OUDERSCHAP

Even over borstvoeding geven in het openbaar…

10 augustus 2019
borstvoeding geven

Deze week is Wereld Borstvoeding Week. Jaren geleden schreef ik waarom de borstvoeding bij Lise niet gelukt is. En toen ik zwanger was van Quinn schreef ik over de wens om de borstvoeding toch weer een kans te geven. En tot mijn grote geluk lukte dat, met wat haken en ogen, best goed! Met het geven van borstvoeding kwam ook het onderdeel ‘voeden in het openbaar’ om de hoek kijken. En dat vond ik, zeker in het begin, best wel een ding…

De eerste weken heb ik me er niet aan gewaagd hoor, dat openbaar voeden. Ik vond het al lastig genoeg en moest echt mijn best doen om Quinn in de goede houding te leggen zodat hij fatsoenlijk kon aanhappen. Daar had ik rust voor nodig en die rust vond ik eigenlijk alleen thuis.

Borstvoeding geven in het openbaar

Maar naarmate de weken vorderden wilde ik vaker de deur uit en op een gegeven moment besloot ik het gewoon te doen. Ik weet het nog goed, ik was met mijn moeder en we dronken wat bij C&A. Op zich ging het best prima, maar ik zat toch niet heel erg op mijn gemak. Moest ik het nu afdekken met een hydrofiele doek of was dat niet nodig? Wat zouden de andere mensen die rustig een kopje koffie dronken er eigenlijk van vinden? Naarmate ik vaker op andere plekken dan thuis borstvoeding gaf, ging het me steeds makkelijker af. En eigenlijk was ik er op een bepaald moment niet eens meer mee bezig wat andere mensen daar wel of niet van vonden.

Maar de twijfels waren er in de beginperiode zeker. En dat ik daarin niet de enige was, blijkt wel uit een onderzoek van Gewoonborstvoeding.nl. Maar liefst 45% van de borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid. En dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, want meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders geeft aan weleens negatieve reacties te krijgen bij het voeden in een openbare ruimte. Dat is mij gelukkig nooit overkomen, maar vind ik echt wel heel erg!

Toch een taboe?

Rust er dan toch een taboe op borstvoeding geven in het openbaar? 23% van de vrouwen die aangeeft zelf geen borstvoeding te geven, zegt dat ze het prima vinden dat moeders in openbare ruimtes hun kind de borst geven, zolang ze dat zelf maar niet hoeven te zien. Dat verklaart dus waarschijnlijk voor een deel de ongemakkelijkheid die veel borstvoeding gevende moeders ervaren. En dat vind ik zo zonde!

Geef (of gaf) jij zonder problemen borstvoeding in het openbaar? En wat vind je ervan als andere moeders dit doen?

1 reactie

  • Reply Nicole 11 augustus 2019 at 09:50

    Ik geef mijn jongste van zes maanden zeker borstvoeding in het openbaar, ben daar makkelijker in geworden dan bij mijn oudste van nu 2,5. Heel fijn, want daardoor ga ik vaker ergens heen. Bij mijn oudste deed ik het ook wel, maar vond ik het meer een ding. Bij haar duurden voedingen ook een stuk langer. Gelukkig tot nu toe nooit negatieve reacties gehad. Eerlijk gezegd vind ik het vaak makkelijker om ergens heen te gaan met baby en dan te voeden in het openbaar dan om zonder baby te moeten vragen of ik ergens kan kolven.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.