OUDERSCHAP

6 gouden tips om je kind groente te laten eten

16 februari 2019
kind dat geen groente wil eten

‘Ik weet niet wat ik ermee aan moet hoor, X eet bijna niets ’s avonds.’ Of: ‘Ja, brood gaat er prima in, maar groenten eet ze gewoon echt niet.’ Het zijn veelgehoorde uitspraken. Kinderen die, vooral ’s avonds niet of nauwelijks willen eten. Vooral groenten gaan er bij sommige kinderen echt niet in. Hoewel ze natuurlijk wel mega gezond en lekker zijn! Zijn er manieren om je kind te leren groente te eten? Jazeker! Probeer deze tips maar eens toe te passen.

1 Altijd eerst proeven

Veel kinderen komen op een bepaalde leeftijd in de wat-de-boer-niet-kent-dat-vreet-hij-niet-fase. Om dat vóór te zijn is het belangrijk dat je hem of haar vanaf dag één alles laat proeven. Van schimmelkaas tot spruitjes en van olijven tot augurk. Mijn kinderen weten inmiddels dat ze niet kunnen zeggen dat ze iets niet lusten voor ze het hebben geproefd. En doordat ze zoveel proeven (ik ‘vergeet’ altijd expres dat ze iets al eerder hebben geproefd en laat het ze de volgende keer gewoon opnieuw proeven), is de kans groter dat ze aan een smaak wennen en het op den duur uit zichzelf beter gaan eten.

Als ze eerst een zuur gezicht trekken en vervolgens hetgeen dat zure gezicht veroorzaakte toch proeven, geef je ze natuurlijk een welverdiend compliment. Of het ze nu doorslikken of uitspugen. High five!

2 Betrek je kind bij het kopen en koken

Neem je kinderen mee als je boodschappen gaat doen. Laat ze zelf de groenten pakken die je nodig hebt, of geef ze de keuze uit een aantal soorten. Hele jonge kinderen vinden het leuk om de groenten te benoemen die ze al kennen. Maak er gewoon een spelletje van. Eenmaal thuis betrek je ze bij het koken. Laat kleine kinderen de groenten wassen en grotere kinderen je helpen bij het snijden ervan.

Ik kan tegenwoordig geen paprika meer snijden of er staan twee bedelende kinderen aan mijn benen. Soms erger ik me eraan, maar dan besef ik me dat het alleen maar positief is dat ze paprika zo lekker vinden dat ze het als snoep beschouwen. Dan maar wat minder paprika in de pastasaus…

3 Omgekeerde psychologie toepassen

‘O nee hoor papa, ik geloof nooit dat Lise dat hele boontje kan opeten. Nee, dat kan ze niet!’ En weg is het. Soms kan het zo simpel zijn… Ook een goeie: ‘Hee, je moest van mij toch 3 stukjes courgette eten? Volgens mij heb je er al 5 op. Dat is niet de bedoeling!’ Met de groenten die ze ‘echt heel vies vinden’ heeft dit trucje misschien wat minder succes, maar vooral onze dochter lust stiekem meer dan ze toe wil geven. Dan werkt het heel goed om met een knipoog zo’n opmerking de lucht in te slingeren. Baadt het niet dan schaadt het niet, toch?

4 Groenten ‘verstoppen’

Je kunt natuurlijk smoothies maken met daarin verstopt spinazie. Daar doe ik zelf niet aan, want ik vind dat mijn kinderen wel moeten zien en proeven hoe spinazie eruit ziet en hoe het smaakt. Maar als je een kind hebt dat weigert iets te eten dat ook maar op groente lijkt, is het wel de manier om er toch wat gezonds in te krijgen. Een groente die het niet zo goed doet heel fijn snijden en ‘verstoppen’ in een pastasaus is trouwens ook een goeie. Ongemerkt scheppen ze dat dan hopelijk toch naar binnen.

5 Het oog wil ook wat

Een saai wit bord met een hoopje groenten, een hoopje aardappel en een stuk vlees ziet er voor een kind natuurlijk alles behalve gezellig uit. Geen wonder dat het geen zin heeft om het op te eten. Er zijn tegenwoordig de leukste bordjes te koop. Met een favoriete tv-held erop bijvoorbeeld. Of met verschillende kleine vakjes voor de verschillende onderdelen van de maaltijd.

Wist je dat er zelfs borden zijn die van het hele eten een soort wedstrijd maken? Met het zogenaamde dinner winner bord eet je kind zich letterlijk een weg naar de finish. Van vakje naar vakje. Waarbij er natuurlijk geen vakje overgeslagen mag worden… Dit bord heeft al veel ouders met slechte eters geholpen!

6 Hou het gezellig aan tafel

Je weet het waarschijnlijk wel, maar lukt het je ook altijd om het toe te passen? Laat die avondmaaltijd in godsnaam een gezellig moment zijn. Zorg dat je met het hele gezin aan tafel zit en probeer niet teveel te focussen op die groente die onaangeroerd ligt af te koelen. Ik moet mezelf er ook nog weleens op wijzen hoor. Maar focus dus op de gezelligheid van het samen eten, vertel iets over hoe de dag is geweest en benader je moeilijke eter positief. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer in je achterhoofd te houden dat je met een positieve benadering altijd meer bereikt dan met een negatieve.

Hoe gaat het bij jou thuis? Heb jij nog een goede tip als het om groente (leren) eten aankomt?

Afbeelding groente eten afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

  • Reply Marjolein 16 februari 2019 at 20:44

    Heej, herkenbare tips…in de praktijk best lastig! Ik weet bijv dat kinderen iets x keer moeten proeven voor ze het lekker vinden, maar mijn eigenwijze peuter weigert het proeven sowieso al. En alsze dan al proeft, volgt inderdaad vaak het uitspugen. Maar dan toch highfiven, die ga ik onthouden!Dat uitspugen vind ik vaak zo frustrerend…

  • Reply Saskia 18 februari 2019 at 06:49

    Heel herkenbare tips. Helaas werkte ze bij ons geen van allen. Vanaf dat onze dochter 9 maanden was, begon de strijd met warm eten. Tot die tijd at en proefde ze alles. Maar met 9 maanden bedacht ze, ik doe het niet meer. En wat we ook probeerden, ze at geen warm eten. Brood, fruit, melk en yoghurt gelukkig wel. Dus overdag kreeg ze genoeg voedingsstoffen binnen.
    Maar man, wat frustrerend. Iedere avondmaaltijd was op een gegeven moment stress. Je wil zo graag dat je kind wat eet en als dat dag in dag uit, jaar in jaar uit niet gebeurd, kan je zeggen wat je wilt, maar het wordt een grote frustratie.
    Maar ik moet zeggen, ze is nu bijna 4 en het gaat de laatste drie maanden beter. Nog steeds lust ze niet alles, maar ze proeft het! En ze komt nu tot de ontdekking dat ze andere dingen ook lust. Er gaat een wereld voor ons open!
    Eindelijk avondmaaltijden zonder stress, waarbij ze zelfs soms vraagt of ze nog meer mag, wanneer haar bord leeg is. Echt ongelooflijk.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.