OUDERSCHAP

‘Geef jij nog steeds borstvoeding?’

29 maart 2017

borstvoeding

Op zich is bovenstaande een best gekke vraag als je baby nog ‘maar’ 5 maanden oud is. Maar in mijn geval toch niet zo. Ik krijg ‘m dan ook regelmatig. Het liep namelijk allemaal wat anders dan ik hoopte met de borstvoeding. Maar… ondanks alles voed ik Quinn dus nog altijd gedeeltelijk zelf.  

Veel is het niet hoor. En ik vraag me weleens af of er eigenlijk nog wel voedingswaarde zit in dat beetje melk dat ik produceer. Ik probeer Quinn minimaal vier van de vijf voedingen die hij op een dag krijgt, ook borstvoeding te geven. Oók ja, want op het moment dat hij de tepel continu loslaat en onrustig word weet ik dat het tijd is voor de fles. Die krijgt hij er meteen achteraan. De borstvoeding is in principe dus niet meer dan een ‘voorafje’ zoals ik het zelf altijd maar noem.

Misschien vraag je je af waarom ik er dan toch mee doorga. Nou dat heeft meerdere redenen. De intimiteit, het huid-op-huid contact. Het naast elkaar liggen in bed terwijl hij rustig ligt te drinken en ik nog even mijn ogen dicht kan doen. Er zijn heus momenten dat ik het gedoe van aanleggen, fles maken én fles geven zat ben en wil overstappen naar enkel de fles. Maar er zijn nog meer momenten dat ik geniet van ‘ons’ dingetje samen. En die maken dat als ik er nu aan denk te stoppen, ik van binnen heel hard ‘NEE!’ roep.

Voor een klein deel zal het vast ook te maken hebben met de moeite die het me kostte om de productie op gang te krijgen in de kraamweek. Bloed, zweet en tranen (letterlijk) voor een bodempje melk. Maar het was er! En ook het aanleggen ging niet van een leien dakje. Zo hebben we de lactatiekundige op bezoek gehad die me de rugbyhouding aanleerde. De eerste weken was dat de enige houding waarin het me lukte Quinn te laten drinken. En moet je ons nu eens zien! Inmiddels weet hij zelfs in het pikdonker de tepel te vinden.

Je leest het al, ik ben nog niet klaar om te stoppen. Nog niet…

Hoelang heb jij borstvoeding gegeven (als je dat hebt gedaan) en vond jij het moeilijk om te stoppen?

16 Comments

 • Reply Nicole 29 maart 2017 at 06:18

  Gewoon lekker blijven genieten van die momenten! Je hebt er hard genoeg voor gewerkt om dit bereikt te hebben.. 💋

 • Reply Astrid 29 maart 2017 at 06:26

  Super gaaf dat het nog steeds lukt! Lekker genieten!!!

 • Reply Nicole 29 maart 2017 at 07:35

  Deze keer heb ik 10 dagen borstvoeding gegeven. Het deed echt te veel zeer.

 • Reply Suz 29 maart 2017 at 08:16

  Mijn 3e kindje is ietsje jonger dan jou zoontje. Ze is van 7dec. Ook opstartproblemen gehad waardoor ze van week 2 tm week 6 ook flesvoeding bij kreeg en ik fulltime kolfde. Vanaf week 6 weer volledig aan de borst en nogsteeds. Om te zorgen dat mn productie niet inzakt kolf ik op mn werk elke 2/2,5uur en thuis mag ze ook drinken wannneer zij wil. Ben nog lang niet van plan om te stoppen. Zeker omdat ik de struggle van het begin heb overleefd💪🏻

 • Reply Essma 29 maart 2017 at 09:14

  Mijn oudste kreeg 6 mnd uitsluitend borstvoeding en mijn zoontje gecombineerd met flesvoeding tot de vijfde maand ongeveer. Waar het de eerste keer allemaal van een leien dakje ging, worstelde ik de tweede keer enorm met de voeding! Kolven, aanleggen, kolven, repeat! Mijn zoontje is nogal ‘hongerig’…ik kon er niet meee tegenop! Vandaar afgebouwd…vond het wel heel moeilijk ook😕

 • Reply Marielle 29 maart 2017 at 09:25

  wat goed dat je er ondanks dat je er zoveel moeite voor moet doen van kan genieten!
  zelf heb ik een jaar fulltime time gekolft en heeft mijn zoontje uitsluitend afgekolfde moedermelk gedronken.

 • Reply Rory 29 maart 2017 at 09:36

  Oh ja. Ik denk spontaan terug en herinner mij dat ik tot ongeveer 11 maanden heb kunnen geven. Heel eerlijk? Het liep vanaf een maand of 10 al terug maar ik vond het zó moeilijk om te stoppen. Totdat mijn beste vriendin een tikje bozig zei dat het nu maar eens afgelopen moest zijn met het gezeur. Klinkt hard, maar het was wel wat ik nodig had om even terug in de realiteit en nuchterheid te belanden. Want het ging om mijn dochtertje en niet om mijn gehannes met loslaten.
  Maar volg je eigen gevoel! De intimiteit is inderdaad zo fijn! Ik kon uiteindelijk beter loslaten omdat ik Huib foto’s en een video (yep, echt waar) heb laten maken van de borstvoedingsmomenten. Die video heb ik nog geen enkele keer terug gekeken. Maar het gaf en geeft mij rust om te bedkenen dat ik die heb.

 • Reply iooon 29 maart 2017 at 11:29

  Ik heb veel in de rugby-houding borstvoeding gegeven. Zeker toen Eon wat ouder werd. Gek genoeg wordt hij nog steeds heel rustig als ik hem in die houding bij me leg terwijl we al ruim een jaar gestopt zijn met borstvoeding.

  Ik heb uiteindelijk 15 maanden borstvoeding gegeven. Hoewel ik er toen ook wel klaar mee was, mis ik het soms nog wel. Dat samen gevoel.

  En, iedere druppel moedermelk is mooi meegenomen! Er zit zoveel meer in dan wij ons beseffen. En het is óók voor jou goed.

 • Reply Nicole 29 maart 2017 at 11:35

  Bij mijn oudste dochter heb ik maar 6 weken borstvoeding gegeven, dit omdat ik mezelf veel te veel met andere dingen bezig hield als met de borstvoeding! Achteraf baalde ik er van omdat het namelijk gewoon super goed ging! Dus toen Evy geboren was wilde ik het heel graag langer volhouden! Al die momentjes die het zo mooi maken zoals je noemt maken borstvoeding geven echt zo fijn! Helaas dronk Evy elk uur met een zuigkracht van een olifant! Reken maar uit dat het ook behoorlijk wat bloed zweet en tranen ook letterlijk gekost heeft! Het deed zo ongelooflijk veel pijn en alles ging kapot! Dus voor mijn rust over gegaan op een paar flesvoedingen op een dag, en toen merkte ik dat mijn hoofd gewoon zei het is klaar zo! Nog wel 3 weken de nachtvoeding met de borst gedaan, maar toen ik op ten duur daar ook de fles ging geven liet ze van de 1 op de andere dag de nachtvoeding los! En toen was ik heel snel over op de fles! Uiteindelijk dus ook maar 7 weken borstvoeding gegeven, vind ik best wel jammer eigenlijk!

  • Reply Marie 1 februari 2020 at 22:41

   Hier na bijna 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Ging het vanzelf? Nee, maar ik weet waar voor ik het doe. Na 3 maanden ging het stukken beter. Pijn was zo goed als weg en het genieten begon. Daar deed ik het voor, terwijl mijn omgeving adviseerde te stoppen zette ik door. Hoe harder zij riepen dat ik beter kon stoppen, na borstontsteking 3, des te gemotiveerde was ik om dit te laten slagen. Mijn mantra was steeds ik doe iets wat de natuur ons gaf. Voeden, daar zijn we op gebouwd en ja bloed, zweet en tranen horen erbij. Maar nu krijg ik er zoveel voor terug. Ritme zeker, hoe dan? Gewoon je kind volgen, die geeft het aan. Geen tijd is het ritme, maar de manier van doen. Dat maakt het leven een stuk relaxster. Laat het gebeuren en bijt je niet vast in den ritme wat elke dag hetzelfde moet zijn. Loslaten en doorbikkelen.

 • Reply Laura 29 maart 2017 at 15:26

  Heerlijk, die momentjes toch? Lekker van genieten. Bij de oudsten heb ik allebei de keren 9 maanden gegeven. Daarna kregen ze nog een maand of 3 voeding uit de vriezer. Nu ben ik ook alweer 5 maanden op weg. Ik zie wel hoe lang het goed gaat. De vorige keren was ik er eigenlijk nog niet klaar voor om te stoppen maar op advies van de arts ben ik gestopt omdat ik teveel was afgevallen.

 • Reply Malou 29 maart 2017 at 21:10

  Toen Nomi die leeftijd had kreeg ik die vraag ook vaak.. Uiteindelijk heb ik haar 22 maand borstvoeding gegeven.

 • Reply Nadya 30 maart 2017 at 08:40

  Ik deed hetzelfde, fijn om te lezen dat ik niet de enige was! Bij ons was het probleem dat Luke in de eerste uren na de ingeleide bevalling te suf was en niet kon aanhappen. Rond kerst kwas er nul begeleiding hierbij. Daarnaast was ik te ziek door de pre-eclampsie, dus na twee dagen in het ziekenhuis kreeg hij flesvoedinf naast wat ik kolfde. Eenmaal thuis kreeg ik snel “spijt” en besloot hem gewoon naast de flesvoeding aan te leggen. Hij ging hier toen zelfs bewust naar vragen en zoeken, en er kwam warempel ook gewoon melk. Zoals bij jou ook geen flessen, maar voldoende om hem te troosten en genegenheid te vinden en voor mij om die ervaring te hebben. Ik heb dit zekee 6 maanden zo vol gehouden en voor mijn gevoel nog te vroeg gestopt! Mijn advies is dan ook om lekker door te gaan zolang je ook maar enige twijfel hebt. Geniet er van! Wat mij hielp was op een gegeven moment eens met zo’n handkolfje van Philips te kijken hoeveel voeding ik nu eigenlijk aanmaakte. Dat is toch. meer dan je denkt :-). Toen ik eenmaal veel meer begon te ontspannen, werd het ook meer. Misschien gebeurt dit bij jou ook nog?

 • Reply Jodi - liefthuis 30 maart 2017 at 10:02

  Groot gelijk. Ik heb bijna 8 maanden borstvoeding gegeven. Lekker mee door gaan zolang het goed voelt.

 • Reply Leonie van Mil 31 maart 2017 at 10:05

  Ik ging met 4 maanden afbouwen, omdat ik weer ging werken en niet wilde kolven op mijn werk. Ik heb echt heel erg getwijfeld, want ik vond het zo’n fijn moment. Daarom koos ik ervoor om het ’s nachts voorlopig nog te blijven doen. Met 6 maanden ben ik daar ook mee gestopt. De kleine kwam op een gegeven moment om het uur. Hij had niet de voeding meer nodig, maar mijn tepel. Dus mijn tepel hebben we maar even vervangen voor een speen 😉 Dat brak mij op den duur echt op. Maar jammer vond ik het wel.

 • Reply Lees mee 23: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 8 april 2017 at 06:01

  […] tijdje terug schreef ik hier zelf ook over: het stoppen met borstvoeding kan namelijk emotioneel gezien (mits je geen lichamelijke klachten ervaart) best lastig zijn. Dat […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.