DREUMES LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 21 en 22 maanden update!

29 september 2015

lise21en22

Een paar dagen geleden was Lise alweer 22 maanden oud. Hoog tijd voor weer een nieuwe update over haar ontwikkeling! Ik heb besloten net als de vorige keer twee maanden te wachten. Enerzijds omdat ze niet meer zo razendsnel ontwikkelt als toen ze nog heel klein was en anderzijds omdat ik het de afgelopen enorm druk heb gehad met mijn nieuwe baan en daardoor weinig tijd voor dit toch wel uitgebreide artikel en bijbehorende video.

Lengte/gewicht

Lise is de afgelopen twee maanden zeker weer wat in de lengte gegroeid. Dat merk ik vooral aan haar kleding. Ze heeft nu maat 92, dus ik schat dat ze rond de 92 cm lang is. Haar gewicht weet ik helaas niet. We zijn ook niet meer op het consultatiebureau geweest de afgelopen tijd. Van luiers draagt Lise nog altijd maat 4+ en dat past nog goed. Ik vraag me af wanneer we over moeten op maat 5!

Ontwikkeling

Op het gebied van lopen maakt Lise nog steeds vorderingen. Ze liep natuurlijk al wel zelfstandig, maar doet dat nu veel gecontroleerder dan een paar maanden geleden. Ze kan ook rennen en dansen en klimt zelf de trap op naar boven. We zorgen dan wel altijd dat een van ons achter haar aan loopt, want ik ben toch nog steeds een beetje bang dat ze een misstap maakt.

Praten gaat ook nog steeds heel erg hard. Het zijn nog geen complete volzinnen die ze uitspreekt, maar ze kan heel goed in woorden duidelijk maken wat ze wil. Ik denk dat ze qua zinnetjes nog steeds maximaal drie of vier woorden achter elkaar kan plakken. Maar dat vind ik al heel knap! Ze leert ook nog dagelijks nieuwe woorden en fungeert echt als een soort papegaai. Als ik haar bijvoorbeeld zou vragen: ‘zeg eens… afwasmachine’, dan probeert ze dat dus ook echt na te zeggen. En heeft ze een woord een paar keer gehoord, dan begint ze het ook zelf te gebruiken. Zo leuk!

In de zomervakantie dacht ik even dat Lise eraan toe was langzaam aan met zindelijkheidstraining te beginnen. Dat bleek echter nog te vroeg. We hebben het potje nog wel in de woonkamer staan, maar zijn er even niet zo mee bezig. Dat komt over een tijdje vast wel weer!

Routine

In de vorige update schreef ik dat Lise van twee slaapjes overdag, naar een slaapje was gegaan. Dat ene slaapje doet ze nog steeds dagelijks. Vooral als we de ochtend iets buiten de deur hebben gedaan, slaapt ze een flink gat in de middag. Voor mij handig, want dan kan ik wat studeren of aan mijn blog werken.

Wat mijn eigen routine betreft is er wel een grote verandering geweest. Zoals je misschien weet ben ik weer (part-time) aan het werk gegaan. Dit betekent dat ik drie dagen in de week pas rond half zeven ’s avonds thuis ben. Op die dagen zorgt M dat hij op tijd uit zijn werk is om voor Lise en hemzelf te koken. Ik warm mijn eten dan dus later op. Lise had deze verandering eigenlijk vrij makkelijk geaccepteerd en is super blij om me weer te zien als ik ’s avonds thuis kom. We knuffelen dan nog even flink en kijken samen een aflevering Nijntje, Peppa Big of Kikker voordat ze naar bed moet.

Favorieten

De vorige keer schreef ik over haar fascinatie met zand en haar emmertje en schepje. In augustus heeft ze nog wel veel in de zandbak gespeeld, maar de afgelopen maand is het er niet zulk goed weer voor geweest. Binnen speelt ze het allerliefst met Duplo. Ze vindt het ook leuk om een puzzel te maken of boekjes te lezen. En sinds kort heb ik haar van dat magische zand gegeven waarmee je binnen kunt spelen. Dat vindt ze ook geweldig! Helaas vind ik het alsnog wel een troep geven, dus ze mag het alleen gebruiken als ze in de Tripp-Trapp zit en de playtray erop zit.

Mijlpalen

Geen gigantisch grote mijlpalen de afgelopen twee maanden, maar allemaal dingen die langzaam maar zeker steeds soepeler, makkelijker en beter gaan. En dat vind ik ook heel mooi om te zien!

Zoals je wel hebt gemerkt heb ik ervoor gekozen weer twee maanden in één update te bespreken. Ik denk dat dat is hoe ik het de komende tijd blijf doen, mits je de updates nog wel steeds leuk vindt om te lezen/zien. Wat wel een bizar idee is, is dat ze dan bij de volgende update 2 jaar is…

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

4 Comments

 • Reply zomersproetje 29 september 2015 at 08:13

  Leuk weer Monique! Het volgende consultatiebureau bezoekje is met 1 jaar een 11 maanden. Dus bijna al ;-). Wat doet Lise het toch goed. Tof jullie binnenkort te zien. Doeiidoeii :-).x

 • Reply Tips voor Papa's 29 september 2015 at 09:59

  Ze heeft toch weer een aantal stappen gemaakt, super! Als ik naar zoonlief kijk moet hij nog behoorlijk wat gaan doen in de komende maanden (nu 17 maanden). Hij brabbelt af en toe een woordje, soms bewust, soms onbewust, maar van meerdere woorden achter elkaar is nog niet echt sprake.
  Ik ben heel benieuwd hoe Lise (en mijn zoon uiteraard) zich gaan ontwikkelen!

 • Reply Vlijtig Liesje 29 september 2015 at 12:26

  Fijn dat ze weer zo goed is gegroeid zowel lichamelijk als geestelijk!

 • Reply Charlotte 29 september 2015 at 15:15

  Wat een herkenbare update! Hier zou ik praktisch hetzelfde kunnen schrijven 🙂 En wat is Lise toch een mooi meisje! Fijn dat alles zo goed met haar gaat!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.