OUDERSCHAP

5 tips om je kinderen te helpen bij zindelijk worden *

22 januari 2022

Als ik terugdenk aan de tijd dat mijn kinderen nog niet zindelijk waren, ben ik blij dat ze het nu wel zijn. Natuurlijk, luiers verschonen hoort er de eerste periode bij, maar het is toch wel heel lekker als je kindje eenmaal zelf kan aangeven dat het naar de wc moet of gewoon helemaal uit zichzelf gaat. Aan het zindelijk worden gaat meestal zindelijkheidstraining vooraf. Denk je dat je kind eraan toe is, maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste aanpakt? In deze blog zet ik 5 tips op een rijtje die kunnen helpen bij het zindelijk worden van jouw kindje.

Tip 1: kies de juiste methode

Je kunt verschillende methodes inzetten om jouw kind zindelijk te maken. Wie succes wil boeken, moet de juiste methode kiezen. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden voordat je een keuze maakt. De meeste methodes komen overigens in grote lijnen op hetzelfde neer. Ze hameren op communicatie met het kind en het aanleren van routines. Daarnaast is het bij vrijwel iedere methode de bedoeling dat je de luier zoveel mogelijk uit laat. Je kunt er bovendien voor kiezen om jouw kind te belonen wanneer hij/zij plast of poept op het potje.

Tip 2: creëer bewustwording

Sommige mensen denken dat kinderen zelf wel begrijpen dat het niet de bedoeling is om hun behoeftes buiten het potje te doen. Daarom moet je hier actief mee aan de slag gaan. Dit doe je onder meer door bewustwording te creëren bij jouw zoon of dochter. Leg uit dat grote kindjes geen luier meer nodig hebben omdat ze zelf op het potje of op de wc hun behoefte kunnen doen. Vaak is het een kwestie van herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Maak het ook vooral leuk en beloon hem of haar met elk stapje dat er wordt gezet in de goede richting.

Tip 3: neem de tijd

Vind je het geen pretje om meermaals per dag een vieze luier te verschonen? Dan wil je jouw kind zo snel mogelijk zindelijk maken. Toch is het niet verstandig om te hard van stapel te lopen. Een kind proberen zindelijk te maken voor het er zelf aan toe is, is onbegonnen werk. Bovendien zijn veel kinderen eerst overdag zindelijk maar kan het nog weleens voorkomen dat ze ’s nachts in bed plassen. Neem daarom de tijd om jouw kind zindelijk te maken. Ieder kind doet dit namelijk op zijn/haar eigen tempo.

Tip 4: gebruik een plaswekker

Op jonge leeftijd plassen veel kinderen ’s nachts nog in bed. Dit komt vooral doordat de hersenen nog geen seintje krijgen als de blaas vol zit. Een plaswekker kan helpen een einde te maken aan bedplassen. Deze wekker zorgt ervoor dat de wekreflex van kinderen gestimuleerd en ontwikkeld wordt. Hierdoor leert jouw kind op tijd wakker te worden om naar de wc te gaan.

Tip 5: koop incontinentie-ondergoed

Is jouw kind te groot voor luiers, maar plast hij/zij nog wel af en toe in bed? Dan biedt incontinentie ondergoed uitkomst. Dit is een discrete oplossing om ongewenst urineverlies tegen te gaan. Dit ondergoed lijkt op normaal ondergoed, maar is voorzien van een onzichtbaar absorberend kruis. Hierdoor vangt dit ondergoed probleemloos druppels en scheutjes urine op.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.