OUDERSCHAP

15 x waarom vakantie met kinderen (wel) leuk is

23 juli 2019
vakantie met kinderen

Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit? Ik kan mezelf uittekenen op een ligbedje op het strand, met in mijn ene hand een cocktail en in mijn andere een spannend boek. Toch heb ik er zo al jaren niet meer bij gelegen. Sinds we kinderen hebben zijn we namelijk altijd met hen op zomervakantie gegaan. En dat is heerlijk! Vandaag geef ik 15 redenen waarom een vakantie met kinderen zo leuk is!

1 Kinderen zijn over het algemeen op tijd (of zelfs vroeg) wakker. Dat maakt dat ook jij op tijd bent opgestart en je dus extra veel aan je dag hebt.

2 Ik weet niet hoe het bij jullie kids gaat, maar die van ons lijken altijd enorme sprongen te maken tijdens een vakantie. Mooi om van dichtbij mee te maken.

3 Je hebt meer tijd voor elkaar omdat je de dagelijkse sleur thuis hebt gelaten. Dat maakt automatisch meer ontspannen en vrolijk.

4 Eigenlijk begint het al voor je überhaupt op vakantie gaat. Kinderen genieten ontzettend van de voorpret en zijn dol op aftellen. Samen alvast foto’s en filmpjes van de vakantiebestemming bekijken maakt de voorpret (ook voor jou) nog groter.

5 Dreumesen en peuters zijn meestal beweeglijk en bewegen niet altijd in de richting die jij wil. Voordeel voor jou: extra lichaamsbeweging. Kun je dat extra wijntje ‘s avonds weer prima verantwoorden.

6 En als we het dan toch over gezondheid hebben… Vroeger leefde je op vakantie misschien op croissants, snoep en ijsjes. Nu je met (kleine) kinderen bent, wil je ze naast al dat lekkers toch elke dag ook wat fruit en groente laten eten. Neem je er dan zelf ook wat van dan zal je lichaam je dankbaar zijn. 

7 Thuis kun je nogal eens denken dat alleen jíj het af en toe zwaar hebt als het om de opvoeding van je kinderen gaat. Op een vakantiepark of camping merk je al snel dat je kinderen heel normaal zijn en andere ouders met precies dezelfde struggles te maken hebben als jij.

8 Kinderen kunnen echt genieten van de kleine dingen. Springen in de golven van de zee, een ijsje halen, knutselen, dansen bij de minidisco. Een kindvriendelijke vakantie bevat al deze ingrediënten, enne… als volwassene geniet je daar natuurlijk minstens zo hard van mee.

9 Ook zo dol op fotograferen? Nergens vind je zoveel perfecte locaties en momenten om je kinderen op de gevoelige plaat vast te leggen dan op vakantie. 

10 Geen kind hoeft naar school op vakantie, dus je kunt de klok iets meer links laten liggen. Een beetje afhankelijk hoe je kinderen daarop reageren natuurlijk, maar hier werkt dat heerlijk ontspannend!

11 De hele dag in de weer zijn met de kinderen kan ook op vakantie best vermoeiend zijn. Des te meer geniet je daarom ‘s avonds van de rust. Wijntje erbij?

12 Of je nu verblijft in een tent, een caravan of een vakantiehuisje, je bent hoe dan ook in een andere omgeving dan thuis en dat maakt dat je automatisch andere dingen doet. Jijzelf, maar je kinderen ook. Denk aan buitenspelletjes, zwemmen, activiteiten met het animatieteam, noem maar op! Niet alleen goed voor de afwisseling, maar het stimuleert ook de creativiteit. Dol op avontuur? Dan is een safaritent huren een tof idee!

13 Je maakt samen met je kinderen herinneringen die ze hun leven lang niet zullen vergeten. Ik kan me nu nog dingen herinneren van mijn eerste vakanties naar Zeeland met mijn ouders en broertje. Stuk voor stuk warme herinneringen die ik hoop mijn eigen kinderen ook mee te geven.

14 Je bent op vakantie al veel meer buiten dan thuis, maar met kinderen is dat helemaal een feit. Welk kind heeft immers zin om de hele dag binnen te zitten? Bijkomend voordeel: van dat hele dagen buiten zijn slapen ze ook nog eens extra goed!

15 Een andere omgeving, andere mensen, misschien zelfs andere talen… Een vakantie is voor kinderen ontzettend leerzaam. Super toch, als jij ze dat als ouder kunt meegeven?

Ga jij altijd met, of ook weleens zonder je kinderen op vakantie?

1 reactie

  • Reply Kirsten Mamagisch 23 juli 2019 at 14:08

    Sinds ik mama ben, ben ik eigenlijk pas 1 keer op vakantie geweest. We gingen 3 weken kamperen met onze toen 7 maanden oude dame. Dat beviel me op zich prima, ware het niet dat ze altijd enorm moest huilen voor het slapen en dat is op een camping natuurlijk een stuk minder tof. Ik zie vooral beren op de weg bij het op vakantie gaan met kleine kinderen, dus ik ben een beetje huiverig. Misschien gaan we deze vakantie nog een paar dagen naar mijn ouders op de camping, of misschien toch nog een midweekje weg. Hoe dan ook, we zien het wel. In december gaan de Vent en ik met vrienden naar Disney. Daar vind ik de meiden echt nog te klein voor en het is ook mijn eerste keer, dus dan wil ik volop kunnen genieten van de vrijheid.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.