BASISSCHOOL OUDERSCHAP

Even bijkletsen: de eerste schoolweek

9 september 2021

Wat is de zomervakantie omgevlogen! Vooraf lijkt het altijd eindeloos te duren, maar achteraf denk ik altijd: ‘was dit echt zes weken?’. Nu heb ik de kinderen ook maar de helft van de vakantie om me heen gehad. Dat maakt misschien dat het nog sneller is gegaan allemaal. Ik had allerlei plannen voor artikelen o.a. over hoe we de zomervakantie hebben verdeeld, maar daar is weinig van terechtgekomen. Jammer eigenlijk. Ik zal eens peilen op Instagram of er nog animo voor is. Ik kan me zo voorstellen dat wanneer je in ‘hetzelfde schuitje’ zit het altijd wel interessant/fijn is om over te lezen. In deze kletsblog wilde ik het even hebben over de eerste schoolweek van Lise en Quinn. Want die zit er alweer bijna op! Hoe is het ze vergaan? Hadden ze er van tevoren zin in of niet? En hoe gaat het in de ochtenden en met het naar bed gaan ’s avonds?

Trots naar groep 4

Lise zit dit jaar in dezelfde groep 3-4 als vorig jaar, met natuurlijk het verschil dat de groep 4 kinderen van vorig jaar nu weg zijn en er nieuwe groep 3 kindjes bij zijn gekomen. Dit maakt haar nu (een van) de grootste en dat heeft haar heel erg geholpen om vol zelfvertrouwen naar school te gaan. Ik zette haar maandag dan ook zonder moeite af bij haar – al bekende – juf, waar ze meteen welkom werd geheten door haar vriendjes en vriendinnetjes. Ze had meteen geen aandacht meer voor mij, dus dat was een goed teken. Het wegbrengen van Lise was vorig jaar in deze periode drama, dus ik ben heel blij dat het nu zo goed gaat!

Even wennen in groep 2

Voor Quinn vond ik het wat spannender. Zijn meester van vorig jaar is met pensioen gegaan, waarna ze de klas in duo’s hebben verdeeld die over alle onderbouwgroepen verspreid zijn. Quinn zit dus nu met één vriendje in een compleet nieuwe klas met twee nieuwe juffen. En ook nog eens in een andere vleugel van het gebouw, dus het voelde een beetje alsof hij voor het eerst naar school ging. Maar wonder boven wonder ging het soepel. Hij vond het zichtbaar spannend, zocht de veiligheid bij mij tot ze echt naar binnen moesten. Ik zat dat hij natte ogen kreeg, maar gehuild heeft hij niet. Het naar binnen gaan ging ook soepel gelukkig en ik was ’s middags heel benieuwd hoe hij het gehad had op zijn eerste dag. Volgens de juf ging het heel goed en was hij aan het eind van de dag helemaal ontdooid. Hij heeft daar altijd wat tijd voor nodig, dus dat verbaasde me niets. Waar ik nog blijer mee was, waren Quinn’s eigen woorden dat hij het leuk vond op school, dat zijn juf lief is en dat er leuke kindjes in zijn klas zitten. Nou, wat wil je nog meer?

Ik merkte wel dat hij op dag drie opeens geen zin meer had om naar school te gaan. Het is toch even wennen om van zes weken niets moeten opeens vijf dagen achter elkaar om half negen op het schoolplein te staan (niet alleen voor Quinn overigens 😉 ). Zijn ritme is ook nog wat verlegd waardoor het ’s avonds best lang duurt voor hij slaapt (het in slaap komen is nog steeds drama) en ik hem dan ’s ochtends wakker moet maken en met heel veel moeite zijn bed uit krijg. Ik vrees dat ik een mede-avondmens op de wereld heb gezet…

Voor komend weekend hebben we nog geen plannen en hebben we dus alle tijd om even bij te komen van de eerste schoolweek en mijn eerste echte werkweek volgens het normale ritme. Ik denk dat we dat allemaal wel kunnen gebruiken.

Hoe ging de eerste schoolweek bij jouw kids? Was het wennen of gingen ze gewoon verder waar ze vorig jaar zijn gebleven?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.