OUDERSCHAP

Dé tip voor een kinderfeestje zonder gedoe

3 december 2019

Vorig jaar bruiste ik van de creativiteit en organiseerden we een heus kabouterfeestje, voor onze toen 5 jaar oud wordende kleuter. Pasgeleden werd ze zes en was de creativiteit even ver te zoeken. Maar een kinderfeestje moest en zou er natuurlijk wel komen. We besloten het eens over een andere boeg te gooien. Geen speurtocht, niks cakejes versieren of ballonnen lekprikken, maar een ander programma. En dat bleek zowaar een win-win-situatie, voor zowel de kinderen als voor ons…

Hoe leuk die feestjes-aan-huis ook zijn, soms heb je er even geen zin in. Gelukkig kun je op tal van plekken leuke kinderfeestjes organiseren. Denk aan een zwembad, bowlingbaan en ik zag zelfs laatst dat een bioscoop de mogelijkheid bood bij hen het feestje van je kind te laten plaatsvinden. Keuze genoeg dus, als je het georganiseer en bijbehorende rommel graag uit handen wil geven.

De binnenspeeltuin als feestjeswalhalla

Voor het kinderfeestje van onze dochter Lise kozen wij voor een kleinschalige binnenspeeltuin. Niet zo eentje waar je geen overzicht hebt over de gehele ruimte, maar eentje waarbij je de kids toch nog min of meer in de gaten kunt houden. Dat leek me wel prettig.

De voorbereiding – eh… welke voorbereiding?

De voorbereiding van het feest bestaat uit het bezoeken van de website van de betreffende binnenspeeltuin. De datum en tijd liggen al vast, dus we hoeven alleen het reserveringsformulier nog maar op de juiste manier in te vullen. Frietjes en onbeperkt ranja is bij de prijs inbegrepen en voor wat extra feestelijkheid reserveren we er nog een slagroomtaart bij. Een dag later krijg ik een mail dat de reservering in goede orde is ontvangen en dat we welkom zijn. Yay!

Het kinderfeestje

Het is woensdagmiddag als we de kinderen op het schoolplein bij elkaar sprokkelen. Twee moeten er uit een andere klas – en daarmee een andere vleugel van het gebouw – komen, maar dat verloopt allemaal vrij soepel. Mijn vader heb ik ingeschakeld als extra chauffeur zodat we alle kinderen in één keer naar de plaats van bestemming kunnen vervoeren. So far so good! Ik had krentenbollen meegenomen om eventuele honger te stillen, maar in alle heisa vergeet ik die natuurlijk compleet en bedenk ik me pas op de parkeerplaats van de binnenspeeltuin dat ze misschien nog even wat moeten eten. Met een krentenbol in de hand lopen de zes kids achter elkaar aan naar binnen. We melden ons en worden naar een feestelijk aangeklede tafel begeleid.

Ik hoef eigenlijk niets te zeggen, want de kinderen trekken hun jas en schoenen uit en staan op het punt de klimrekken in te gaan. Maar net op tijd bedenk ik me dat het slim is ze van tevoren allemaal even te laten plassen. Het kan immers maar gebeurd zijn. Met lichte tegenzin bezoekt iedereen even het toilet en daarna kunnen ze los.

Wij nemen plaats aan de tafel, waar ondertussen de ranja wordt klaargezet en spreken met de bediening een tijdstip af dat de taart mag komen. Zo af en toe komen er wat kinderen een slokje drinken om vervolgens weer in de speeltuin te verdwijnen. Van een afstandje zien we hoe ze samen spelen en heel veel lol hebben. Tijd om te rusten nemen ze eigenlijk niet, dus het taartmomentje is heel welkom. We zingen, cadeautjes worden uitgepakt en iedereen smult van de slagroomtaart. En daarna is er rust. Ik ontdek een stapel tijdschriften en ga lekker zitten lezen. Stiekem best heerlijk!

Als we een uur of twee binnen zijn merk ik dat ook sommige kinderen even een rustmomentje nodig hebben. Ik baal een beetje dat ik geen kleurplaten en stiften in mijn tas heb gestopt, want dat zou ideaal zijn om ze tot rust te laten komen. Neem die tip dus mee als je zelf een dergelijk feestje gaat organiseren. De kinderen hebben het ook snel warm. Het is Sinterklaastijd en Lise wilde graag dat iedereen in Pieten-outfit zou komen. Na een paar uur waren de meeste pakjes uit en speelden de kinderen overwegend in een t-shirt of hemd met een broek eronder. Je krijgt het natuurlijk ook snel warm als je de hele tijd rondrent, klimt en klautert. Lise kruipt heel even bij me op schoot om te ontprikkelen. Vijf minuten een filmpje kijken op mijn telefoon en dan kan ze weer door.

Moe maar voldaan schuift iedereen rond half vijf weer aan tafel voor frietjes. Dan is er nog heel even tijd om een laatste rondje door de klimrekken te maken en van de glijbaan te gaan en bel ik mijn vader dat het tijd is om onze kant op te komen. Met twee auto’s zetten we alle kinderen netjes thuis af. We komen thuis in een opgeruimd huis, doen de kinderen in bad en brengen ze naar bed en concluderen dat het een prima kinderfeestje is geweest. Kinderen blij, wij blij.

Kies jij ook voor een kinderfeestje buiten de deur, of organiseer je het thuis?

Afbeelding feestartikelen afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.