OUDERSCHAP

Continurooster op school – Wat zijn de voor- en nadelen?

31 augustus 2018

lunchpauze basisschool

Vroeger ging ik standaard tussen de middag naar huis om een boterham te eten. Zo af en toe lunchten we bij oma. En heel sporadisch bleven mijn broertje en ik over. Tegenwoordig werken steeds meer basisscholen met een continurooster. Ook bij Lise op school is dat het geval. Maar wat houdt zo’n continurooster precies in en wat zijn er de voor- en nadelen van? Ik zet alles voor je op een rij.

Wat is een continurooster?

Traditioneel gezien is een schooldag op de basisschool verdeeld in twee helften. Daar tussenin wordt er ofwel naar huis gegaan, of er wordt op school geluncht. Dit wordt overblijven genoemd. Wanneer de school een continurooster heeft, bestaat de schoolweek meestal uit vier hele dagen school en één halve. De lunchpauze is korter en de kinderen blijven verplicht over. De pauze tussen de middag maakt dus deel uit van de schooltijd. Op woensdag hebben de kinderen ’s middags vrij en wordt er niet op school geluncht.

Lees ook: ‘Voor het eerst naar de basisschool | Een paar praktische tips!’

Waarom een continurooster?

Sinds 2007 zijn scholen verplicht te zorgen voor vóór-, tussen- en naschoolse opvang. Voor- en naschoolse opvang worden meestal geboden door een professionele BSO in of vlakbij de school. Tussenschoolse opvang is in een traditioneel rooster vaak lastig te regelen. Veel ouders werken en kunnen daardoor niet op vrijwillige basis helpen bij het overblijven. Daarnaast is tussenschoolse opvang vaak duur. Om die redenen stappen veel scholen over op een continurooster met kortere pauzes en waarbij de leerkracht meestal tijdens lunchpauzes aanwezig is in de klas.

Voor- en nadelen continurooster

Voor veel scholen is het continurooster dus een praktische oplossing. Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van het continurooster.

De voordelen van een continurooster

X Een schooldag is één geheel, waarbij kinderen niet halverwege uit het ritme gehaald worden door een lange pauze of doordat ze naar huis gaan om te lunchen. En dat zorgt weer voor minder onrust na de pauze.

X Het feit dat alle kinderen gedurende de lunch op school aanwezig zijn biedt duidelijkheid voor de kinderen zelf, maar ook voor leerkrachten en ouders.

X In plaats van vier keer brengen en halen hoeven ouders maar één keer per dag op en neer naar school.

X Ouders die werken kunnen hun werktijden gemakkelijker aanpassen aan de schooltijden.

X De schooldag is vroeger afgelopen, dus kinderen zijn vroeger thuis. Op de school van Lise duren de lange dagen tot 14:15 uur. In de middag nog wat ondernemen of spelen bij een vriendje of vriendinnetje is daardoor prima te regelen.

De nadelen van een continurooster

X Voor sommige ouders is het juist een nadeel dat de kinderen eerder uit school zijn. Ze moeten wellicht meer of langere buitenschoolse opvang regelen voor de dagen dat ze moeten werken.

X Er is voor de kinderen geen mogelijkheid om tussen de middag thuis even bij te komen en in alle rust een boterham te eten.

X Ouders of kind kunnen niet kiezen voor wel of niet overblijven, omdat de school immers bepaalt dat alle kinderen op school lunchen.

Voor mij persoonlijk wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen. Ik ben erg blij met het continurooster op de school van mijn kleuter.

Andere mogelijke schoolroosters

Naast het traditionele en continurooster zijn er nog een aantal andere varianten schoolroosters, namelijk:

– Het vijf gelijke dagen rooster; vijf schooldagen van 8:30 tot 14:00 uur.
– Het bioritmerooster; vijf dagen van 8:30 tot 16:30 met als leertijden 10:00 tot 12:00 uur en 14:30 tot 16:30 uur.
– Het 7-tot-7 model; school dagelijks open van 7:00 tot 19:00 met geïntegreerd programma van onderwijs, sport en ontspanning.
– Een combinatie van verschillende schoolroosters is ook mogelijk. Bijvoorbeeld een continurooster waarbij de onderbouw van de school niet alleen op woensdag- maar ook op vrijdagmiddag vrij heeft.

Wat voor soort rooster hanteert de school van jouw kind(eren) en wat vind je ervan?

7 Comments

  • Reply Alicia 31 augustus 2018 at 07:19

    Hier 5 gelijke dagen van tot 14 uur. Ik ben er erg blij mee en mijn dochter ook!

    • Reply Monique 31 augustus 2018 at 09:31

      Naar aanleiding van jouw reactie heb ik nog een klein stukje toegevoegd met voorbeelden van andere mogelijke schoolroosters. Vijf gelijke dagen is er inderdaad ook eentje. Lijkt me ook fijn!

  • Reply Nicole 31 augustus 2018 at 08:56

    Hier ook een continue rooster sinds dit schooljaar! Vind het super fijn! En dan mag ik niet eens klagen want woon letterlijk recht tegenover de school, maar met dat halen en brengen voor je gevoel de hele dag kan je net niks met je dag. En Veerle vind het geweldig want vorig jaar was ze elke donderdag dolblij dat ze op school mocht eten, elke dag feest nu voor haar dus 😉 wel is zij ook op vrijdag de middag vrij, pas vanaf groep 4 blijft ze dan ook smiddags op school

    • Reply Monique 31 augustus 2018 at 09:33

      Ja dat lijkt mij dus ook het grootste nadeel. Het kan zeker gezellig zijn zo tussen de middag en voor de kinderen ook even een rustmomentje, maar het breekt wel enorm de dag en het lijkt me voor een kind ook wel moeilijk om er dan ’s middags op school weer in te komen. Fijn dat je dochter het continurooster ook zo fijn vindt! Vrijdagmiddag vrij zou ik voor Lise eigenlijk ook wel willen. Ze vindt vier ‘lange’ dagen best veel.

  • Reply nicole orriens 31 augustus 2018 at 09:20

    Eerst kwamen de kinderen gewoon thuis tussen de middag, en daarna werd het een continurooster. Ik zie van beide wel de voordelen in. Maar die middagpauze had toch wel echt iets.

    • Reply Monique 31 augustus 2018 at 10:02

      Als je beide hebt meegemaakt kun je inderdaad goed vergelijken. Mij lijkt het ook beide zowel voor- als nadelen te hebben.

  • Reply KarinAlice 1 september 2018 at 12:15

    Ben ons in België is dit altijd zo geweest. Maandag tot vrij school van 8:25 tot 15:30 behalve woensdag van 8:25 tot 12:00. Kinderen mogen hier s’middags naar huis maar hebben ook de mogelijkheid om op school te eten. Leuk om te lezen dat het toch overal anders werkt 😊

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.