DREUMES LISE'S UPDATES VIDEO

Lise’s 15 maanden update!

20 februari 2015

15maanden

Gisteren was Lise precies 15 maanden oud. Toevallig hadden we die dag een afspraak bij het consultatiebureau, dus voor de verandering heb ik een keer wel de gegevens van haar actuele lengte en gewicht voor je!

Lengte/gewicht

Het meten en wegen heeft Lise nooit heel vervelend gevonden, maar vond ze nu alles behalve leuk. Vooral het liggen in die houten bak voor het opmeten vond ze maar niets. Gelukkig kan ze de volgende keer dat we komen als het goed is al op de weegschaal staan en tegen de meetlat op de muur. Scheelt haar een hoop stress! Haar lengte is nu 82 centimeter en daarmee zit ze ruim boven het gemiddelde en zelfs boven het +1 lijntje van de groeicurve. Ik ben benieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen!

Haar gewicht is nu 9800 gram. Bijna 10 kilo! Daarmee zit ze onder het gemiddelde, maar dat was voor ons geen verrassing. Het baarde de verpleegkundige ook geen zorgen. Lise is gewoon een fijn gebouwd en smal meisje. Er komt nog bij dat ze de afgelopen tijd veel meer is gaan bewegen en niet alles meer wil eten wat we haar voorschotelen.

Haar hoofdomtrek is dit keer gek genoeg niet opgemeten en daar kom ik eigenlijk nu pas achter. Geen idee of dat op een gegeven moment niet meer gedaan wordt of dat de cb-mevrouw het zelf ook vergeten is…

Haar groeispurt in de lengte heb ik vooral gemerkt aan haar broeken, die opeens allemaal te kort aan het worden zijn. Ook truien en vestjes worden aan de korte kant. In de breedte is ze alleen zo smal, dat een maat groter dan al snel te groot zou zijn. De meeste kleding die ze nu draagt is maat 80. Soms nog een maatje 74 en af en toe al een maat 86.

Toevallig ben ik deze week overgestapt op luiers in maat 4+. We zijn er alleen nog niet aan toe om ze te gebruiken, want er liggen nog een paar luiers in maat 4 in de commode. Ik verwacht dat ze luiers niet zozeer groter van formaat zijn, maar een groter absorptievermogen hebben dan de maat 4 luiers. Wat wel belangrijk wordt als je kindje groeit en meer eet en drinkt.

Ontwikkeling

Los lopen doet Lise nog niet, maar dat gaat nu echt niet lang meer duren. Ze loopt heel graag aan je hand door de woonkamer en staat regelmatig los. Soms zet ze dan ongemerkt ook wat stapjes, maar ze kiest toch liever de veiligheid van het kruipen op. Ze kan inmiddels wel zelf op de bank klimmen. Ik heb haar geleerd hoe ze er ook weer veilig vanaf kan glijden en gelukkig schijnt ze dat redelijk door te hebben.

De grootste ontwikkeling die ze de afgelopen maand heeft doorgemaakt is op het communicatievlak geweest. Ze zegt heel veel woordjes na en weet bij bijna alles wat je ermee bedoelt. Ik verbaas me er echt elke dag over hoe ze dat zo snel geleerd heeft. Woordjes die ze uit zichzelf zegt zijn: papa, mama, opa, oma, ies (Lise), thee, Piep (haar knuffel), pop, op, af, open en dicht, aaien, ‘auw’ ‘boe’ en ‘bah’. Dit zijn ze niet allemaal, maar wel de belangrijkste volgens mij. O en ze geeft ook kusjes! Gewoon in de lucht of op haar hand, maar dat is echt het schattigste dat ik ooit heb gezien.

De laatste weken heeft Lise wat moeite gehad met zichzelf vermaken. We vermoeden dat dit het (Oei ik Groei!) sprongetje van de ‘principes’ is geweest. Ze is er nog niet helemaal uit, maar ik merk al wel veel verschil met een week of wat geleden. Ze begint weer steeds meer haar vrolijke zelf te worden en ook zelf te gaan spelen. Gelukkig maar, want dan krijg ik ook nog wat gedaan op een dag…

Routine

Lise eet nog steeds met de pot mee. De ene dag gaat dat beter dan de andere, want ze is wat kieskeuriger geworden wat eten en drinken betreft. Zodra ze eenmaal doorheeft dat ze iets lekker vindt, eet ze het meteen achter elkaar op. De minder lekkere dingen eet ze daarna als ze nog trek heeft. Als toetje krijgt ze sinds kort Griekse yoghurt en dat vindt ze heerlijk! Drinken doet ze eigenlijk alleen tijdens het eten. Door de dag heen duwt ze de beker weg als ik haar wat drinken wil geven. Daar maakte ik me wat zorgen over, maar de cb-mevrouw zei dat ze uit fruit en haar voeding ook het nodige vocht haalt. Bovendien krijgt ze ’s ochtends pap en ’s avonds nog een flesje melk en drinkt ze dus wel gewoon tijdens het eten.

De fles is er dus nog en we hebben besloten die gewoon te blijven geven tot ze zelf aangeeft hem niet meer te willen. Ze kan hem nu wel helemaal zelf vasthouden.

Favorieten

Lise wilde vooral veel op schoot zitten de afgelopen tijd, dus ze heeft minder met Little People en Duplo gespeeld dan voorheen. Haar loopkar heeft ze nog wel veel gebruikt en haar poppen en boekjes waren ook erg in trek. Sesamstraat vindt ze nu ook echt leuk om te kijken. Ze lijkt echt al veel dingen te begrijpen die daar gebeuren. Dat laten we haar dus soms kijken als ze een beetje hangerig is.

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

 

10 Comments

 • Reply zomersproetje 20 februari 2015 at 11:00

  Lise’s updates en filmpjes blijven leuk om te zien. Wat is ze flink gegroeid :-D! Gezellig dat kletsen samen he! Eline zegt ook al paar woordjes: papa, mama, bah, beh, ja(ja), neeej, kijkuh. Echt schattig. Het boek ‘Oei, ik groei’ vind ik ook een fijne ‘raadpleger’ ;-). Fijn weekend!

  • Reply Monique 23 februari 2015 at 13:30

   Dankjewel! Leuk om te horen! Ja ze wordt echt een grote meid… en kletsen is inderdaad zó leuk. Wat goed dat Eline ook al woordjes zegt!

 • Reply Vlijtig Liesje 20 februari 2015 at 11:22

  Ik ben weer helemaal van haar ontwikkeling op de hoogte! Lief dat ze veel op schoot wil zitten!

  • Reply Monique 23 februari 2015 at 13:29

   Haha ja het is eigenlijk ook heel lief en ik weet zeker dat ik het ga missen als ze straks meer zelfstandig wordt. Maar soms… wil ik ook heel even iets voor mezelf doen als ze wakker is 😉

 • Reply Mieke 20 februari 2015 at 15:11

  Vijftien maanden alweer. Wat een heerlijk meisje is het toch, met haar mooie krullen. Je bent zeer terecht een trotse mama!

  • Reply Monique 23 februari 2015 at 13:29

   Wat een lieve reactie Mieke! Ben zeker trots op m’n mooie krullebol 🙂

 • Reply Mendy 20 februari 2015 at 19:16

  Geloof dat ze vanaf 12 maanden niet meer het hoofd omtrek meten. Althans dat de assistente van onze kinderarts. Ben benieuwd of dat klopt as wij weer gaan volgend maand met 14 maanden. Leuk dat ze al echt woordjes zegt, onze zoon zegt mama en een soort van papa

  • Reply Monique 23 februari 2015 at 13:28

   Ah dat verklaart. Zo lief he, als ze woordjes beginnen te zeggen he. Ben dan zo trots!

 • Reply Janske 20 februari 2015 at 22:26

  wat leuk om te lezen zeg….ik heb genoeg om naar uit te kijken als ik dit allemaal lees…nog 6 maandjes wachten 😉

  • Reply Monique 23 februari 2015 at 13:28

   Dank je 🙂 Spannend zeg! Geniet nog van je zwangerschap!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.