OUDERSCHAP

De voordelen van babyzwemmen *

30 december 2020

Toen Lise 5 maanden oud was zijn we met haar een cursus babyzwemmen gaan doen. Eigenlijk gewoon omdat ons dat leuk leek. Met Quinn hebben we er destijds niet voor gekozen om te gaan babyzwemmen, maar achteraf heb ik daar best een beetje spijt van. Want wist je dat babyzwemmen niet alleen leuk is om te doen, maar meerdere voordelen heeft? In deze blog zet ik ze op een rij.

Babyzwemmen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van de baby

Zwemmen is gezond. Voor jou als volwassene, maar ook voor een baby. Elke les babyzwemmen is eigenlijk een complete fysieke training. Een training die het hart en de longen van je baby versterkt en zelfs bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen. Elke les verbrandt een baby zo’n 300 calorieën. Een echte workout dus!

Babyzwemmen versterkt de band tussen jou en je baby

Het zal je niet verbazen dat het huid-op-huid contact dat je tijdens het zwemmen hebt met je baby, jullie band versterkt. Vooral wanneer je ook nog andere (oudere) kinderen hebt kan dit een mooi moment zijn om je baby even de volledige aandacht te geven. Weg van andere afleiding, je telefoon en gezinsleden. Alleen jullie tweetjes in het water.

Babyzwemmen voor het aanleren van waterveiligheid

Als we het hebben over doodsoorzaken bij kinderen onder de vijf jaar staat verdrinking staat wereldwijd op de derde plaats. Enorm tragisch natuurlijk. En daarom is alle ‘ervaring’ met water die je jonge kinderen veilig kunt bijbrengen mooi meegenomen. Het zou hun leven op een dag kunnen redden. Baby’s leren met babyzwemmen spelenderwijs belangrijke veiligheidstechnieken die hen op latere leeftijd goed van pas komen tijdens de zwemlessen.

Babyzwemmen biedt structuur

Een wekelijks uitje naar het zwembad geeft structuur aan de week en aan de dag. Het is een (meestal) wekelijks uitje voor jou samen met je baby. Je leert elke week op tijd bij het zwembad te zijn en alle benodigde spulletjes bij je te hebben (zwemtas, handdoek, zwemluiers, zwemkleding, etc.) en leert jezelf ook een routine aan voor het omkleden voor- en na het zwemmen. Dat zal de eerste paar keren een uitdaging lijken, maar daar krijg je snel handigheid in. Je zult merken dat ook je baby eraan went.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.