OUDERSCHAP

6 dingen die ik (bijna) nooit meer doe sinds ik moeder ben

24 januari 2015
moeder stress

Bron: Todaysworkathomemom.com

Op het moment dat je moeder wordt, verandert er een hoop in je leven. Niet alleen heb je een klein mensje op de wereld gezet dat 24/7 van jou afhankelijk is, er zijn ook dingen die je beslist deed voor je moeder werd en nu niet of nauwelijks meer. Dit zullen voor elke moeder weer andere dingen zijn. Ik maakte een lijstje met de dingen die ik (bijna) niet meer gedaan heb sinds Lise is geboren. Herken jij ze?

Tot in de late uurtjes op stap gaan

Dit zal er eentje zijn die voor veel mama’s geldt. Het is niet zozeer dat ik niet meer op stap KAN, ik heb er gewoon veel minder behoefte aan dan vroeger (he, wat klinkt dat oud). Zo heel af en toe, ik denk eens in de twee, drie maanden ga ik een avondje uit. Ik heb een lieve vriendin die het gezellig vindt nog eens ouderwets gezellig op stap te gaan. Ik heb het dan altijd erg naar mijn zin, maar zou het beslist niet meer wekelijks hoeven. Ik probeer me altijd in te houden met alcohol drinken. Hoewel ik meestal bij haar blijf slapen en dus niet verplicht extreem vroeg op hoef, is het wel fijn als ik die middag redelijk fit thuiskom en nog wat met Lise kan doen.

Door rood fietsen/lopen

Toen ik zwanger was van Lise merkte ik dat ik opeens niet meer door het rode licht wilde lopen, terwijl ik dat normaal stiekem best weleens deed. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat om de hoek komt kijken zodra je een kindje krijgt, kwam toen al aardig op gang. Sinds ik Lise heb doe ik het helemaal niet meer en wachten we samen netjes tot het groen is. Zoals het hoort dus.

Uitslapen

Een beetje voor de hand liggend is ‘ie wel, maar hij mocht in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Heerlijk uitslapen tot een uur of tien. Of gewoon nog een paar uur in je bed liggen luieren. Dat is er dus echt niet meer bij. Als Lise wakker is, wil ze eten. Het liefst meteen. En dus kleed ik me altijd maar zo snel mogelijk aan, doe ik mijn lenzen in en ga ik naar beneden om haar pap te maken. In het weekend is M af en toe zo lief om die taak op zich te nemen, zodat ik nog even kan blijven liggen. En je begrijpt, daar geniet ik dan natuurlijk dubbel en dwars van!

Tijdschriften en boeken lezen

De zorg voor een baby (en later dreumes, peuter, kleuter…) neemt heel wat tijd in beslag. Nu moet ik zeggen dat ik bezig ben met een studie en mijn vrije uurtjes daarom zoveel mogelijk daarin steek. Verder heb ik natuurlijk een blog waar ik het nodige voor doe. Dan blijft er helaas bar weinig tijd over om lekker met een boek of tijdschrift op de bank te ploffen. Dit puntje is er dus zeker een waar niet het moederschap alleen de oorzaak van is. Toch denk ik dat ook andere moeders zich erin zullen herkennen.

3 x per week sporten

Goh, wat was ik fanatiek begin 2013. Ik sportte drie a vier keer in de week en was fitter dan ik ooit geweest was. In april ontdekte ik dat ik zwanger was en hoewel ik stug door ben gegaan met sporten tot en met de 32e week van mijn zwangerschap, moest ik het natuurlijk wel rustiger aan gaan doen. Ik zag gisteren dat ik nu precies een jaar weer aan het sporten ben en hoewel ik alweer redelijk in m’n vel zit, ontbreekt het me aan de tijd (en energie!) om vaker dan 2 keer per week te gaan. Ik probeer dat te compenseren door veel te wandelen en, als het wat warmer is, te fietsen. Dat dan weer wel.

Me vervelen

Dit realiseerde ik me afgelopen weekend ineens. Ik verveel me haast nooit meer! Voorheen kon ik me op een saaie zondag nog weleens stierlijk vervelen. Nu Lise er is, is er altijd wel iets te doen. Een fruithapje maken hier, een wasje draaien daar, even spelen en o jee, wat een kruimels… Even stofzuigen maar! De tijd vliegt echt voorbij. Dan ben ik even met haar aan het lunchen en hop, er is opeens een uur om. Of we gaan samen wandelen en bij thuiskomst zie ik dat het ‘opeens’ anderhalf uur later is. Ze zeggen dat de tijd vliegt als je kinderen hebt en dat kan ik dus alleen maar beamen. Toch zou ik me wel weer eens lekker een dagje of middagje willen vervelen. Gewoon, om weer even te merken hoe dat ook alweer voelt.

Wat doe jij (bijna) nooit meer sinds je moeder bent?

6 Comments

 • Reply Daantje 24 januari 2015 at 08:10

  Slapen, iets romantisch met mijn man….En ik kijk eigenlijk nooit meer naar het nieuws. Kan ik niet meer tegen…

 • Reply Odile 24 januari 2015 at 12:26

  Jep, allemaal herkenbaar! Al liep ik altijd alleen een aantal weekjes hard als het nodig was haha!

 • Reply Ralph 24 januari 2015 at 18:33

  Sinds ik moeder ben, vloek ik minder. Zeker in het bijzijn van Boris.

 • Reply Karolina 24 januari 2015 at 21:14

  oo zo herkenbaar. Met uitslapen hebben we wel een systeem gevonden. Zaterdag sta ik op en zondag mag ik dus uitslapen tot… wanneer ik wakker wordt 😀
  En ik kijk ook geen nieuws meer… 🙁
  Sporten doe ik constant, want hoe anders moet je noemen: 100x per dag de trap op en af; 7,5 kg en 13 kg van live gewicht 20x per dag optillen en constant de speelgoed oprapen. Alles hardlopen lukt niet, de kleine is nog te klein om weg te lopen en de grote vindt het niet zo leuk 😉

 • Reply angelique 25 januari 2015 at 18:14

  Een hele dag in bed liggen haha

 • Reply Mieke 25 januari 2015 at 21:27

  Oh allemaal echt heel herkenbaar!
  Vervelen, dat doe ik ook echt nooit. Hoewel ik moet zeggen dat het wel makkelijker wordt als ze wat groter zijn om bijvoorbeeld eens even met een tijdschrift te gaan zitten. Als er een vriendinnetje te spelen is vermaken ze elkaar.
  En op stap ja, dat mis ik heel soms ook nog wel eens. Hoewel ik het niet eens meer tot diep in de nacht volhoud, daar moet ik dan een week van bijkomen. Haha, ik ben ook de jongste niet meer. 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.