OUDERSCHAP

De leukste binnenactiviteiten voor peuters en kleuters

9 januari 2021

Het is hier in Nederland eerder regel dan uitzondering: regenachtig weer, al dan niet gepaard met kou. Niet bepaald het weer om je peuter of kleuter mee naar buiten te nemen, hoewel ‘even een frisse neus halen’ altijd goed is. Ook voor jou! Maar de rest van de dag breng je toch liever binnen door. Dat snap ik. Heb je – zeker in deze lockdown – wat inspiratie nodig wat je dan zoal kunt gaan doen? Ik zet de leukste binnenactiviteiten voor peuters en kleuters voor je op een rij. Daar zit vast en zeker iets tussen dat jullie allebei supertof vinden om te doen. Enjoy!

Binnenactiviteiten voor peuters en kleuters

Een parcours of hindernisbaan maken – met behulp van stoeltjes, kussens, een poef en loopfietsjes- of auto’s maak je een parcours dat je peuter vervolgens te voet of op zo’n fietsje moet afleggen. Je kunt het steeds wat moeilijker maken als je merkt dat het hem of haar makkelijk af gaat.

Doe de speelgoedwissel – vaak is er zoveel speelgoed in huis, dat een deel ervan opgeslagen staat op zolder of in een kast. Haal dat speelgoed eens tevoorschijn en zet wat speelgoed waar niet meer naar omgekeken wordt ervoor in de plaats. Zo heeft je peuter weer allerlei nieuw speelgoed om te ontdekken.

Spelen in de binnenzandbak – het kan wat rommel geven, maar is gegarandeerd een doorslaand succes: een zandbak binnenshuis! Vul een plastic bak met speelzand of rijst en zorg dat er wat bekertjes en lepeltjes zijn waar je peuter het zand (of de rijst) mee kan scheppen. Na het spelen even met blik en veger de tafel en vloer schoonvegen en klaar is kees!

Hut bouwen – je hebt vast wel wat oude lakens, dekentjes in huis liggen. Met behulp van een tafel en stoelen bouw je hiermee eenvoudig een hut. Kinderen vinden het geweldig om in de hut te kruipen en daar hun eigen plekje te hebben om te spelen. Heb je geen zin in gedoe met dekens en lakens? Je kunt ook een kant-en-klare tafeltent kopen.

Samen iets koken of bakken – helpen in de keuken vinden de meeste peuters fantastisch. Je peuter of kleuter laten helpen als jij eten kookt, of samen iets lekkers bakken, kan daarom een hele leuke activiteit zijn op een druilerige dag. Helemaal als jullie het vervolgens samen kunnen oppeuzelen natuurlijk.

Spelen met een ander kindje – soms heeft je kind even behoefte aan andere speelkameraadjes dan mama of broertjes/zusjes. Het is dan leuk om samen met een andere ouder af te spreken bij een van jullie thuis. De kinderen kunnen lekker samen (of, zoals op deze leeftijd vaker voorkomt, naast elkaar) spelen en jullie hebben uitgebreid de tijd om bij te kletsen. Woon je vlak bij elkaar dan kan je ook afspreken jouw kind even langs te brengen. Heb jij even je handen vrij. De volgende keer nodig jij het vriendje of vriendinnetje van je peuter of kleuter dan bij jou thuis uit.

Het sorteerspel – speelgoedjes sorteren op grootte of op kleur vinden peuters, maar ook kleuters enorm leuk om te doen. Help hem of haar in het begin door uit te leggen hoe hij te werk moet gaan. Al snel zal je kind dit helemaal zelf kunnen en er helemaal in op gaan. Wil je het leuke met het praktische combineren, laat je kind dan bijvoorbeeld de sokjes uit de was bij elkaar zoeken.

Toch liever de hort op met je peuter (of kleuter)? Check mijn tips voor peuter-uitjes bij slecht weer! Let op: vanwege de lockdown zullen (veel van) deze locaties nu gesloten zijn.

Weet jij nog een leuke activiteit binnenshuis om met je peuter te ondernemen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.