OUDERSCHAP

Dagindeling van een dreumes

24 maart 2015

tvkijken

Kleine kinderen ontwikkelen zo snel, dat ook een dagindeling voortdurend aan verandering onderhevig is. Onderling verschillen kinderen natuurlijk ook nog eens enorm. Toch leek het me interessant eens een overzicht te maken van hoe Lise’s dagindeling op dit moment is. Lise is nu ruim 16 maanden oud.

Ochtend

Rond acht uur wordt Lise wakker. Soms uit zichzelf en andere keren omdat M of ik naar de badkamer loopt. We hebben de luxe dat M vlakbij zijn werk woont en daardoor niet zo heel vroeg op hoeft. En natuurlijk het geluk dat Lise geen kindje is dat heel vroeg wakker wordt ’s ochtends.

Afwisselend gaan M en ik snel douchen en aankleden en ondertussen kleden we Lise aan. Ze wil ’s ochtends eigenlijk altijd zo snel mogelijk ontbijten, dus nog even lekker luieren in bed is er niet bij. M gaat naar z’n werk en ik maak een bordje pap voor Lise en pak yoghurt met cruesli voor mezelf. En dan is het tijd om lekker te ontbijten.

routine1

Na het ontbijt is het speeltijd. Ik probeer dan altijd 100% aandacht te hebben voor Lise, om daarna te proberen haar even alleen te laten spelen. Dit gaat de ene dag beter dan de andere. Meestal pak ik dan mijn laptop erbij om mijn mail te checken en soms ook al wat voor mijn blog te doen.

Rond 10.00 uur krijgt Lise een banaan. Ander fruit hoeft ze op het moment echt niet, maar die banaan gaat er altijd in. Dus dat doen we dan maar… Meestal speelt ze daarna weer even en tussen 10.30 uur en 11.00 uur gaat ze naar bed. Ik doe ondertussen iets in het huishouden, ga aan de studie, of werk aan mijn blog.

Middag

Tussen 13.00 uur en 14.00 uur wordt Lise weer wakker. Ondertussen heb ik mijn ding gedaan en meestal heb ik zelf ook al geluncht. Voordat ik haar uit bed ga halen, smeer ik alvast twee boterhammetjes voor haar en zet water op voor de thee. Als ze dan beneden komt, kan ze meteen aan tafel.

routine3

Als ze eet ga ik er natuurlijk gezellig bij zitten met een kopje thee. Brood vindt ze heerlijk en gaat er dan ook altijd in zonder problemen. Als ze klaar is ruim ik de afwas en de tafel op en bij mooi weer is het tijd om even een frisse neus te halen. Vaak moeten we nog wel een boodschapje doen, maar anders gaan we gewoon een rondje maken door het park. Ik zet Lise in de wandelwagen en we stappen de deur uit.

Rond een uur of 15.00 uur komen we weer terug. Opnieuw wordt er gespeeld en meestal krijgt Lise een tussendoortje in de vorm van een soepstengel of een koekje en wat te drinken. Zelf heb ik dan altijd wel zin in koffie met een koekje of stukje chocolade. Als ik rond 16.00 uur het idee heb dat Lise moe is, breng ik haar nog een keer naar bed. Dit komt de laatste tijd wel minder vaak voor. Soms gaat ze dan niet slapen, maar zit ze gewoon rustig te spelen of te kletsen in bed. Ook prima! Ondertussen bereid ik vast wat voor het avondeten voor, of ik doe nog even wat anders nuttigs dat gedaan moet worden.

Avond

routine7

Om half zes is M klaar met werken en meestal is hij een kwartiertje later thuis. Soms is het eten dan al klaar en een andere keer moet ik dan nog beginnen met koken. Is M nog niet thuis als ik moet gaan koken, dan zet ik meestal de televisie aan voor Lise. Ze mag dan Kipper kijken op Netflix of Sesamstraat, dat altijd rond die tijd begint. Op die manier kan ik me even op het koken richten zonder continu afgeleid te worden, want dat zou anders geheid gebeuren!

routine4

We eten meestal gezellig met z’n drietjes aan tafel. Lise eet bijna altijd met de pot mee en zo niet, dan krijgt ze een potje. Sinds ze weer wat beter eet, vind ik dit echt een gezellig momentje als gezin. Na het eten speelt M met Lise, want ze hebben elkaar natuurlijk onwijs gemist de hele dag! Rond 19.00 uur begint Lise moe te worden. Ik maak dan een klein flesje melk, dat ze in het hoekje van de bank – vaak lekker onder een dekentje – opdrinkt.

routine6

Rond half acht is het tijd om naar boven te gaan. We doen Lise haar pyjama en slaapzak aan, poetsen haar tandjes en lezen een verhaaltje voor. Dan leggen we haar in bed en is ze meestal binnen een paar minuten vertrokken.

De rest van de avond hangen we lekker voor de televisie, behalve op dinsdag als ik ga sporten en vrijdag als ik koorrepetitie heb. Als ik ’s avonds thuis blijf, heb ik vaak de laptop op schoot. Er moet altijd nog wel wat geblogd worden. Rond 23.00 uur gaan we zelf naar boven en tussen 23.30 en 00.00 uur slapen we. Iets te laat vind ik zelf, maar op de een of andere manier vinden we het enorm lastig vroeger naar bed te gaan.

Lijkt onze dagroutine op die van jou?

2 Comments

  • Reply zomersproetje 24 maart 2015 at 08:05

    Leuk om te lezen! Jullie dagroutine lijkt heel erg op die van ons! Al begint bij ons de dag vaak iets eerder. Rond 7 uur meestal, dan gaat Ruud de deur uit en wordt Eline wakker. Daarna fles, douchen en aankleden, spelen, fruit. Rond 10 uur slapen (en is het voor mij 50% tijd voor mezelf en 50% voor huishouden) tot 13 uur ongeveer en dan staat hier de lunch (2 boterhammen) klaar. Al pak ik er dan vaak maar 1 (heb dan een uur eerder al wat gegeten). Na het eten rondje wandelen/fietsen/ boodschappen doen/schommelen. Rond 16.00 uurtje slapen en in de tussen tijd ga ik dan vaak alvast beginnen met voorbereiden van het avondeten. Rond 18.00 gaan we eten en Eline gaat na haar laatste fles van 19.15 om 19.30 naar bed. Een boekje kijken doen we soms wel, soms niet. Als ze ouder wordt zullen we dat ook in de routine op nemen. Overdag ‘lezen’ we samen al erg veel. Ook de avonden brengen wij door bij de tv. Ik probeer er toch echt om 22.30 in te liggen en niet later. Zeker nu madam regelmatig ’s nachts wakker wordt. Meestal lukt dat wel.En ga ik ook op vrijdag naar het koor :-P. In het weekend kan het dagschema een beetje afwijken.

  • Reply Desirée 24 maart 2015 at 15:58

    Ook hier begint de dag wat eerder, maar verder is de basis redelijk hetzelfde. Leuk om te lezen en te zien, wat een mooie meid is Lise toch!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.