ze heeft alleen even dat zetje (of simpelweg een idee) nodig om ergens mee aan de slag te gaan.

In tablets en smartphones zijn onze kinderen (nog) niet zo geïnteresseerd. Dat terwijl wij er als ouders wel teveel mee bezig zijn naar mijn mening. Ik probeer de laatste tijd dan ook vaker bewust mijn smartphone weg te leggen als ik met de kinderen bezig ben. Maar de gewoonte hem altijd om me heen te hebben en er te pas en te onpas op te kijken is er toch hardnekkiger ingesleten dan ik zou willen toegeven. Maar goed, tot op heden zijn onze kinderen er in elk geval nog niet aan verslaafd. En gelukkig maar.

Lees ook: Een week zonder internet, zou jij het kunnen?

Beeldschermtijd – aanbevolen hoeveelheid per leeftijd

Hoe lang zou een kind dan per dag zo’n beetje voor een beeldscherm mogen zitten? Die vraag kwam direct in me op toen ik over de inhoud van dit artikel nadacht. Gelukkig kwam ik al snel een handig lijstje* tegen. Dit is natuurlijk niet wetenschappelijk onderbouwd, maar geeft je wel een richtlijn welke hoeveelheid beeldschermtijd ongeveer wordt aanbevolen voor welke leeftijd.

Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag;

Kinderen van 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer;

Kinderen 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per   keer;

Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;

Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.

Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minute per keer en het liefst met jou.

Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.

*Bron: Mytimingcards.nl

Ik gok dat Lise op veel dagen over het maximum van 1 uur televisie kijken heen gaat. Gemiddeld kijkt ze denk ik 1,5 uur televisie, waarvan het meeste in de middag na school en ’s avonds voor het naar bed gaan. En dan proberen we het dus al binnen de perken te houden. Als we haar volledige vrijheid zouden geven zou ze nog langer voor de tv zitten verwacht ik.

Mytimingcards beeldschermtijdkaarten

Ouders die op een leuke manier afspraken willen maken met hun kind(eren) over de hoeveelheid beeldschermtijd per dag, zijn er Mytimingcards. Deze helpen je als ouder om samen met je kind afspraken te maken over het maximale beeldschermgebruik per week. Dat werkt als volgt:

  • Maak samen afspraken over hoeveel tijd je kind per week achter de beeldschermen mag.
  • Teken samen het Mytimingcards contract.
  • Overhandig je kind iedere week het aantal afgesproken tijdskaarten. Bijvoorbeeld: mijn dochter is 8 jaar en mag 1 uur per dag achter haar mobiel of computer. Ik geef haar elke zondag totaal 7 uur aan tijdskaarten voor de komende week.
  • Je kind bepaalt wanneer de kaarten worden ingezet (bestaande huisregels  blijven gelden, bijvoorbeeld in de ochtend geen schermen), zodra het scherm aan gaat dan wordt de timer aan gezet en levert je kind de juiste Mytimingcards in.
  • Wanneer de timer stopt dan gaat het beeldscherm uit  maar… op = op!

Wij ontvingen een setje, bestaande uit 28 tijdskaarten, 4 bonuskaarten, 1 uitlegkaart en het Mytimingcards contract. Ik vind het een simpel, maar slim systeem. Lise vindt het altijd leuk (en volgens mij ook fijn) om afspraken met ons te maken. Met de kaarten wordt het voor haar niet alleen duidelijker, maar komt er ook een soort ‘spelelement’ bij. Het contract heb ik nog even achterwege gelaten omdat ik haar daar nog wat jong voor vind. Maar ze snapt heel goed wat het betekent als de timer loopt en dat elke kaart staat voor een bepaalde tijd. Ik heb voor haar nu alleen de televisiekaarten en de timer in gebruik. Er zijn ook kaarten voor smartphone, tablet en gamen.

Mytimingcards, wat vinden we ervan?

Ik vind de kaarten aansprekend qua kleurgebruik en duidelijk. Erg leuk ook dat er achterop elke kaart een speeltip staat waar je kind mee aan de slag kan als de timer stopt. Vooral voor Lise is dat fijn, omdat zij er soms moeite mee heeft ‘om te schakelen’ van het passief televisiekijken naar actief zelf iets gaan doen. En met een bonuskaart (of een zelfbedachte bonusactiviteit) kan ik haar belonen als het bijvoorbeeld een hele week goed is gegaan. Ik bekijk per dag welke kaarten Lise krijgt. Als ze wat ouder is kan ik haar het totaal per week geven. Dan kan ze zelf een verdeling maken. Ook nog eens goed voor het leren plannen! 😉

Mytimingcards kosten €14,95 en zijn verkrijgbaar via de webshop en bij Bol.com.

Hoeveel beeldschermtijd krijgt jouw kind en maak je daar met hem/haar afspraken over?

1 reactie

  • Reply Erica 25 juni 2018 at 13:08

    Wow! Ik ben geloof ik steeds blijer dat wij geen tv hebben. Mijn dochter van 4,5 haalt denk ik de 15 minuten per dag nog niet. Als ze met een scherm zit is het mijn telefoon of laptop, korte filmpjes op youtube.
    Alleen in de zomer als papa tour de france kijkt is het wat meer 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.