OUDERSCHAP

Dit zijn de tien beste prentenboeken van 2020

15 januari 2020
beste prentenboeken

Binnenkort, van 22 januari tot en met 1 februari 2020, zijn het de Nationale Voorleesdagen. Dit jaarlijks terugkerende event kun je zien als de Kinderboekenweek voor de allerkleinsten. Elk jaar maakt de jury van jeugdbibliothecarissen een selectie uit het grote aanbod prentenboeken. Resulterend in de Prentenboek TopTien. Het allerbeste prentenboek krijgt de titel ‘Prentenboek van het Jaar’. Wat zijn de tien beste prentenboeken van 2020 en welk boek is verkozen tot Prentenboek van het Jaar?

De Prentenboek TopTien 2020

1 Moppereend (Lemniscaat) – Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens – Prentenboek van het Jaar 2020

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

2 Spelen tot het donker wordt (Querido) Hans Hagen, Marit Törnqvist, Monique Hagen

In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!

3 De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers) Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris

‘NEE! GA ER NIET IN!’ roepen de dieren die dorstig rond de drinkplaats staan. ‘Daar zit een hapgrage krokodil. Die verslindt dieren zoals wij! Hij wil de poel niet delen.’ Maar vijf flamingo’s laten zien hoe je die bullebak een lesje kunt leren dat hij niet gauw vergeet.4 Deze ridder zegt NEE (Gottmer) Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera

Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal niet zo gevaarlijk. Hij is zelfs een beetje eenzaam…

5 Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) Marjet Huiberts en Carmen Saldaña

Schildpad heeft overal gezocht, maar hij kan zijn schildje nergens vinden. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Een lief vogeltje wil hem helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing: een nieuw schild, gevlochten van takjes!

6 Van 1 tot 10 (Gottmer) Mies van Hout

In dit kartonboekje van Mies van Hout leren de allerkleinsten van 1 tot 10 te tellen. Van een octopus met 8 armen tot de 10 snorharen van de kat: elke kleurrijke spread straalt de kinderen tegemoet.

7 Zó moe en toch klaarwakker  (Hoogland & Van Klaveren) Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg

Het is tijd om te gaan slapen. De egel, de vos, de ezel, de pelikaan en de krokodil zijn heel erg moe. Maar de zeeleeuw moet nog plassen en hij glijdt uit bed. En zo blijken de dieren om beurten allemaal wel een smoesje te hebben om tóch nog even uit bed te gaan. Totdat alleen het egeltje overblijft, maar die vindt het wel wat eng in dat grote bed…

8 De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) Pim Lammers en Milja Praagman

Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.

9 De grote vijf (Clavis) Bella Makatini en Judi Abbot

Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. ‘Dat zijn de grote vijf,’ legt opa uit. ‘Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.’ Een grappig én leerzaam verhaal over de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel.

10 Otto groot, Otto klein (Lannoo) Tom Schamp

Volg Otto en de andere personages in dit boek vol tegenstellingen: groot en klein, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer. Zoek ook naar alle gele eendjes. Rijd mee met Otto en ontdek een kleurrijke wereld vol grapjes en details.

Welke van bovenstaande prentenboeken ken je al? Is jouw kind ook groot fan van (voor)lezen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.