De maatregelen die de overheid heeft genomen om COVID-19 (ofwel het coronavirus) de kop in te drukken vragen veel van ons. Dat geldt voor iedereen. Als gescheiden ouder kom je voor nieuwe uitdagingen te staan. Er zal immers thuisonderwijs moeten worden gegeven zolang de scholen gesloten zijn en daar moet je indien nodig een verdeling in zien te maken. De regeling zoals je die met je ex-partner hebt getroffen kan misschien niet altijd doorgaan op de manier zoals de kinderen en jullie zelf gewend zijn. En wat nu als het virus daadwerkelijk bij (een van jullie) opduikt? Deze 7 tips kunnen je helpen de coronatijd als gescheiden ouders voor zowel de kinderen als voor jezelf zo goed mogelijk door te komen.
Coronatips voor gescheiden ouders
Tip 1: kijk of de bestaande omgangsregeling door kan gaan
De omgangsregeling die jullie hebben is waarschijnlijk vastgelegd op het moment dat jullie gingen scheiden. Dit kan een regeling zijn die jullie maanden, misschien zelfs al jaren gewend zijn. Uitgangspunt is dat de bestaande omgangsregeling in deze coronatijd gewoon door kan gaan. Je kunt als ouders afspreken dat de kinderen tot beide huishoudens behoren. Door deze afspraak komen het maximum aantal bezoekers en de anderhalve meter afstandsregel te vervallen.
Krijgt een van de betrokkenen klachten of test hij/zij positief op COVID-19 dan kan de omgang zoals jullie die gewend zijn niet doorgaan. Het is in dat geval goed om samen naar een (tijdelijk) alternatief te zoeken. Belangrijk is om het contact tussen de kinderen en jullie als ouders zo goed mogelijk door te laten gaan.
Tip 2: wees flexibel en help elkaar
Alles is anders in deze tijd en daarom kan het voorkomen dat bestaande regelingen of afspraken voor (een van) jullie niet meer goed uit te voeren zijn. Het is heel fijn als je je in zo’n geval flexibel weet op te stellen en samen tot een andere afspraak of regeling komt waarmee alle partijen tevreden zijn. En als dat betekent dat jij de kinderen de ene week een dag extra over de vloer hebt, is het fijn als dat de andere week dan ook de andere kant op werkt. Een beetje meedenken en je flexibel opstellen is voor iedereen fijn.
Tip 3: maak inzichtelijk hoe de week eruit ziet
Zelf betrap ik me erop dat ik vaak vergeet welke dag van de week het precies is. Alle dagen lijken immers zo op elkaar doordat we de deur bijna niet meer uit komen. Als jij dit als ouder al hebt, bedenk dan dat het voor je kinderen waarschijnlijk nog veel verwarrender is. Ik bestelde daarom een klein whiteboard weekplannertje bij HEMA waar we elke week op schrijven op welke dagen de kinderen bij papa zijn en op welke dagen bij mij. Je kunt natuurlijk ook werken met (foto)magneetjes, maar Lise vindt het leuk om het er zelf op te schrijven. Dit plannertje heeft nu een prominente plek in de keuken waardoor er inzicht en overzicht is en we ook vooruit kunnen kijken.
Tip 4: neem samen de verantwoordelijkheid voor thuisscholing
Voor iedereen is de combi ouderschap en onderwijs een uitdaging. Maar als je het ‘gescheiden samen’ moet doen vraagt dat misschien nog wat meer van je. Goede communicatie in ieder geval, over het werk dat af, of juist nog niet helemaal af is. Waar er eventueel nog een tandje moet worden bijgezet en welke afspraken je hebt gemaakt met de leerkracht. Zelf heb ik ervaren dat de combinatie van het alleenstaand ouderschap, het thuis moeten werken en ook nog het begeleiden van twee kinderen met hun schoolwerk, een onmogelijke is. We doen daarom wat we kunnen en ik zet de scholing op die dagen op de eerste plaats, omdat ik op de dagen dat de kinderen bij papa zijn zelf meters kan maken. Het scheelt dat ik als zelfstandige mijn eigen tijd kan indelen en dus ook de vrijheid en flexibiliteit heb om het zo in te richten.
Tip 5: kies bij klachten of ziekte voor een andere vorm van omgang
Als iemand in het huishouden klachten krijgt of positief test op COVID-19 kan de bestaande omgangsregeling niet doorgaan. Onder ‘klachten’ vallen verkoudheidsklachten (keelpijn, niezen, loopneus, neusverkoudheid) en/of hoesten en/of verhoging of koorts en/of benauwdheid. Met betrokkenen worden een kind, ouder of andere huisgenoot bedoeld. Heeft een kind onder de 13 jaar verkoudheidsklachten maar geen koorts? Dan kan de omgang gewoon doorgaan. Zijn de kinderen ouder of hebben andere betrokkenen wel verkoudheidsklachten maar minder dan 38 graden koorts? Dan kan na een zorgvuldige afweging de omgang doorgaan als dat voor het kind van groot belang is. Dit is dus erg afhankelijk van de situatie.
Kan de omgang tijdelijk niet doorgaan, of is er sprake van een aangepaste regeling, zorg dan dat je wel regelmatig contact houdt met de kinderen. Las bijvoorbeeld extra (video)belmomenten in via FaceTime, Zoom, Skype of Whatsapp. Behalve bijkletsen kun je deze momenten benutten voor:
- Het voorlezen van een verhaaltje
- Een spelletje spelen
- Helpen met schoolwerk
- Samen sporten
- Samen een film/tv kijken
Tip 6: accepteer dat dit een situatie van overmacht is
Niemand heeft voor deze situatie gekozen en we moeten er allemaal mee dealen. Dat valt niet altijd mee. Zelfs als je goed voorbereid bent en je als ouders op één lijn zit wat de opvoeding, begeleiding en verzorging van de kinderen betreft, kun je tegen zaken aanlopen. Wat in dat geval kan helpen is je realiseren dat dit een uitzonderlijke situatie is. Een situatie van overmacht. Dat het tijdelijk is en jullie over hopelijk niet al te lang weer terug kunnen naar hoe het oorspronkelijk geregeld was. En vooral dat alles wat jullie doen in het belang moet zijn van de kinderen. Blijf ondanks alles praten met elkaar en probeer problemen en obstakels samen op te lossen. En wees terecht trots als dat lukt!
Tip 7: zoek hulp als je er samen niet uitkomt
Het kan natuurlijk gebeuren dat het jullie allemaal wat teveel wordt. Dat het al niet lekker liep en nu helemaal niet meer wil en dat jullie er niet uitkomen wat betreft het tijdelijk aanpassen van de omgangsregeling. Probeer in dat geval een familielid of goede bekende te raadplegen. Kom je er ook dan niet uit, roep dan eventueel de hulp in van het wijkteam. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies van een maatschappelijk deskundige? Dan kun je gebruikmaken van het online inloopspreekuur van het Kenniscentrum Kind en Scheiding.
Bron: Nederlands Jeugdinstituut
Ook gescheiden en samen de zorg voor de kinderen? Hoe gaat het bij jullie in deze tijd? Red je het allemaal een beetje en hebben jullie een balans kunnen vinden die voor iedereen werkt?
Geen reacties