OUDERSCHAP

De voordelen van houten speelgoed *

10 januari 2020
houten speelgoed

De keuze is tegenwoordig reuze als het om speelgoed gaat. Items voorzien van de nieuwste technologische snufjes zijn niet meer weg te denken uit de speelgoedwinkels. Maar er is ook nog veel ’traditioneel’ speelgoed. Ik wilde in de vorige zin ‘gelukkig’ typen, maar dat is niet helemaal op zijn plaats. Ik vind het een namelijk niet beter of leuker dan het ander, maar wil mijn kinderen wel graag van alles wat aanbieden. Dus naast die robot die reageert op licht en geluid hebben ze ook houten speelgoed. Welke voordelen heeft dat houten speelgoed eigenlijk? Ik leg het je uit.

Houten speelgoed is duurzaam en veilig

Wie heeft er niet een oude treinbaan of poppenhuis op zolder staan? Houten speelgoed is vaak zo sterk dat het generaties lang meegaat. Ik vind persoonlijk dat het daardoor ook meer karakter krijgt. Het is toch super gaaf als je kinderen spelen met het poppenhuis waar jij vroeger als kind ook mee speelde? Dat het tegen een stootje kan en dus niet na een paar maanden in de prullenbak verdwijnt, maakt houten speelgoed een duurzaam product. Bij de kringloopwinkel kom je met een beetje geluk de mooiste dingen tegen voor een klein prijsje.

Vanwege het duurzame karakter is er veel ‘oud’ houten speelgoed waar de kinderen van nu nog altijd mee spelen. Maar er wordt ook veel nieuw houten speelgoed gemaakt. Ik weet niet of je ooit in een speelgoedwinkel bent geweest die zich specialiseert in het wat meer duurzame en educatieve speelgoed, maar ik vind het altijd een waar paradijs. Het Franse merk Djeco heeft een groot assortiment prachtig houten speelgoed. Het is ontworpen door bekende illustratoren en grafisch vormgevers. Als je er bekend mee bent herken je meteen welk speelgoed van dit merk is. Wij hebben er bijvoorbeeld mooie houten kralen, blokken, een hengelspel en diverse puzzels van.

Houten speelgoed stimuleert de creativiteit

Veel speelgoed dat je tegenwoordig in de winkels vindt, maakt geluid, geeft licht of is op een andere manier ‘interactief’. Super leuk en zeker ook leerzaam, maar het mooie van houten speelgoed is dat het het kind niet automatisch laat zien of horen wat het moet doen. Het kind moet zelf bedenken hoe het met het speelgoed gaat spelen en kan daarbij zijn of haar fantasie helemaal de vrije loop laten gaan.

Daarnaast wordt het kind gestimuleerd ‘aan het werk te gaan’ als het met houten speelgoed speelt. Er is immers geen knop waarop gedrukt kan worden en waardoor er van alles gebeurt. Het kind is zelf aan zet en zal er actief mee aan de slag moeten gaan. Activiteiten zoals het stapelen van blokjes en het rijgen van kralen zijn ook nog eens goed voor de fijne motoriek.

Het is gewoon mooi

Tja en eerlijk is eerlijk, het oog wil ook wat. Toch? Ik vind persoonlijk ons houten winkeltje en houten speelkeuken enorm leuk staan in ons interieur. Dat was denk ik toch anders geweest als deze van plastic waren gemaakt… Houten speelgoed is kleurrijk, heeft een tijdloos uiterlijk en kan ook echt een mooie toevoeging zijn aan bijvoorbeeld het interieur van de kinderkamer. Denk maar eens aan een mooi poppenhuis.

Ben jij (ook) fan van houten speelgoed? En hoe denk jij over het plastic speelgoed met licht- en/of geluidseffecten?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.