OUDERSCHAP

De 5 grootste clichés over het moederschap

11 oktober 2014

Toen je zelf nog geen moeder was, kon je er waarschijnlijk best om lachen. Om die typische dingen die alleen moeders doen of zeggen. Maar zodra je zelf een kindje krijgt kom je er ongetwijfeld achter dat ze nog waar zijn ook, die clichés. De vijf grootste zet ik voor je op een rij.

1. De tijd vliegt voorbij

Ik denk dat elke moeder dit kan beamen. De uren en dagen gaan voorbij bijna zonder dat je het doorhebt. Voor je het weet ben je een maand verder en je knippert nog eens met je ogen en je kindje is alweer bijna jarig. Ik vind het soms weleens beangstigend, dat de tijd zo snel gaat sinds Lise er is. In die zin dat ik alles bewust wil meemaken en dan maar als een gek ga vastleggen op foto en video zodat ik nooit vergeet hoe lief, klein, mooi en schattig ze nu is.

moeder stress

Bron: Todaysworkathomemom.com

2. Je houdt onvoorwaardelijk van je kindje

Wederom erg voor de hand liggend, maar zo waar. Wat je kindje ook doet, je moederliefde overstijgt alles. Misschien besef je het niet op het moment dat je kind je het bloed onder de nagels vandaan haalt, maar 5 seconden later zie je zijn/haar ondeugende glimlach en kun je niet anders dan heel veel liefde voelen voor dat minimensje.

3. Moeder zijn geeft enorm veel voldoening

Als ik eerlijk ben voelt het niet altijd zo. Als ik weer eens baal van een huis dat niet op orde is of het feit dat ik hapjes voor Lise had moeten maken, maar dat niet gedaan heb en dus noodgedwongen maar een potje geef. Maar als ik kijk naar wat Lise al kan, hoe ze steeds groter en mooier wordt en hoe we het toch elke dag weer voor elkaar krijgen om haar met een gevuld buikje in een schoon bedje te leggen, kan ik niet anders dan me enorm voldaan voelen met het feit dat moeder zijn op dit moment mijn allerbelangrijkste taak is.

4. Je bent moe, moe, moe…

Helaas wederom een waarheid als een koe. De nachtelijke voedingen in het begin breken behoorlijk op. Lise sliep gelukkig na zeven weken al door dus ik mag zeker niet klagen. Maar het feit dat elke dag voor haar een zelfde dag is, betekent dus ook dat uitslapen er niet meer bij is. En heb je een keer overdag niet zoveel energie, dan zul je toch aan de bak moeten om je kindje te verzorgen, te zorgen dat de boodschappen gedaan zijn en de boel een beetje op orde is. Hele dagen in pyjama series kijken is er dus echt niet meer bij!

5. Zodra je kindje er is, kom jij op de tweede plek

En je partner ook. Eigenlijk begint het al als je erachter komt dat je zwanger bent. Het enige waar je aan kan denken is de baby. Je fantaseert over het kamertje, koopt de eerste kleertjes en gaat flink brainstormen over de leukste namen. En als je baby er is gaat dit onverminderd door. Kleertjes shoppen voor je baby is immers veel leuker dan voor jezelf. Je verkiest de dierentuin boven een middagje shoppen. En verloopt de dag wat chaotisch, dan zorg dat je kindje in elk geval op tijd kan eten. Zelf zie je wel (of en) hoe laat je wat eet.

Wat vind jij het grootste cliché van het moederschap? En heb ik er volgens jou een over het hoofd gezien? Laat het me weten in een reactie!

10 Comments

 • Reply iooon 11 oktober 2014 at 07:08

  Gelukkig, ik verkies al jaren een dagje dierentuin boven shoppen 😀 ben benieuwd hoe de clichés straks gaan voelen

  • Reply Monique 12 oktober 2014 at 23:05

   Dat komt mooi uit! En daar ben ik ook wel benieuwd naar ja 🙂

 • Reply Seline 11 oktober 2014 at 08:49

  Haha dit is echt helemaal waar!

 • Reply Mieke 11 oktober 2014 at 09:21

  Yep, heel cliché maar allemaal waar! Je krijgt er zoveel voor terug. 😉

 • Reply cindy 11 oktober 2014 at 09:46

  Heel herkenbaar allemaal 🙂
  Een ander cliché is het alleen maar over je kindje te hebben in een gesprek.
  Voordat ik zwanger was dacht ik altijd dat ik niet zo een moeder zou zijn die het de hele tijd over d’r kindrren zou hebben. Nou was ik laatst op een cursus dag van mijn werk en had een hoop collega’s een tijd niet gezien. Natuurlijk vroegen ze hoe het ging enzo en voordat ik het wist zat ik er middenin: welke babyhapjes het beste zijn, welke winkels de leukste kleding enz.
  Op dat moment stond ik er even bij stil wat ik toen voor de zwangerschap dacht en vond het best wel grappig 🙂
  Daarna ging ik natuurlijk wel gewoon weer verder met ‘de moedergroep’

  • Reply Monique 12 oktober 2014 at 23:06

   Och ja, hoe kon ik die nou vergeten? Inderdaad zo waar! Goeie Cindy!

 • Reply Joyce 11 oktober 2014 at 09:51

  haha herkenbaar lijstje

 • Reply Odile 11 oktober 2014 at 10:06

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij dit lijstje! 😉

 • Reply Ralph 14 oktober 2014 at 09:55

  Ik wil niet heel flauw doen. Maar je schrijft over de 5 clichés van het moederschap. Dit alles geldt net zo goed allemaal voor het vaderschap. Alles is ook helemaal herkenbaar voor mij als vader. Dus eigenlijk had je beter “ouderschap” kunnen gebruiken 😉 😉

  Ik neem het je niet kwalijk hoor. Bij veel boeken die je leest, of zaken die je online leest wordt er ook steeds alleen maar gesproken over de moeder. Alsof er geen vader is. Dus ik ben het wel gewend 🙂

  • Reply Monique 14 oktober 2014 at 19:58

   Haha je hebt helemaal gelijk Ralph. Maar ik vermoed toch dat hier meer op gegoogled wordt dan de clichés van het vader- of ouderschap 😉 Maar ik ben het helemaal met je eens hoor. Er wordt nog te weinig geschreven voor en door vaders!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.