MOEDERSCHAP

Babyfoon met of zonder camera?

11 mei 2017

Als je kleintje boven in bedje ligt, is het handig om een oogje in het zeil te houden. Dat kan met een babyfoon. En de keuze is tegenwoordig reuze als het om babyfoons gaat. Zo kun je kiezen voor een babyfoon met of zonder camera, of eentje die je aan je smartphone kunt koppelen. Hoe bepaal je wat de beste keuze is voor jouw gezin?

Babyfoon met alleen geluid

Moet een babyfoon volgens jou niet teveel poespas hebben maar gewoon doen wat ‘ie moet doen: namelijk jouw laten horen wanneer je baby wakker is of huilt? Dan kun je het beste kiezen voor een babyfoon met alleen geluid. Deze babyfoon bestaat dan uit een baby-unit die je in de babykamer zet en een ouderunit die je mee naar beneden neemt (of naar een andere ruimte waar jij op dat moment bent). Babyfoons zonder geluid kunnen wel extra mogelijkheden hebben zoals temperatuurindicatie, terugspreekfunctie en slaapliedjes.

Voordelen van zo’n babyfoon met alleen geluid is dat hij vaak wat goedkoper is dan het exemplaar met camera en allerlei technische snufjes. Ook heb je de mogelijkheid te kiezen voor een analoge, stralingsvrije, babyfoon. Kanttekening daarbij is wel dat de babyfoon kan storen. Er zijn ook zogenaamde DECT-babyfoons, die storingsvrij zijn maar wel weer straling kunnen veroorzaken. Een nadeel van een babyfoon met enkel geluid is dat je af en toe toch even in het kamertje zal willen kijken. Al wordt dat volgens mij door vrijwel niemand die bewust voor deze babyfoon kiest als nadeel wordt ervaren.

Babyfoon met camera

En dan is er de babyfoon met camera, ook wel beeldbabyfoon genoemd. De babyunit bestaat uit een camera met zowel beeld- als geluidsontvangst en de ouderunit heeft een beeldscherm waarop je je kindje kunt bekijken.

Voordelen van een babyfoon met camera zijn natuurlijk dat je je kindje niet alleen kunt horen, maar ook kunt zien. Is het boven stil maar wil je toch even checken hoe je kleintje erbij ligt, dan hoef je alleen maar even de ouderunit in te schakelen. Je hoeft je kindje dus niet onnodig te storen. Dat heeft voor ons een grote rol gespeeld bij de keuze voor een beeldbabyfoon. Lise en Quinn zijn beide lichte slapers en worden zo niet onnodig wakker. Een nadeel van babyfoons met camera is dat gemiddeld twee maal zo duur zijn als babyfoons zonder camera. Ook is het bereik in de regel wat minder groot.

De smartphone babyfoon

Bij een smartphone babyfoon fungeert je smartphone als ouderunit. Je schaft dus enkel de baby-unit aan, wat iets zou kunnen schelen in de kosten vergeleken met een gewone beeldbabyfoon. Een groot voordeel ten opzichte van de babyfoon met camera is dat je gebruikmaakt van een Wifi-netwerk dat, mits het van goede kwaliteit is, onbeperkt bereik oplevert. Hier schuilt dus ook meteen een nadeel, want is je internetverbinding niet zo goed of valt hij weg, dan valt ook de babyfoon uit.

Lees ook: “Spulletjes voor baby en kind: mijn favoriete merken”

Babyfoon met of zonder camera aanschaffen

Heb je een keuze gemaakt voor een type babyfoon, dan zul je daarna nog een selectie moeten maken uit de verschillende merken. Voor Lise hadden wij een beeldbabyfoon van Alecto. De DVM-80. Hij staat inmiddels bij opa en oma, waar de kinderen een dag in de week zijn en regelmatig logeren.

Voor Quinn ontving ik een gloednieuw exemplaar, eveneens van Alecto. Onze oude babyfoon is altijd goed bevallen, dus wat mij betreft is het een degelijk merk. Maar er zijn natuurlijk veel meer merken die babyfoons op de markt brengen en welk merk en welk type babyfoon jij uiteindelijk kiest hangt natuurlijk helemaal van je wensen, eisen en portemonnee af.

Onze nieuwe babyfoon is de DVM-200 van Alecto. In tegenstelling tot de DVM-80 heeft deze een camera die je kunt bewegen door op de ouderunit een van de pijltjestoetsen ingedrukt te houden. Handig als hij niet helemaal goed staat, of als je kindje wat groter is en zelf uit bed kan. Verder heeft hij een groot kleurenscherm van 4,3 inch. Qua grootte is dat te vergelijken met de meeste smartphones. De babyfoon is uitgerust met terugspraakfunctie, slaapliedjes, temperatuurindicatie en een infraroodcamera voor wanneer het donker is in het kamertje. Je ziet dan natuurlijk geen kleuren meer, maar ik vind de beeldkwaliteit toch nog erg goed in het donker! Aan al dit moois hangt wel een prijskaartje. Voor de DVM-200 betaal je 189 euro.

Wat is (of was) jouw afweging om voor een babyfoon met of zonder camera te kiezen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Alecto.

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Reacties

 • Reactie Nicole 11 mei 2017 at 06:52

  Wij hebben er eentje van Luvion. Of beter gezegd hadden want de batterij bleef telkens maar opzwellen dus hij is nu weg. Moeten dus nog steeds een nieuwe maar is zo’n duur grapje!

 • Reactie Essma 11 mei 2017 at 08:53

  Wij wonen in een splitlevelwoning met behoorlijk wat trappen! Aiden slaapt op de bovenste verdieping, dus dat er een babyfoon met beeld moest komen was voor ons best logisch…😅 We hebben er een van Philips

 • Reactie Charlotte 11 mei 2017 at 10:13

  Ik heb ook getwijfeld over deze maar onze oude babyfoon werkt nog prima dus heb me in kunnen houden haha…

 • Reactie bertine 11 mei 2017 at 11:48

  wij hebben er 1 met beeld, voor mij geen twijfel. Ik wilde mijn kind goed in de gaten kunnen houden! van mijn man hoefde het niet, maar achteraf is hij ook erg blij dat we het wel gedaan hebben. Als kersverse ouders wil je gewoon elk moment kunnen checken of het allemaal nog wel goed gaat!

 • Reactie Lianne 11 mei 2017 at 12:03

  Wij hebben er 1 met beeld van alecto, elke dag nog erg blij mee dat we even kunnen gluren of het wel goed gaat zonder haar kamer in te hoeven! Nadeel vind ik wel dat de batterij van de ouderunit niet lang mee gaat, er staat 13uur geloof ik maar dat redden we niet. Nu ze veel overdags slaapt moeten we dan de oplader mee naar beneden. Verder is het bereik wel prima! En Alecto was qua prijs ook niet gek. De nieuwe Alecto die jij hebt geprobeerd ziet er ook mooi uit! En inderdaad handig om de camera bij te kunnen stellen. Maar zal ook wat duurder zijn denk ik.

  In het stukje tekst onder “babyfoon met alleen geluid” staan trouwens 2 foutjes: in de eerste zin moet “jouw” “jou” zijn en in de laatste zin van die alinea staat “babyfoons zonder geluid” , dit moet “zonder beeld” zijn denk ik. 😊

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.