DREUMES LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 18 maanden update!

22 mei 2015

18maanden

Een paar dagen geleden was Lise precies 18 maanden oud en daarmee is ze officieel anderhalf! Wow! Natuurlijk heb ik weer een overzichtje gemaakt van haar ontwikkeling de afgelopen maand en hebben we samen gezellig een video opgenomen. Die laatste kun je helemaal onderaan dit artikel bekijken.

Lengte/gewicht

Het was een hele tijd geleden dat Lise bij het consultatiebureau geweest is, maar op 19 mei (precies de dag dat ze 18 maanden was) mochten we weer. Ik was erg benieuwd naar haar lengte en gewicht. Aangezien ze nu kan lopen dacht ik dat ze wel tegen de meetlat aan de muur mocht gaan staan, maar blijkbaar moest ze toch nog gewoon in de houten bak, iets wat ze helemaal niet leuk vond! Toen bleek ook meteen dat er de vorige keer niet goed gemeten was (wat ik wel dacht), want ze was precies even lang als toen… 82 cm schoon aan de haak 🙂 Om haar gewicht te meten mocht ze wel op de ‘grote’ weegschaal, maar daar wilde ze niet op blijven staan. Dan toch maar in het bakje van de andere weegschaal. Ze weegt nu 10,5 kilo. Volgens de groeicurve zit Lise met haar lengte nog licht boven het gemiddelde en met haar gewicht heel lichtjes eronder. Prima uitslagen volgens de mevrouw van het cb, dus wij waren blij.

Ontwikkeling

Vorige maand schreef ik dat Lise het los lopen flink aan het oefenen was, maar nog wel vaak viel. De afgelopen maand heeft ze natuurlijk nog verder geoefend en het aantal valpartijen is gelukkig flink gedaald! Vooral buiten vond ik het zo zielig en pijnlijk als ze op haar knietjes viel. Ik merk wel dat ze van nature heel voorzichtig is. Zo neemt ze echt de tijd als ze een stoeprand tegenkomt en heeft ze inmiddels ook al een techniek ontwikkeld om over de (best hoge) drempel van onze achterdeur heen te komen.

Door het vele lopen kruipt ze eigenlijk helemaal niet meer. En waarom zou ze? Lopend is ze inmiddels stukken sneller dan ze kruipend was. Bovendien vindt ze het veel stoerder om lekker rond te stappen (en terecht!).

Het praten heeft ook een hele nieuwe dimensie gekregen. Op het consultatiebureau kreeg ik de vraag: ‘Zegt Lise naast mama en papa nog drie andere losse woordjes?’. Ik wist niet wat ik hoorde en viel bijna van mijn stoel. Ik kan me voorstellen dat dat het minimum is dat kindjes op deze leeftijd zo ongeveer moeten kunnen, maar Lise heeft echt al een vocabulaire ontwikkeld waar je U tegen zegt. Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar gok dat ze nu ergens tussen de 50 en 100 woordjes kent.

Ze is ook begonnen met tweewoordzinnen, waar ik de eerste keer echt van schrok! Zo zegt ze bijvoorbeeld ‘buiten lopen’, ‘hallo papa/mama’ en ‘bed slapen’. Ik ben heel benieuwd waar dit heen gaat, want als ze op deze snelheid haar spraak doorontwikkeld kunnen we binnenkort echt gesprekken voeren. Zo enorm leuk!

Routine

De ‘overbruggingsfase’ van twee slaapjes naar een slaapje overdag, waar ik het de vorige update over had, is eigenlijk nog steeds gaande. Dat betekent dat Lise de ene dag met een slaapje toe kan en een andere dag nog wel twee keer naar bed gaat. Het handige is dat ze tegenwoordig heel goed zelf aangeeft dat ze moe is (moe, slapen, bed) en zelfs naar de deur loopt omdat ze naar boven gebracht wil worden! We laten haar dus eigenlijk zelf aangeven of ze behoefte heeft aan slaap en wanneer. Als we onderweg zijn doet ze vaak dutjes in de auto. In de buggy gaat dat steeds minder makkelijk, omdat ze dan heel erg bezig is met alles wat er om haar heen te zien is. En geef haar eens ongelijk.

Favorieten

Als ik één ding zou mogen noemen waar Lise momenteel echt fan van is zijn het boekjes. Vooral de aanwijsboekjes waarmee je woordjes kunt leren vindt ze geweldig. Ze bladert graag zelf in boekjes, maar vindt het nog veel leuker om bij je op schoot te komen zitten en samen naar de plaatjes te kijken en ze aan te wijzen en benoemen. Ik gok dat dit ook een van de redenen is dat haar woordenschat zo ontzettend hard groeit. Iets anders waar ze dol op is, is buiten zijn. En dat komt goed uit met dit weer natuurlijk. Ze loopt graag rond in de achtertuin, maar vindt het ook heel leuk om mee op de fiets te gaan. De afgelopen weken is het niet zulk goed weer geweest, maar we gaan snel weer eens naar een speeltuintje!

Mijlpalen

Geen grote mijlpalen de afgelopen maand, maar wel een heleboel kleintjes!

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

6 Comments

 • Reply zomersproetje 22 mei 2015 at 08:40

  Wat een lieverd.Goed en fijn dat ze zelf aangeeft dat ze moe is en wil slapen. De ene dag is mogelijk ook drukker dan een andere en dan kan ik voorstellen dat ze meer wil slapen. Lise kon ook al vroeg wat woordjes toch? Dus was ze al ‘voor’ op dat gebied. Natuurlijk zijn alle eetwoordjes belangrijk voor haar ;-).Eline kan ook al meer dan wat blijkbaar de standaard is bij het consultatiebureau. Qua ontwikkeling zagen zij geen moeilijkheden dus gaan wij pas met de 2 terug. Ga nu nog een keer de 15 maanden video kijken. Fijne dag!x

 • Reply Tamara 22 mei 2015 at 10:01

  Wat fijn dat het zo goed is! Super leuk he dat praten! Wacht maar tot ze discussies kan voeren! Kun je je lol op! Haha

 • Reply Susanne 22 mei 2015 at 11:00

  Erg leuk weer! Het wordt zelfs zeker leuker om deze video’s te kijken nu Lise zo gezellig mee kletst!

 • Reply Vlijtig Liesje 22 mei 2015 at 11:00

  Een voorspoedige ontwikkeling dus. Fijn!

 • Reply Daantje 22 mei 2015 at 14:40

  Wow, dat gaat zeker hard dan, zeg, als ze al 2 woordjes achter elkaar zegt 😀 Gaaf!!

 • Reply Mieke 23 mei 2015 at 21:51

  Zo lief dat ze de hele tijd zo lief zit te eten terwijl jij de video opneemt. 🙂
  En zo grappig ook, als jij zegt dat je binnenkort hele gesprekken denkt te kunne voeren met haar, zegt ze ook iets dat lijkt op “dat denk ik ook”. Waarschijnlijk is dat niet echt wat ze zei, maar het klinkt echt heel grappig!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.