OUDERSCHAP

Tips voor een soepele overgang van ledikant naar bed

23 augustus 2018

van ledikant naar bed

De tweede verjaardag van de jongste komt steeds dichterbij. Daarmee ben ik ook al een beetje aan het nadenken over de inrichting van zijn peuterkamer. Niet dat we binnenkort de complete kamer gaan veranderen, maar ik vind het wel leuk als de nu nog babykamer een wat stoerdere jongenskamer wordt. En daarmee komt de vraag op wanneer we hem van ledikant naar bed laten overstappen. Wat is daarvoor het juiste moment? En waar kun je rekening mee houden om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen? 

Wanneer maak je de switch van ledikant naar bed?

Er is natuurlijk geen vast moment dat je over móet stappen, maar over het algemeen maken kinderen tussen 2 en 3 jaar de overstap van het ledikant naar een groot bed. Soms omdat het gewoonweg niet anders kan. Wanneer het ledikant bijvoorbeeld gebruikt zal worden voor een nieuw broertje of zusje. Maar als je kindje te groot wordt voor het ledikant wordt het sowieso tijd voor een nieuw bed. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat hij of zij uit het ledikant klimt of erg onrustig slaapt. Het ene kind houdt van de geborgenheid van het ledikant, terwijl een ander kind zich er juist opgesloten voelt. Zoals met alles is het dus ook hier belangrijk goed naar je kind te kijken. Meestal voel je als ouder wel aan wanneer het tijd is voor de grote stap. Want ik vond het met onze oudste wel een ding hoor!

Tips & Tricks voor de overstap van ledikant naar bed

Met een beetje geluk vindt je kind het vanaf dag één fantastisch om in een bed te slapen. Maar de kans bestaat natuurlijk dat het vooral onbekend, niet vertrouwd en ronduit eng is. Met een aantal simpele tips & tricks kun je de overstap voor je kind zo soepel mogelijk laten verlopen.

X Las een wenperiode in. Zet, als je de ruimte ervoor hebt, het grote bed bijvoorbeeld al in de kamer terwijl het ledikant er nog staat. Zo kan je kleintje het nieuwe bed wel alvast uitproberen en ontdekken, maar hoeft hij er nog niet verplicht in te slapen. Na een periode van slapen in het ledikant kun je hem eens in het bed te slapen leggen. Gaat dat na een tijdje goed dan kan het ledikant de kamer uit en is de overstap gemaakt!

X Zorg ervoor dat het bed gezellig is aangekleed met een leuk dekbedovertrek, eventueel wat kussentjes en natuurlijk de vertrouwde knuffel(s) van je kind. Als het er uitnodigend uitziet heb je meer kans dat je kind het als een fijne plek gaat beschouwen en zal de overgang gemakkelijker gaan.

X Is je kind bang om uit het nieuwe bed te vallen (of ben jij dat), zorg dan dat je een bedhekje aan de rand van het bed bevestigt. Is je kindje ’s nachts onrustig of rolt het veel, dan voorkomt dat hekje dat het uit bed valt. Onze oudste ging rond haar derde verjaardag naar haar grote bed en heeft tot ze ongeveer 4,5 jaar was met bedhekje geslapen. We hebben haar zelf laten beslissen wanneer het eraf mocht en dat werkte heel goed.

X Een groot bed biedt je kindje natuurlijk de mogelijkheid om aan de wandel te gaan. Probeer hier zo ontspannen mogelijk mee om te gaan door als dit gebeurt je kindje terug in bed te leggen terwijl je zegt dat het tijd is om te slapen. Meestal is het na een korte wenperiode over. Onze dochter kwam in het begin helemaal niet uit bed, ook als ze ’s ochtends wakker was. Het is even nog even afwachten hoe het met onze zoon zal gaan als hij verhuist naar een groot bed.

Lees ook: Waarvoor kies je: een peuterbed of eenpersoonsbed?

Hoe ging de overstap van ledikant naar groot bed bij jullie kinderen? Wanneer en hoe heb je besloten dat het er tijd voor was?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.