OUDERSCHAP

Dit is het favoriete speelgoed van mijn kleuter

18 april 2018

Een kind ontwikkelt zich continu en daarmee verschuift ook zijn of haar interesse in bepaalde soorten speelgoed. Wat eerst niet werd aangeraakt is het opeens helemaal, maar ook andersom: het favoriete speelgoed is opeens saai of kinderachtig en ligt in een hoekje van de kamer stof te vangen. Lise is nu 4,5 jaar en het leek me wel interessant eens op een rij te zetten waar zij momenteel graag mee speelt.

Favoriet speelgoed kleuter (4-5 jaar)

Poppen

Toen Lise op haar tweede verjaardag haar eerste pop kreeg deed het haar nog niet zoveel. Ze sjouwde er weleens mee rond maar dat was het eigenlijk wel. Ik vermoed dat haar interesse voor poppen begon te groeien vanaf haar derde jaar. Inmiddels speelt ze er heel veel mee. Ze slapen bij haar in bed, ze geeft ze de fles en legt ze te slapen in het poppenbedje of de poppenwagen. Haar lievelingspopje heeft ze zelfs een naam gegeven en gaat weleens met haar mee naar school en is er altijd bij als ze gaat logeren bij opa en oma.

Dessineo

Tekenen en kleuren is ook iets wat Lise sinds een jaar ongeveer wat langer aan een stuk leuk vindt om te doen. Ze tekent sinds kort ook echt poppetjes en probeert bewust dingen te creëren. Kleuren gaat al super goed binnen de lijntjes en doet ze in opperste concentratie. Tekenen en kleuren heeft voor Lise een nieuwe dimensie gekregen sinds ze Dessineo heeft. Met deze projector kan ze zelf best ingewikkelde plaatjes tekenen en vervolgens inkleuren.

Step

Voor haar vierde verjaardag kreeg Lise deze step. Ze vond het eerst nog wat spannend omdat ze een stepje met drie wielen gewend was, maar inmiddels stept ze alsof ze nooit anders gedaan heeft. En ik vind het echt een schot in de roos. Lange stukken lopen is aan Lise niet besteedt, maar als we haar step meenemen komt ze sneller vooruit en kan ze met minder energie langere afstanden maken. Ik gok dat we de step dit seizoen nog heel veel gaan gebruiken. Ik ben zelfs aan het overwegen hem mee te nemen op vakantie!

Duplo

Was Duplo er eerst vooral om zo hoog mogelijke torens mee te bouwen, inmiddels bouwt Lise hele bouwwerken en constructies met de blokjes. Ze vindt het ook erg leuk om de poppetjes en dieren die ze heeft daar een rol in te laten spelen. Naast de standaard bouwplaten en blokjes hebben we ook een kermis en een set van Batman die ze leuk vindt om te bouwen. Ze begint nu ook de boekjes erbij te gebruiken zodat ze iets precies kan bouwen zoals beschreven staat.

Hubelino-knikkerbaan

Het lijkt een beetje op Duplo, maar met Hubelino bouw je een heuse knikkerbaan! En niet één standaard exemplaar, maar je kunt je fantasie de vrije loop laten en ontelbaar veel verschillende banen bouwen. Lise doet dit vaak samen met M en heeft er veel lol in. Als ze nog wat ouder is kan ze het echt helemaal zelf. Ik denk dat dit nog heel wat jaren tof speelgoed blijft!

Draagbare CD-speler

Muziek is iets dat Lise altijd wel heeft geïnteresseerd. Maar sinds ze haar eigen CD’s op haar eigen knalroze CD-speler kan draaien vindt ze het helemaal geweldig. Het is eveneens een cadeau dat ze kreeg voor haar vierde verjaardag. Hij staat voorlopig nog wel beneden zodat wij een oogje in het zeil kunnen houden als ze hem bedient (vooral als er vriendjes over de vloer zijn). Maar ik denk dat hij binnenkort een mooi plaatsje krijgt op haar kamer.

Elk kind is natuurlijk anders en heeft andere voorkeuren. Ook als het gaat om speelgoed. Daarom ben ik heel benieuwd, als jij een kleuter hebt in dezelfde leeftijdscategorie, of hij of zij dezelfde favorieten heeft of compleet andere. Laat je het me weten in een reactie?

3 Comments

 • Reply Sheila 19 april 2018 at 14:34

  Mijn zoontje is ook gek op duplo. Hij is nu 3,5. Verder houdt hij van dino’s, dieren speelgoed, lezen, treinen bouwen en vooral buiten spelen, klauteren en rennen.

  • Reply Monique 19 april 2018 at 20:12

   Wat leuk Sheila! Buitenspelen is hier (gelukkig) ook een grote favoriet.

 • Reply Dewi 6 december 2019 at 14:53

  Zoontje van bijna 4 houdt van Dino’s en van zijn furreal Dino, verven, duplo dieren, dieren plastic,step,bal, zwemmen met zijn opblaas krokodil.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.