OUDERSCHAP

Dit wist je nog niet over het belang van voorlezen

26 januari 2022

Op het allerlaatste moment bedacht ik me vanmorgen dat mijn kleuter in pyjama naar school mocht voor het Nationale Voorleesontbijt. Het Nationale Voorleesontbijt is het startschot van de Nationale Voorleesdagen. Nu wilde hij zijn pyjama uiteindelijk toch liever niet aan, maar het feit dat hij zijn boterham mee naar school mocht nemen om in de klas te ontbijten vond hij wél erg leuk en bijzonder. Ik denk dat iedere ouder wel weet dat het goed is om jonge kinderen regelmatig voor te lezen. Maar waarom is dat?

De voordelen van voorlezen

De woorden ‘voordelen’ en ‘voorlezen’ lijken vast niet voor niets zoveel op elkaar. Voorlezen heeft namelijk veel voordelen. Je kunt je wel voorstellen dat het bijdraagt aan de taalontwikkeling van je kind. Het leert bijvoorbeeld veel nieuwe woorden en zinsconstructies. Maar ook voor goed leren luisteren en voorspellen wordt met voorlezen een basis gelegd. Hoe meer een kind wordt voorgelezen, hoe beter de start zal zijn in groep 3, waar natuurlijk het echte lezen en schrijven begint. En last but not least: zien lezen, doet lezen. Ook als het je eigen boeken zijn die je leest, werkt dat voor kinderen motiverend om zelf ook meer en vaker te gaan lezen. Ga ook vooral lekker naar de bibliotheek om weer nieuwe boeken uit te zoeken. Het is bij ons echt een favoriet uitje.

Welke voordelen heeft voorlezen nog meer?

Gezelligheid

Na een hectische dag waarop de kinderen eerst naar school moeten, er vriendjes over de vloer komen en er nog een sport- of zwemles voorbij komt is het zo fijn om tijdens het voorlezen even een-op-een met je kind die rust te voelen. Mijn oudste van 8 hangt lekker tegen me aan of gaat naast me zitten, de kleuter wil het liefst op schoot of kruipt al warm onder de dekens als ik naast hem kom zitten met zijn favoriete boek. Het is zo’n gezellig moment! Ik moet eerlijk bekennen dat ik er vooraf niet altijd zin in heb, maar als ik eenmaal bezig ben is het eigenlijk altijd weer fijn. Ik hoop dat de kinderen er net zulke fijne herinneringen aan overhouden als ik uit mijn eigen jeugd. Ik weet nog goed dat mijn moeder elke avond voorlas uit het dikke boek van Jip & Janneke.

Bedritueel

Het voorlezen is bij ons vast onderdeel van het bedritueel. En dat schept duidelijkheid. Eerst wordt er gedoucht, dan gaat de pyjama aan en worden de tanden gepoetst. Het voorlezen brengt de rust die nodig is om daarna lekker te gaan slapen. Het is echt de afsluiter van de dag. Wat ik trouwens uit ervaring geleerd heb is dat het belangrijk is vooraf duidelijk te maken hoeveel tijd er is om te lezen. Als het aan mijn jongste ligt gaan we namelijk de hele boekenkast af. Meestal doen we gewoon één verhaaltje, maar als het een heel simpel boekje is mag hij vaak nog een klein verhaaltje kiezen voor erbij. Langere verhalen verdelen we meestal over meerdere dagen. Dat werkt vooral goed met de oudste van 8. Voor kleuters is het toch fijn als het verhaaltje ook echt klaar is voordat het boek dicht gaat.

Fantasie

Lekker wegdromen bij de plaatjes en helemaal opgaan in het verhaal. Ik vind dat prachtig om te zien. In boeken gebeuren dingen die in werkelijkheid niet kunnen, maar die wel aan het denken zetten en kinderen op een andere manier naar gebeurtenissen laten kijken. Om erachter te komen wat er in het koppie van je kleine omgaat na een verhaal vind ik het altijd leuk om er nog even over te praten, bijvoorbeeld over het thema, de personages en of we misschien zelf ooit zoiets hebben meegemaakt.

Kun jij nog wel wat voorleesinspiratie gebruiken? Bekijk hier de Prentenboek Top 10 van de Nationale Voorleesdagen.

Lees jij je kind(eren) regelmatig voor?

2 Comments

  • Reply Jeroen 7 februari 2022 at 18:18

    Hier nog steeds elke avond voor de 9-jarige dochter. Even een papa-dochter momentje voor het slapen gaan.

    • Reply Monique 7 februari 2022 at 20:42

      Wat goed, Jeroen! Voor jullie allebei een fijn moment gok ik zo 🙂

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.