OUDERSCHAP

Hoe bereid je je kind voor op de basisschool?

25 januari 2018

Brengt je kleintje eerst nog de meeste tijd thuis door, moet het van de een op de andere dag vijf dagen in de week naar school. Het is nogal een stap. Reden genoeg om je kind een beetje te helpen zodat het toch soort van voorbereid aan de start verschijnt. Want ik hield er vooraf geen rekening mee dat er in groep 1 toch best wat (praktische) dingen van een kleuter worden verwacht… 

Jas aan en uittrekken

Buiten spelen is een belangrijke activiteit in de kleuterklassen. Het is dan handig als je kind weet hoe hij zijn jas uit en ook weer aan moet trekken. Kinderen die naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaan leren daar meestal al het bekende trucje om gemakkelijk zelf de jas aan te trekken. Oefen dit thuis nog een paar keer zodat je kind het zelf kan. Het aan- en uitdoen van de jas had Lise al onder de knie, maar ze is nu aan het oefenen zelf de rits dicht te doen. Stapje voor stapje dus.

Aan- en uitkleden

Gymmen doen de kinderen op onze school maar eens per week in gymkleding. De andere twee keer hoeven ze alleen van schoenen te wisselen. Het is slim je kind op die dagen kleding en schoeisel aan te trekken die het gemakkelijk zelf uit (en weer aan) kan trekken. Denk aan een broek met elastische band en schoenen met klittenband. Schoentjes uit- en aantrekken daar draait Lise haar hand niet meer voor om. Met kleding is het wat lastiger, maar stiekem kan ze al meer dan ze denkt. Ze moet er alleen even de tijd voor nemen en het geduld voor hebben.

Eten en drinken

’s Ochtends wordt er op school fruit gegeten en tussen de middag is het tijd voor een boterham. Fruit geef je vaak mee in een bakje, brood in een broodtrommel en wat te drinken in een beker of flesje. Oefen thuis alvast met het open- en dichtdoen van de bakjes en de fles. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het is voor je kind echt wel fijn als het dit al zelf kan en niet telkens om de hulp hoeft te vragen van de juf of meester.

Naar de wc gaan en billen afvegen

Een kleuter wordt geacht zindelijk te zijn bij de start op de basisschool. Er worden geen luiers verschoond en het kind moet zelf aanvoelen wanneer het naar de wc moet. Dat is één (en voor sommige kleuters al moeilijk genoeg!), maar de leerkracht heeft vaak geen tijd om van elke kleuter de billen af te vegen. Vooral bij een grote boodschap is het dus belangrijk dat je kind dat min of meer zelf kan. En dat is best een lastige, want motorisch is het goed afvegen van de billen voor een kleuter best ingewikkeld. Begin daarom thuis ruim voor die eerste schooldag met oefenen. Lukt het zittend op de bril niet goed, laat je kind dan eens gaan staan en voorover buigen. Leg er geen druk op en word ook niet boos als het niet goed gaat, maar prijs je kind als het zijn best doet. Oefening baart kunst en zorgt bovendien voor zelfvertrouwen.

En gebeurt er toch eens een ongelukje, en dat komt heus nog weleens voor, dan is het fijn als je je kind op school wat schone kleding heeft om aan te trekken.

(Hoe) heb jij je kind voorbereid op de basisschool?

2 Comments

  • Reply Bregje 25 januari 2018 at 07:48

    Goede tips, Dankjewel! Kan ik hier ook langzaam mee gaan beginnen!

  • Reply janske 25 januari 2018 at 13:06

    hier lukt het meeste al gelukkig..behalve dat billenpoetsen…oopsie! Nog even oefenen dus 😉 Handig lijstje.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.