OUDERSCHAP

7 manieren om hydrofiele doeken te gebruiken *

31 maart 2018

Lang geleden, toen ik zelf nog een baby was, werd de hydrofiele doek voornamelijk als luier gebruikt. Vandaar dat we deze ook wel hydrofiele luier noemen. Toch neemt de hydrofiele doek nog altijd een onmisbaar plaatsje in op de babyuitzetlijst. Waarom is dat? Wat kun je eigenlijk allemaal met die hydrofiele doeken als je ze (zoals ik) niet als luier gebruikt? En wat is er nou zo super handig aan dat je ze echt in huis moet hebben?

1. Als handdoek na het badderen

Eén van de redenen dat wij voor beide kinderen nog hydrofiele doeken in huis hebben is omdat ik ze als handdoek gebruik als de kinderen in bad of onder de douche zijn geweest. Vooral de extra grote XL doeken gebruik ik daarvoor. Je wikkelt je kind er makkelijk helemaal in, ze zijn super absorberend en vooral bij kleintjes kun je door de dunne stof makkelijk goed en nauwkeurig afdrogen. Bovendien zijn ze erg zacht. Zeker als je ze na het wassen in de droger droogt!

2. Om je kind op te leggen

Als je ergens bent met je baby komt het altijd weleens voor dat je hem of haar even neer wilt leggen of zetten. Vooral in het begin is er kans op spugen en ook voor de hygiëne van je kind is het natuurlijk fijn om er iets onder te kunnen leggen. Je raadt het vast al… Daar leent een hydrofiele doek zich uitstekend voor! Zo’n doek neemt weinig ruimte in je tas in, weegt bijna niets en je hebt altijd een schone ondergrond bij je.

3. Om te poetsen

Je hebt natuurlijk speciale spuugdoekjes om mondjes en handjes mee af te vegen. En een slabbetje doe je om de nek van je kind om eventueel geknoei met eten of drinken op te vangen. Maar waarom zou je daar geen hydrofiele luiers voor gebruiken? Deze neemt snel vocht op en is zoals gezegd lekker zacht. De ideale veelzijdige poetsdoek dus.

4. Voor inbakeren

Ik heb het zelf nooit gedaan, maar wie zijn kindje inbakert of ingebakerd heeft zal het beamen: extra grote hydrofiele doeken zijn ideaal voor het inbakeren van je baby. De doek is van 100% katoen en dat zorgt ervoor dat hij warmte doorlaat en je baby het dus niet te koud of te warm krijgt.

5. Tijdens het voeden

Of je nu borst- of flesvoeding geeft, ook tijdens het voeden is het handig om een hydrofiele doek bij de hand te hebben. Zit je in een wat drukkere omgeving dan wil je je kindje misschien wat beschermen tegen alle prikkels tijdens het drinken. Dat kun je doen door de doek via je schouder half over hem of haar heen te laten vallen. Natuurlijk wordt er ook weleens wat melk geknoeid en dat kun je dan meteen met die doek wegpoetsen.

6. In het bedje

Tot de kinderen zo beweeglijk werden dat ze niet meer op dezelfde plek in hun bedje bleven liggen, hebben wij een hydrofiele doek onder het hoofdje gelegd tijdens het slapen. Geeft je kindje nog wat melk terug na het voeden dan wordt dit door de doek opgevangen. En je hoeft het hoeslakentje van het matrasje minder vaak te verschonen. Gewoon even een frisse hydrofiele doek erop en klaar is kees!

7. Tegen zon, wind of regen

Niets heerlijker dan je kindje in de kinderwagen meenemen voor een lekkere wandeling. Maar onderweg kan het toch wat harder waaien dan je dacht, of de zon gaat plotseling schijnen of er vallen een paar druppels. Een hydrofiele doek over de wagen spannen werkt zowel als parasol als windscherm. Als het echt hard regent kun je natuurlijk beter de regenhoes van de kinderwagen gebruiken, maar om wat spettertjes op te vangen is een hydrofiel prima. Gebruik je de doek tegen de zon, zorg dan wel altijd dat er nog voldoende frisse lucht de kinderwagen in kan. Als je de kap teveel afsluit kan het erg warm worden en dat is gevaarlijk. Let hier dus altijd goed op!

Waar gebruik jij de hydrofiele doek het liefst voor?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MamaLoes Babyshop.

Afbeelding hydrofiele doeken afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

  • Reply Rabia 5 april 2018 at 00:17

    ik gebruik het ook nog steeds voor mijn dochtertje van 2. Alleen jammer dat het teveel kreukeld

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.