OUDERSCHAP

Dit had ik graag geweten voor ik moeder werd

24 april 2018

Moeder worden is fantastisch. Maar natuurlijk is het niet alleen maar geweldig en zijn er heus momenten dat je denkt wáár ben ik in hemelsnaam aan begonnen. Maar de onvoorwaardelijke liefde voor dat kleine mensje of die kleine mensjes overtreft alles. Gelukkig maar. Toch zijn er een aantal dingen die ik best graag had willen weten voor ik moeder werd. En dan bedoel ik bijvoorbeeld…

… dat borstvoeding (kunnen) geven niet vanzelfsprekend is – Pré kids wilde ik graag borstvoeding geven. Dat had ik helemaal bedacht en ook zo tegen de verloskundige gezegd. Dat het in de praktijk niet zo makkelijk bleek en uiteindelijk bij Lise ook niet gelukt is, hield ik vooraf echt geen rekening mee. En was om die reden ook een heel verdrietige constatering. In mijn tweede zwangerschap stond ik er natuurlijk anders in, maar wilde ik het toch graag weer proberen. En wonder boven wonder kwam de borstvoeding bij Quinn wel op gang. Nog steeds niet toereikend, maar man wat was ik trots dat ik hem de eerste periode toch wat van mijn eigen melk heb kunnen geven.

… dat  je lichaam écht compleet kan veranderen na een zwangerschap – Dit weet je natuurlijk wel, maar wat een zwangerschap precies met jouw lichaam doet, daar kom je natuurlijk pas achter als je zelf een zwangerschap en bevalling achter de rug hebt. Zo zijn mijn borsten een aantal cupmaten kleiner geworden sinds ik borstvoeding heb gegeven. Dat vind ik niet erg, want ik had genoeg 😉 En hoewel ik bijna tien kilo minder woog dan voor mijn twee zwangerschappen, is mijn buik anderhalf jaar na de geboorte van mijn tweede kind slapper en minder in vorm van voorheen. En ik heb niet de illusie dat dat nog heel erg gaat veranderen. Acceptatie is het sleutelwoord. En gezond blijven eten en sporten natuurlijk. Daarmee zijn mijn bovenbenen gelukkig wel weer een stuk strakker geworden.

… dat doorslapen ook na de babyfase geen vaststaand feit is – Je houdt er rekening mee dat je in elk geval de eerste paar maanden niet zult doorslapen ’s nachts. Zelf had ik daar niet zoveel moeite mee, omdat ik me erop instelde. Veel zwaarder vind ik het als een van de kinderen nu ’s avonds laat of ’s nachts wakker wordt. Het is dan meestal ook niet even snel op te lossen met een voeding (op een slokje water na krijgen ze straks niets te eten of drinken).

… dat de meest basale bezigheden opeens als een enorme luxe gaan voelen – In alle rust, zonder publiek, naar de wc kunnen. Of een half uur de badkamer voor jezelf hebben en uitgebreid kunnen douchen of in bad gaan. Zelfs in mijn eentje boodschappen doen vind ik nu een echt me-time momentje. Voorheen waren die dingen gewoon dingen die moesten gebeuren, maar sinds er kinderen zijn is het gewoon heel lekker om even alleen met jezelf te zijn op die momenten.

… dat je hakschoenen meer stof staan te vangen dan dat ze nog gedragen worden – Niets heerlijker dan er met je kroost op uit trekken. Fietsen of een stuk wandelen met de kinderwagen. Ik kan daar echt van genieten. Maar dan wel op mijn meest comfortabele sneakers of andere platte schoenen. Schoenen met een (hoge) hak draag ik sinds ik kinderen heb eigenlijk alleen nog op speciale gelegenheden. En dat zorgt er weer voor dat ik bijna geen hakschoenen meer koop. Ach, die tijd komt wel weer. Of niet en dan is het ook goed.

… dat niet alleen mijn kinderen ziek worden maar ook ikzelf het ene na het andere virus oppik – Kinderen die vaak in contact komen met andere kinderen (en de kans is groot dat dat op een zeker moment vaste prik is) nemen helaas meer virussen mee naar huis dan je lief is. Ik dacht altijd dat ik best een goede weerstand heb, maar afgelopen herfst en winter ben ik bijna continu verkouden geweest, had ik ontstoken ogen, een of ander gek buikvirus én heb ik twee keer met griep in bed gelegen.

… dat je de hele dag bezig kunt zijn met… ja, waarmee eigenlijk? – Een dag thuis met de kinderen komt er maar weinig van huishoudelijke klusjes die eigenlijk moeten gebeuren. Wat op zich prima is, want er zijn voor hen en hen aandacht geven is op die dagen het belangrijkst. Maar waar ik dus nooit zo bij stil heb gestaan is dat je, vooral met een baby om je heen, bijna continu bezig bent zonder dat je erbij stil staat. Dan zit je ’s avonds op de bank en denk je: ‘wat heb ik nou eigenlijk de hele dag gedaan?’.

Wat had jij graag willen weten voor je moeder werd?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.