OUDERSCHAP

Hoe kun je hond en kinderen combineren?

4 januari 2018

Het is natuurlijk superleuk wanneer je je kind samen met je hond kan laten opgroeien. En met samen, bedoel ik dan ook echt samen en dus niet dat de trouwe viervoeter de hele dag in de hondenbench moet zitten, terwijl je kind lekker met blokken aan het spelen is. Veiligheid staat hier uiteraard wel voorop.

Wie is het baasje?

Kinderen hebben over het algemeen niet direct overwicht op de hond. Wanneer je kind de hond probeert de corrigeren, is de kans groot dat de hond dit niet altijd accepteert. Ze zien het kind dan ook meestal niet als hun baasje, maar meer als hun kameraad of huisgenoot. Andersom zal de hond op zijn beurt eerder je kind wel willen corrigeren. Dit kan natuurlijk een onschuldig zetje zijn, maar zou zomaar ook een gevaarlijkere situatie kunnen creëren.

Hond en kind moeten leren

Omdat niemand op een gevaarlijke situatie zit te wachten, is het belangrijk je kind nooit alleen met de hond te laten. Gaat je kind al bijna naar de middelbare school? Dan zou je ze af en toe toch kort met z’n tweeën kunnen laten. Kinderen ouder dan 12 jaar hebben over het algemeen meer overwicht op de hond dan wanneer ze jonger zijn. Laat kleinere kinderen dan ook nooit alleen de hond uitlaten. Wanneer je kind hem bijvoorbeeld niet kan houden en zijn riem uit de handen glipt, kan het zomaar voorkomen dat je je hond kwijtraakt. Ook wanneer ze bijvoorbeeld in gevecht komen met andere honden moet er iemand zijn die de hond kan tegenhouden.

Ook is het belangrijk dat je kind weet hoe hij met het dier moet omgaan. Staren in zijn ogen of uit het niets aaien kan als bedreigend gezien worden. Laat liever de hond eerst op je kind afkomen, laat de viervoeter even snuffelen aan het handje van je kind om vervolgens rustig de hond te kunnen aaien. Zo bouw je ook een bepaalde vertrouwensband op die erg belangrijk is. Wanneer de hond in zijn mand of hondenbench zit, leer je kinderen dan dat ze de hond met rust moeten laten.

Ten slotte is het straffen van zowel je hond als je kind een puntje wat extra aandacht nodig heeft. Het is beter om de hond niet in het bijzijn van je kind te straffen. Er is dan een kans dat je kind dit ook bij de hond gaat doen. Omdat de hond minder snel iets aanneemt van een jong kind zou dit verkeerd af kunnen lopen. Ook het straffen van je kind in het bijzijn van de hond is niet slim. Je hond zou je kunnen willen bijstaan en je kind als een vijand zien.

Beste vrienden!

Wees dus gewoon voorzichtig wanneer je een klein kind en een hond samen wil laten opgroeien. Geef zowel hond als kind zo nu en dan rust van elkaar. De hond kan op een gegeven moment geïrriteerd raken als je kind de hele tijd op hem of haar afkomt. Daarom is het helemaal niet erg de twee even rust van elkaar te gunnen. Een bench is daarvoor een ideale oplossing. Bij Brekz.nl vind je alles wat je nodig hebt voor je hond: benches, maar ook speeltjes zodat de twee leuk met elkaar kunnen spelen. Uiteindelijk zullen de twee de grootste vrienden worden. Let maar op!

Hebben jullie thuis een hond en zijn de kinderen daarmee opgegroeid?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.