GEZONDHEID PSYCHE

Het belang van palliatieve zorg *

13 december 2023

De geneeskunde is de afgelopen jaren ontzettend veranderd en evolueert constant. De nadruk ligt vaak op het streven naar genezing en het verbeteren van je levensstijl. Binnen de gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel: palliatieve zorg. Deze vorm van zorg gaat over kwaliteit van leven én sterven van patiënten en naasten met een ongeneeslijke ziekte of kwetsbaarheid. Palliatieve zorg richt zich op het verlichten van pijn, het verbeteren van je levenskwaliteit en het bieden van emotionele ondersteuning voor mensen die te maken hebben met ernstige, levensbedreigende ziektes en aandoeningen. In dit blog lees je waarom palliatieve zorg belangrijk is en waarom deze manier van zorg psychologische en emotionele ondersteuning biedt.

Wat is palliatieve zorg?

Veel mensen weten niet wat van palliatieve zorg betekenis is. Daarom leggen we je dit even uit. Palliatieve zorg is een vorm van zorg die het doel heeft om de kwaliteit van het leven te verbeteren voor mensen met ernstige, vaak levensbedreigende ziektes. Deze manier van zorg richt zich op het verlichten van pijn en symptomen en het biedt ondersteuning voor het algehele welzijn van de mens. Palliatieve zorg is niet beperkt tot de laatste levensfase, maar kan al eerder in het ziekteproces worden ingezet. Deze manier van zorg is gecreëerd op het comfort en de waardigheid van de mens en biedt ondersteuning aan naasten. Palliatieve zorgteams bestaan meestal uit artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en andere zorgverleners die samenwerken om een holistische benadering van zorg te bieden.

Palliatieve zorg in de vorm van gezondheidszorg

Palliatieve zorg is geen laatste redmiddel. Het is een holistische benadering die patiënten ondersteunt bij het omgaan met de fysieke, psychologische, sociale en spirituele uitdagingen van hun ziekte. Het is geïntegreerd in de bredere gezondheidszorg en kan samegaan met andere medische behandelingen. Het doel is niet om de ziekte te genezen, maar om de patiënt te helpen om te kunnen omgaan met symptomen en lijden, terwijl de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Een van de belangrijkste doelen van palliatieve zorg is het verlichten van het lijden van de mens. Dit omvat niet alleen de behandeling van pijn, maar ook het beheren van symptomen zoals misselijkheid, kortademigheid, vermoeidheid en depressie.

Psychologische en emotionele ondersteuning

Palliatieve zorg is er niet alleen voor patiënten, maar ook voor hun families. Een ernstige ziekte kan op emotioneel vlak veel eisen. Daardoor bieden in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners ondersteuning en begeleiding aan zowel patiënten als hun familie. Dit kan helpen om angst, depressie en stress te verminderen. Palliatieve zorg streeft ernaar de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Dit kan betekenen dat patiënten in staat zijn om belangrijke momenten met hun dierbaren te delen, hun favoriete activiteiten voort te zetten of gewoon van het leven kunnen blijven genieten. Het doel is om patiënten in staat te stellen de regie over hun leven te behouden en de dingen te doen die voor hen van betekenis zijn.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.