ALLEENSTAAND OUDERSCHAP

‘Lego bij jou, Lego bij mij’ – de struggle van twee huizen

21 april 2021

‘Morgen heeft ze gym, dus dan is het niet handig als ze die jurk aan heeft. O en komend weekend gaan ze met papa naar het bos, dus moeten hun laarzen mee. Huh? Het sneeuwt! Snowboots aan naar school, maar heeft ze bij papa nog wel andere schoenen voor morgen?’ Even een random voorbeeld van hoe het er soms in mijn hoofd aan toe gaat. Al komt het ook regelmatig voor dat de kinderen zelf bezig zijn met welk speelgoed ze bij wie willen spelen. Waar lopen we zoal tegenaan en welke afspraken maken we? Heb ik nog tips voor andere gescheiden ouders met kids?

De kledingvoorraad

De kinderen hebben twee slaapkamers en dus ook twee kasten met kleding. Kleren die ze aan hebben als ze van M naar mij komen of andersom, gaat in de was. En zo rouleert het dus automatisch een beetje. Toch lopen we er soms tegenaan dat een van ons bijna alle broeken heeft, waardoor de ander in de knoei komt. Daar komt nog bij dat kinderen flink kunnen groeien. Aangezien ik degene ben die nieuwe kleren voor ze koopt moet ik zorgen dat er zowel bij M als bij mij op tijd nieuwe kleding in de kasten komt die passend is bij het (komende) seizoen. Dat is even wennen in het begin, maar gaat nu redelijk vanzelf. Al komt het dus weleens voor dat er voor een (sport)activiteit of uitje specifieke kleding nodig is die dan even van het ene naar het andere huis moet worden meegenomen.

Lievelingsknuffel maal twee

Piep en Apie, de lievelingsknuffels van Lise en Quinn, verhuizen in principe niet mee naar mama/papa. We hebben er gewoon voor gezorgd dat er bij elk van ons een Piep en een Apie ligt. Zo kan je ze ook nooit vergeten en zijn de kids een keer niet thuis, dan is er even tijd om de knuffels in de wasmachine te stoppen.

‘Oke, neem maar mee’

Speelgoed gaat in principe ook niet telkens heen en weer. Toch vind ik het sneu om hier heel strikt in te zijn als de kinderen ergens fijn mee aan het spelen zijn en dit graag mee willen nemen naar papa. Dat doen we dus soms toch gewoon. En dan komt er ook weleens iets deze kant op. We kunnen nu eenmaal niet alles dubbel aanschaffen, dus ik vind dat een beetje flexibiliteit hier wel op z’n plaats is. Al is het ook weer niet de bedoeling dat de complete inboedel elke week meegesleept wordt. Bovendien gaan we tegenwoordig, zeker nu het mooier weer wordt, vaak op de fiets en dan is veel of hele grote dingen meenemen sowieso geen optie.

Tips

  • Zoals met zoveel dingen is communicatie ontzettend belangrijk. Geef bijvoorbeeld tijdig aan de andere ouder door wanneer er speciale schoenen/kleding/andere spullen in huis moeten zijn. Het is super fijn als je, zoals wij, goed contact hebt en dit allemaal soepeltjes loopt. Ik kan me voorstellen dat het stukken lastiger is als er al nauwelijks communicatie is tussen twee ex-partners.
  • Omdat je soms rekening moet houden met wat er de maandag na een weekend op de planning staat als je kids vrijdag naar de andere ouder gaan, is vooruitkijken en plannen wel handig. Het lukt mij vaak niet om het allemaal te onthouden dus ik schrijf zoiets dan in de agenda of maak een herinnering aan in mijn telefoon.
  • Soms zijn de kinderen boos, verdrietig of teleurgesteld dat ze niet met dat ene kunnen spelen wat toevallig net bij de andere ouder ligt. Ik zeg dan dat ik snap dat ze dat jammer vinden en leg op een rustige manier uit dat ze over X dagen weer bij (in dit geval) papa zijn en er dan dus mee kunnen spelen. Vervolgens probeer ik dan een suggestie te doen van iets wat ze ook leuk vinden maar wat wel bij mij ligt. Vaak zijn ze het dan zo weer vergeten en wordt er lekker met iets anders gespeeld.

Is deze ‘struggle’ herkenbaar voor jou? Hoe ga jij ermee om?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.