OUDERSCHAP

6 slimme tips voor een efficiënter leven als moeder

9 april 2015

tips efficienter leven

Tijd is een groot goed, zeker als je moeder bent. Waarschijnlijk heb jij je (misschien onbewust) al een hoop maniertjes eigen gemaakt om je leven als mama zo efficiënt mogelijk te leiden. Maar er zijn natuurlijk altijd dingen die slimmer kunnen. Doe je voordeel met deze vijf tips voor een efficiënter leven!

1. Douchen als je kindje in bed ligt – Het lukt mij niet om ’s ochtends te douchen voordat Lise wakker wordt. Ze slaapt zo licht, dat ze al wakker wordt als ik mijn slaapkamerdeur opendoe. Als ze wakker is ben ik vaak met andere dingen bezig, dus dat is ook geen handig moment. Ik douche daarom óf ’s avonds laat als ze in bed ligt, óf overdag als ik heb gesport en zij net in bed ligt en kan er dan rustig de tijd voor nemen.

2. Trap op/trap af? Nooit met lege handen – In een huis waar geleefd wordt, slingeren troepjes. Daar ontkom je niet aan. Maar het is wel verstandig die regelmatig op te ruimen. Zorg daarom dat dingen die boven horen, op de trap komen te liggen en dat je ze ook meeneemt als je naar boven loopt. Doe hetzelfde met spullen die van boven naar beneden moeten.

3. Op z’n plek terugleggen wat je gebruikt hebt – Klinkt simpel, maar is het in de praktijk toch vaak niet. Probeer er een gewoonte van te maken dingen die je gebruikt, na gebruik meteen weer terug te leggen waar je ze gepakt hebt. En ga niet met iets anders verder voordat je het vorige hebt opgeruimd. Als dat eenmaal een gewoonte is geworden, zul je merken dat je huis bijna vanzelf minder rommelig is.

4. Kleding de avond tevoren klaarleggen – Leg de avond van tevoren een setje schone kleding voor je kindje klaar. Dan hoef je er de volgende ochtend niet over na te denken en zijn jullie sneller up and running. Wil je helemaal goed voorbereid zijn, check dan meteen even het weerbericht. Dan kun je daar de kleding op afstemmen!

5. Even je handen vrij? Poetsen! – Zit je kind bijvoorbeeld even rustig te spelen in bad? Dan kun je best even een doekje over de wastafel halen of het toilet schoonmaken (als dat zich in dezelfde ruimte bevindt). Twee vliegen in één klap!

6. Maak een weekmenu – Steeds maar weer in de stress omdat je niet weet wat je die avond voor avondeten op tafel moet zetten? Maak op zondag een weekmenu voor de hele komende week. Dat geeft rust! Eventueel kun je vervolgens alle boodschappen voor die week in huis halen, of – nog makkelijker – laten bezorgen door Albert Heijn. Heb je daar geen omkijken meer naar.

Wat is jouw beste tip om efficiënter met je tijd om te gaan? Laat het me weten in een reactie!

6 Comments

 • Reply Sandra 9 april 2015 at 09:47

  Handige tips! De meeste doe ik ook al behalve de weekplanning voor het eten, ik begin altijd vol goede moed maar na een week of 2 geef ik terug op omdat ik onvoldoende inspiratie heb.

 • Reply Laura - Dagelijkse hap 9 april 2015 at 13:45

  Ik moet ook echt alles gaan terug leggen als ik iets gepakt heb. Dat scheelt zo ongelofelijk veel!! xD

 • Reply Desirée 9 april 2015 at 15:34

  Dit werkt inderdaad heel goed en je gaat zo het meest efficiënt met je tijd om. Nog een tip: als iets binnen een minuutje te doen is, gelijk doen. Na het douchen even snel insmeren, een troepje opruimen, kopjes afspoelen, babystoel schoonvegen etc.

 • Reply Cynthiiaa 9 april 2015 at 17:33

  Ik heb nog geen kid, maar dit zijn verdomd handige tips! Ik leg ook altijd mijn kleding van te voren klaar – als ik een belangrijk iets heb of toen ik nog naar school ging – want dit scheelt zoveel tijd! En je kan langer slapen of in dit geval geen tijd verliezen. 🙂 Hey, wij hebben ook een weekschema als het aan komt op food, dan weet je wat je kan verwachten + ideaal voor met sporten. Zo kan ik mijn workouts aanpassen op de dag dat wij pasta eten of iets zwaars. 😀

 • Reply angelique 9 april 2015 at 19:19

  hele goede tips. Ik doe zo veel mogelijk als mijn zoontje slaapt of even lief speelt.

 • Reply iooon 9 april 2015 at 22:31

  Poeh mijn tip? Je vent veel laten doen. 😉

  Nee wat ik tegenwoordig doe en eerst niet is direct uit de droger alles vouwen en niet opsparen in een mand.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.