OUDERSCHAP

1 jaar op de peuterspeelzaal

17 februari 2017

Het is deze week precies een jaar geleden dat Lise voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging. Omdat er in een jaar natuurlijk best veel verandert, leek het me leuk een vervolg te schrijven op dat eerste artikel. Waarin het allemaal nog heel erg spannend was. En niet alleen voor Lise…

Hier in de regio zijn peuters vanaf 2 jaar en 3 maanden welkom op de peuterspeelzaal. Toevallig kon Lise precies op de dag dat ze die leeftijd bereikte voor het eerst terecht. De eerste weken was vooral het afscheid nemen best lastig voor haar. En niet alleen voor haar hoor. De eerste paar keer liep ik met een knoop in mijn maag naar buiten als ze begon te huilen. Gelukkig hoorden we bij het ophalen dan gelukkig bijna altijd dat zodra we uit beeld waren, ze gewoon ging spelen. Bij het ophalen was ze ook eigenlijk altijd vrolijk.

Gaandeweg merkten we dat Lise steeds beter haar draai vond in de groep. Een van de juffen was meteen haar favoriet en niet veel later had ze vriendschap gesloten met een ander meisje, dat toevallig ons achterbuurmeisje bleek te zijn. Het laatste half jaar trokken de twee meisjes erg veel met elkaar op. Ze speelden ook echt samen, iets wat volgens de leidsters op deze leeftijd niet zo heel gebruikelijk is. Peuters spelen vaker naast elkaar dan met elkaar.

‘Waar heb je dat geleerd?’

Waar ik echt van stond – en nog regelmatig sta – te kijken is hoeveel Lise op de peuterspeelzaal leert. Ze komt er maar twee dagdelen per week (5,5 uur), maar ze leert liedjes, heeft zich allerlei fijnmotorische knutseltechniekjes eigengemaakt en is vrijer geworden in de omgang met andere kinderen. Het komt echt nog bijna wekelijks voor dat ik haar iets zie doen of hoor zeggen en ik haar verwonderd vraag: ‘Waar heb je dat geleerd?’. ‘Op de peuterspeelzaal’, antwoordt ze dan vaak heel nonchalant. Geweldig!

De peuterspeelzaal werkt net als de naastgelegen basisschool met thema’s. Zo zijn de peuters een keer een aantal weken met het thema ‘ziek zijn’ bezig geweest, is het thema ‘kleding en schoenen’ voorbij gekomen en wordt uiteraard ook rekening gehouden met feesten als Sinterklaas en Kerstmis. De liedjes die ze leren, de werkjes die ze maken en de boekjes die er worden voorgelezen hebben allemaal betrekking op het thema. Als ouder krijg je voordat het thema start een themabrief via de mail toegestuurd, zodat je weet waar ze de komende tijd mee aan de slag gaan en wat je thuis kunt doen om bij het thema aan te sluiten.

Als een vis in het water

We zijn nu dus een jaar verder en ik kan echt zeggen dat Lise zich inmiddels helemaal thuis voelt op de peuterspeelzaal. Toen haar vriendinnetje niet meer kwam omdat zij vier werd en naar de basisschool ging moest Lise duidelijk even opnieuw haar draai vinden. Maar inmiddels speelt ze met verschillende kindjes en ik kreeg laatst nog van een van de juffen te horen dat ze ‘goed in haar vel lijkt te zitten’. Fijn om te horen!

Toevallig ging ik haar vanmiddag ophalen en was ik iets te vroeg. Ik hoorde dat ze buiten aan het spelen waren en ging op veilige afstand staan kijken. Ik zag hoe alle kindjes van de ene naar de andere kant van het pleintje renden en ‘Schipper mag ik overvaren’ zongen. Ik vond het prachtig om Lise bezig te zien. Hoe ze even later meehielp alle fietsjes naar het berghok te rijden. En daarna besloot in haar eentje een rondje om de zandbak te rennen. Op zulke momenten besef ik me dat ze steeds meer een eigen persoontje wordt. En dan kan ik alleen maar super trots op haar zijn!

Over negen maanden wordt Lise 4 jaar en gaat ze naar de basisschool. Dan breekt weer een heel nieuw hoofdstuk aan. Maar tot die tijd mag ze nog even lekker spelen op de haar inmiddels zo vertrouwde peuterspeelzaal. We zijn van plan haar na de zomervakantie een extra dagdeel te laten gaan, zodat de overgang naar vijf dagen school wat minder groot zal zijn.

Gaat of ging jouw kind ook naar de peuterspeelzaal?

4 Comments

 • Reply Nicole 17 februari 2017 at 06:40

  Wat een goed idee om terug te blikken. Hier ook bijna een jaar op de psz en er is veel veranderd!

 • Reply Vlijtig Liesje 17 februari 2017 at 11:10

  Sommige van mijn kinderen wel, andere niet. Het lag heel erg aan het kind heb ik gemerkt.

 • Reply Gerdi 17 februari 2017 at 14:23

  De oudste is wel naar de peuterspeelzaal geweest. De jongste word volgende maand 2 en we zijn er nog niet over uit of we hem wel of niet naar de peuterspeelzaal doen.

 • Reply Veevy 17 februari 2017 at 16:25

  Mijn dochter word over een veelste kleine 3 maanden al 3 en gaat 1 hele dag naar de gastouder, ik vind dat ze daar al enorm veel leert van het alleen al met andere en oudere kindjes spelen! Al zal de psz d’r ook echt geen kwaad doen! Wij wilde d’r vanaf 3 jaar daar heen doen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.