OUDERSCHAP

Een boekje open over voorlezen | Nationale Voorleesdagen 2016

29 januari 2016

for-reading-752607_1280

Persoonlijk vind ik dat er weinig activiteiten met je kind zo knus en gezellig zijn als voorlezen. Helemaal als het buiten koud en guur is en de regen tegen de ramen slaat. Samen onder een dekentje pakken we Lise’s favoriete boekjes er dan bij. En naast het ademloos (en in haar geval: met de duim in de mond) luisteren naar het verhaal, vindt Lise het tegenwoordig maar wat leuk om zelf plaatjes aan te wijzen en alles wat ze ziet te benoemen.

Voorlezen doen we trouwens niet alleen overdag bij slecht weer hoor. Het is elke avond vaste prik. Het maakt echt deel uit van Lise’s bedritueel en als er niet gelezen wordt, dan is het huis te klein… Boven op haar kamertje heeft ze andere boekjes staan dan beneden en ik vind het enorm leuk om te merken dat verschillende boekjes een bepaalde periode favoriet zijn en dan weer worden opgevolgd door een ander boekje. Het grappige is trouwens ook dat ik het een stuk minder vervelend vind om keer op keer hetzelfde boekje voor te lezen dan ik ooit had gedacht.

voorlezen

Omdat ik voorlezen zelf zo leuk vind, maar ook omdat ik elk kindje veel voorleesuren gun, besteed ik maar wat graag aandacht aan dit onderwerp. Het is immers niet alleen goed voor de woordenschat van je kind, maar voorlezen prikkelt ook zijn/haar fantasie en is echt een momentje van jullie tweetjes. Toevallig zijn de Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan en staat voorlezen in boekhandels, bibliotheken, op scholen en kinderdagverblijven de komende dagen extra in de spotlights. De aftrap was afgelopen woensdag met het Nationale Voorleesontbijt. Hoe leuk! Ik vind het bijna jammer dat Lise nog niet op de basisschool zit… 🙂

Beste Babyboekje

In het kader van het jaar van het boek wordt dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van het Boekstart Babyboekje gehouden. Van 16 januari tot en met 16 februari 2016 kun je stemmen op jouw favoriete babyboekje. De genomineerde titels waar op gestemd kan worden zijn Kiekeboe! van Giuliano Ferri, Nog even achter mijn oortjes kriebelen van Jörg Mühle, Ik voel, ik voel… een beer van Xavier Deneux, Exotische vogels van Marion Billet en Hallo baby! van Roger Priddy. Stemmen doe je op de website van Boekstart.

Prentenboek TopTien

Omdat ik, en jij vast ook, altijd op zoek ben naar nieuwe boeken om voor te lezen, leek het me ook leuk de Prentenboek TopTien te delen. Een jury van bibliothecarissen (leuk woord voor galgje!) maakte een selectie uit het enorme aanbod aan prentenboeken. Het belangrijkste criterium dat de jury hanteert is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, genoeg aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

De krijtjes staken – Drew Daywalt en Oliver Jeffers (De Fontein)

De krokodil die niet van water hield– Gemma Merino (Lemniscaat)

De leeuw en het vogeltje – Marianne Dubuc (Querido)

Feestmaal voor de koning – Marlies Verhelst en Linde Faas (Lemniscaat)

Gewonnen – Ruth Wielockx (Clavis)

Gonnie & vriendjes in ganzenpas – Olivier Dunrea (Gottmer)

Het ei van Egel – Nozomi Takahashi (De Eenhoorn)

Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen (Leopold)

Vergeet mij nietje – Milja Praagman (De Eenhoorn)

We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts en Iris Deppe (Gottmer) – Prentenboek van het Jaar 2016

Lees jij je kind regelmatig voor?

2 Comments

  • Reply Mies 29 januari 2016 at 15:07

    Met “grote prinses” ben ik al heel snel begonnen met voorlezen voordat zij naar bed ging. In het begin, toen het eigenlijk alleen maar ging om het horen van mijn stem, heb ik vooral boeken gelezen die ik zelf ook leuk vond om te lezen (de dierenverhalen van Toon Tellegen, Pluk van de Petteflet, Ibbeltje), maar naarmate zij meer ging “meelezen” werden het natuurlijk steeds meer boeken die haar aandacht vast konden houden. Ook bij ons maakt het lezen een vast onderdeel uit van het bedritueel. En zonder boekje “all hell breaks loose”. Overdag is het lezen van boekjes ook favoriet, naast puzzelen en de hond “beter maken” met haar dokterskoffertje… Ik geniet ervan om haar zelf te zien “lezen”: ze kan sommige boekjes van voor naar achter uit haar hoofd opzeggen. Nu is “kleine prinses” (12 weken) nog ietsje te klein, maar het zal niet lang meer duren voordat ook voor haar voorlezen deel gaat uitmaken van haar bedritueel. En dan straks met zijn drietjes lezen – ik met de twee dames op school. Ik kan daar nu al naar uit kijken!

  • Reply Vlijtig Liesje 29 januari 2016 at 16:14

    Ik deed dat zeker regelmatig. Het is fijn en makkelijk om te doen en goed voor de taalontwikkeling.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.