OUDERSCHAP

9 dingen die je zogenaamd voor je kind doet, maar stiekem vooral voor jezelf

29 maart 2019
fluisteren moeder kind

Je wilt het beste voor je kinderen, maar hallo… Je bent er zelf ook nog! Een creatieve moeder weet de dingen soms zo te verpakken dat jullie er beide van kunnen profiteren. Een win-win situatie dus! Herken jij jezelf in deze negen situaties?

1 Tegen je partner: ‘Ik moet echt nodig nieuwe kleding voor de kinderen kopen. Ze zijn overal uitgegroeid!’

Het blijft een goed excuus, dat harde groeien van kleine kinderen. Kun jij je weer lekker uitleven in je favoriete online shops. Of je maakt er gewoon een hele shopmiddag van. En als je dan toch in de stad bent, kun je meteen ook even kijken of er voor jezelf nog wat leuks te shoppen is. Zo vaak kom je er immers niet meer…

2 Tegen je kleuter: ‘Misschien is het leuk om vandaag na school met Pietje/Jantje/Klaasje af te spreken?’

Er zijn playdates ‘from hell’ waarbij je het gevoel hebt dat je elke minuut moet ingrijpen. En er zijn playdates waar je urenlang geen omkijken naar hebt. Je kind zo af en toe subtiel de richting van die tweede categorie op sturen kan absoluut geen kwaad. Kun jij even met een boek in de tuin. Of een uur lang ongestoord bellen met een vriendin.

3 Als je peuter in het openbaar in een driftbui dreigt te belanden omdat hij/zij iets niet mag: ‘kijk eens, hier heb je een koekje!’

Je voelt het vaak al aankomen. Je hebt iets verboden wat niet mag en je peuter dreigt compleet te flippen. Tijd om de joker in te zetten voor het te laat is. Ik heb altijd wel een favoriet koekje of snoepje in mijn tas, waarmee ik dan subtiel de aandacht kan trekken. Kind blij met het lekkers, jij verlost van de temper tantrum die anders zeker weten had plaatsgevonden. Met starende en nee-schuddende mensen en andere ongein tot gevolg.

4 ‘Ik denk dat het wel tijd is voor een leuke film op Netflix, wat jij?’

Soms wil je gewoon even niks. Even rustig liggen op de bank, met een boek of gewoon heel eventjes je ogen dichtdoen… De televisie is dan een perfecte oppas. Werkt keer op keer.

5 ‘Goh, een logeerpartijtje, dat is lang geleden… Zullen we weer eens vragen wanneer het weer uitkomt?’

De weekenden zijn perfect om leuke dingen te doen met de kids, maar ze zijn ook heerlijk om in alle rust door te kunnen brengen. Of om lekker uit je dak te gaan op een leuk feest en vervolgens een gat in de dag te slapen. Gelukkig is logeren voor je kind (en de eigenaar van het logeeradres) één groot feest. Komt dat even goed uit.

6 ‘Ga maar vast lekker naar beneden, ik kom zo’

Zaterdagochtend half acht is een mooie tijd om op te staan. Voor een kleuter. Jij draait je het liefst nog een keer om. Dat je er zo aankomt hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je binnen vijf minuten beneden bent. Dat kunnen er ook best tien zijn, of twintig, dertig…

7 ‘Je vond de bus toch zo leuk? Zullen we daar vandaag weer eens mee weggaan?’

Hoe je een uitje naar het centrum (waar je toch echt even die ene lipstick wil scoren of dat nieuwe paar schoenen wil passen) verkoopt aan je kind? Zeg dat jullie met de bus gaan. Het is een ware hit bij mijn kinderen, al zegt de oudste er inmiddels al wel heel wijs achteraan ‘maar je mag niet de hele tijd gaan winkelen hoor mama’. Nee joh, niet de hele tijd hoor. Eventjes maar!

8 In een restaurant, terwijl je kind al klaar is terwijl jij nog zit te eten: ‘filmpje kijken?’

Ik hou heel erg van eten. En nog meer als ik dat ongestoord kan doen. Nu is ongestoord eten er sinds de komst van de kinderen al niet echt meer bij (echt, het eten wordt van mijn bord gepikt als ik niet uitkijk). Meestal vind ik dat niet erg, maar soms… soms wil ik gewoon even rustig genieten van hetgeen er op mijn bord ligt. Zeker als we buiten de deur eten. En hoewel ik me ooit nog zo plechtig voornam nooit de telefoon in te zetten als babysit in een restaurant, doe ik dat dus heel soms wel. Smakelijk.

9 ‘Iets leuks doen? Hmm… Misschien kunnen we samen naar bioscoop?’

Regen, kou… eigenlijk heb je nergens zin in behalve onder een dekentje liggen en koppen thee wegwerken. Maar je kleuter wil eruit. Naar buiten. Iets leuks doen! Je kunt natuurlijk in een krijspaleis gaan zitten. Maar heb je meer behoefte aan rust, kies dan voor de bioscoop. Popcorn binnen handbereik en met een beetje mazzel kun je zelfs heel even je ogen dichtdoen tijdens de film. Heel even maar hoor.

Heb jij nog een leuke aanvulling op dit lijstje?

Afbeelding fluisteren afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

  • Reply Yessica 31 maart 2019 at 09:04

    Haha Ja geweldige artikel ik zie sommige dingen wel mezelf in hoor haha 😜😜😜

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.