LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 16 maanden update!

20 maart 2015

16mnd

Gisteren was Lise precies 16 maanden oud. Zoals elke maand heb ik ook nu weer een mooi overzicht gemaakt van haar ontwikkeling. Zowel in tekst als in beeld! De video die bij dit artikel hoort, kun je helemaal onderaan bekijken.

Lengte/gewicht

We zijn niet meer bij het consultatiebureau geweest sinds de laatste keer, toen Lise 15 maanden was. Wat haar precieze lengte en gewicht zijn, weet ik dus niet. Wel merk ik dat ze de laatste tijd een stuk makkelijker op de bank klimt en dat kan maar door één ding komen:  ze is gegroeid! Qua gewicht zullen er ook wel wat onsjes bij zijn gekomen en zal ze nu iets meer dan 10 kilo wegen.

Zo’n beetje alle kleding die ze vorige maand droeg, zit nog steeds prima. Ze heeft nu maat 80. De rompers in 74/80 beginnen te krap te worden in de lengte. Lastig, want de volgende maat is 86/92 en dat is nog wat aan de grote kant. Wel heb ik gisteren een legging bij HEMA gekocht in maat 86/92. Bij de kinderafdeling ipv de babyafdeling. Dat was wel even confronterend zeg! Maar het gekke was dat ik zag dat de leggings voor kinderen smaller zijn dan die voor baby’s en dus een betere pasvorm hebben voor Lise’s smalle postuur. Qua lengte was de legging ook niet eens zoveel te groot, dus ik ga daar vaker naar kijken in het vervolg!

Luiermaat 4+ bevalt ons goed, dus dat houden we zo! Bebino (Aldi) voor overdag en Pampers Baby-Dry voor ’s nachts.

Ontwikkeling

Jaaaa! Eindelijk kan ik vol trots vermelden dat Lise los loopt! Ze doet het nog niet zo heel lang, twee weekjes nu ongeveer en het gaat met de dag beter. Ik ben zo trots! Natuurlijk kruipt ze af en toe ook nog en als ze iets vast kan houden wat haar steun geeft, dan kiest ze daar vaak toch nog voor. Maar ik zie dat haar zelfvertrouwen groeit en ze het stiekem super stoer vindt om de kamer door te stappen. Het ziet er ook zó schattig uit!

Ook op spraakgebied heeft mevrouw niet stilgezeten de afgelopen maand. Ze leert elke dag wel een nieuw woord bij en begint nu ook zelf dingen te benoemen. Toen ze laatst moe was, zei ze zelf ‘bed’ en als ze een vieze luier heeft zegt ze ‘poep’ 😉 Kusjes geven doet ze ook nog, maar uiterst zorgvuldig. Alleen als zij bepaalt dat je een kusje verdient, krijg je er een. En soms is dat ook alleen mama, of alleen papa. Haha! Vanmorgen kwam ze naar me toe gelopen, keek me aan en gaf me in de lucht een kusje. Nou, je kon me wegdragen hoor… Waar heb ik zo’n lief kind aan verdiend?

Zelf vermaken gaat alweer wat beter dan vorige maand, maar nog steeds vraagt ze vrij veel aandacht. Ik merk wel dat het beter gaat als ik haar echt even 100% aandacht geef en daarna iets voor mezelf ga doen. Even op weg geholpen kan ze gelukkig best een paar minuutjes alleen spelen.

Routine

Eten ging behoorlijk moeizaam en dan vooral het avondeten. De laatste weken lijkt dat opeens weer wat beter te gaan. Ze wil weer dingen proberen gelukkig! Helaas is ze de afgelopen week een beetje ziek geweest en kon ik merken dat haar eetlust minder was dan normaal. Hopelijk is ze snel weer helemaal fit! Van het toetje heeft M echt een happening gemaakt. Hij zegt dan: ‘is het misschien tijd voor de… toetjestoeter?’ (ken je ‘m, van de Mona-reclame?). Lise begint dan helemaal te glunderen en roept dan ’tietie’! Nou, daar komen we voorlopig dus niet meer vanaf, haha. Ze krijgt nog steeds Griekse yoghurt en vindt dat heerlijk. We sluiten de dag nog steeds af met een klein flesje melk (130 cc). Wel zijn we nu helemaal van de poedermelk overgestapt op gewone, halfvolle melk. Die krijgt ze ’s ochtends door de pap en ’s avonds dus in de fles.

Favorieten

Volgens mij zijn er geen specifieke dingen waar Lise de laatste tijd extreem veel mee gespeeld heeft. Wel pakt ze steeds vaker een boekje om er zelf in te bladeren en vindt ze Kipper op Netflix heel erg leuk om te kijken. Ze mag trouwens ook weleens naar Sesamstraat kijken als ik sta te koken. Ik merk dat dat de enige oplossing is om mijn eten niet te laten mislukken.

Mijlpalen

De grootste mijlpaal de afgelopen maand was toen Lise op 7 maart liet zien dat ze echt goed los kan lopen! Mijn vraag aan mede-mama’s: hoe oud was jouw kindje toen hij/zij zelfstandig kon lopen? En dan niet twee of drie stapjes, maar echt hele stukken achter elkaar? Ik ben heel benieuwd!

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

5 Comments

 • Reply Seline 20 maart 2015 at 11:21

  Wat een leuke meid is het toch, wat gaat het allemaal hard! Kan me nog herinneren dat ze een ini-minie poppetje was!

 • Reply Vlijtig Liesje 20 maart 2015 at 11:58

  Leuk hoor om je ervaringen zo te lezen!

 • Reply Daantje 20 maart 2015 at 13:04

  Tobias heeft met bijna 14 maanden zijn eerste stapjes gezet. Maar hij heeft die fase van stuntelig lopen eigenlijk overgeslagen. Er zat best veel tijd tussen het langs dingen lopen en het loslopen, maar toen hij eenmaal losliep, deed hij dat ook direct met heel veel stapjes tegelijk 😀 En inmiddels begint hij zelfs al te oefenen met rennen!

 • Reply janske 20 maart 2015 at 17:15

  oh, wat knap Lise! Ik ben benieuwd wanneer Lola kan lopen…eerst even leren kruipen 😉

 • Reply Mieke 20 maart 2015 at 22:27

  Wat een schatje is Lise tocht! Zo schattig ook hoe ze “poep!” zei toen jij het over een doorlekkende poepluier had. En dat aaien tussendoor… *smelt*
  Leuke update weer!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.