PSYCHE

Altijd maar bezig zijn. Hoe doorbreek je dat?

5 december 2017

‘Druk’ zeg je als iemand je vraagt hoe het met je gaat. ‘Goed hoor, maar wel druk’. Terwijl je denkt aan de was die nog opgehangen moet worden, het werk dat je vandaag te wachten staat, die sportles die je vanavond toch echt weer eens moet volgen en wat het toch ook weer was wat je kind morgen mee naar school moet nemen voor dat knutselproject.

Herkenbaar? Voor mij wel. Ik ben altijd bezig, of dat nu praktisch is of in mijn hoofd. Dat vind ik fijn, maar het zorgt er soms ook voor dat ik me afvraag of ik überhaupt nog wel in staat ben om te ontspannen. Echt te ontspannen. Ik doe soms wel een poging hoor. Dan probeer ik een film te kijken of wat te lezen in een tijdschrift of boek. Maar meestal kan ik niet voorkomen dat mijn gedachten afdwalen naar alles dat nog gedaan moet worden. Want tja, die rommel ruimt zichzelf niet op, ik heb een deadline die schrikbarend snel in zicht komt en als er vandaag geen boodschappen gehaald worden hebben we morgenochtend een probleem…

Toevallig had ik het er laatst met vriendinnen over. Ik bleek niet de enige met die inner voice die altijd maar bezig is met wat nog moet gebeuren. Gelukkig realiseren we ons allemaal dat het afwerken van dit soort taken je weliswaar productief doet voelen, maar dat het wel ten koste gaat van echt in het moment zijn. Even alleen maar bezig zijn met datgene waarmee je op dat moment bezig bent. Of dat nu het lezen van een boek is, een goed gesprek voeren met je partner of spelen met je kind.

Waar we het trouwens ook over eens waren is dat onze mannen veel minder last van dit ‘kwaaltje’ lijken te hebben. En daarmee bedoel ik niet dat ze niets uitvoeren of lui zijn, maar dat zij bijvoorbeeld na hun werk wél op de bank kunnen gaan zitten ontspannen. Waar wij nog met minstens vijf dingen bezig zijn, kijken zij gewoon een film. Of vallen in slaap. Of beide.

Ik ben ervan overtuigd dat het hier gaat om een karaktereigenschap die veel vrouwen hebben. En dat is eigenlijk helemaal geen slechte, want hij zorgt ervoor dat je jezelf motiveert dingen aan te pakken en af te strepen. Productief te zijn. Maar, en nu komt het, je kunt natuurlijk ook overdrijven. Er moet ook tijd zijn voor ontspanning. En niet geforceerd ‘omdat het zo hoort’, maar omdat het gezond is om af en toe even niets te hoeven. En daar kunnen we aan werken.

Waar we ook aan kunnen werken is het verdelen van taken. Je hoeft niet alles alleen te doen. Mannen zien het misschien niet uit zichzelf als de was zich opstapelt, maar je kunt ze best vragen of zij eens een was in de machine doen en die ophangen. Of even de boodschappen willen doen (aan de hand van jouw lijstje), of een keer met de stofzuiger door het huis willen gaan. Wedden dat ze dat met liefde doen? Heb jij geen reden meer om je druk te maken en kunnen jullie daarna samen een film kijken.

Ben jij ook altijd maar bezig? Wat is jouw manier om even echt te ontspannen?

4 Comments

 • Reply Essma 5 december 2017 at 10:25

  Ja helaas wel. Het is dat er maar 24 uur in een dag zitten, anders ging ik daar wel overheen 😂…ik doe tegenwoordig alleen het hoognodige en de rest verspreid ik over de week. Eerst kon ik er erg mee zitten dat er een stapel was lag, maar nu denk ik ‘als de kinderen uit huis zijn, heb ik wel weer een opgeruimd huis’…

  • Reply Monique 5 december 2017 at 23:10

   Ik ook hoor! En ik denk dat dat een hele goede instelling is. Ga proberen eraan te denken de volgende keer dat ik me druk zit te maken over de was die zich opstapelt of het huis dat gestofzuigd moet worden 😉

 • Reply MamaPlaneet 6 december 2017 at 07:14

  Het is helaas de tijd waarin we leven. Heel herkenbaar overigens. En dat gehaaste leven heeft wel gevolgen waar we niet eens bij stilstaan.

 • Reply Jessica 6 december 2017 at 14:04

  Ik ben ook altijd maar bezig en mijn lijf is er klaar mee. Ik ben oververmoeid en heb last van een extra hartslag. Mijn lijf heeft me terug geroepen en ik doe nu een pas op de plaats. Ik heb kruizen in mijn agenda staan voor ’s avonds zodat ik echt niks mag inplannen van mijzelf. Heerlijk echt een verademing!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.