LISE'S UPDATES

Lise’s 14 maanden update!

22 januari 2015

lise_14maanden

Op 19 januari werd Lise 14 maanden. Het is dus weer tijd voor een nieuwe update! Aan de ene kant heb ik het idee dat er qua grote ontwikkelingen niet zo heel veel is veranderd ten opzichte van vorige maand, maar aan de andere kant weet ik dat ze heel veel kleine dingetjes heeft bijgeleerd.

Lengte/gewicht

Rond 14 maanden is het tijd voor een nieuwe inenting. Omdat het consultatiebureau in november de agenda voor het nieuwe jaar nog niet in gebruik had (ja, dat vond ik ook vreemd!), moesten we later bellen voor een afspraak. Je raadt het denk ik al. Dat zijn we compleet vergeten! Toevallig dacht ik er vorige week opeens aan en hebben we snel gebeld. We kunnen 19 februari terecht. Precies de dag dat Lise 15 maanden is dus, maar dat was geen probleem.

Dat we nog niet bij het consultatiebureau zijn geweest, betekent ook dat ik niet weet hoe lang Lise nu is en hoeveel ze weegt. Wel merk ik aan haar kleding dat ze weer wat in de lengte is gegroeid. Veel broeken die ze eerst goed paste, zijn opeens te kort geworden. Ze is nog steeds een behoorlijk smal meisje, want veel broekjes die in de lengte goed passen zijn in de breedte iets te ruim voor haar.

De kledingmaat die ze nu vooral draagt is maat 80. Sommige dingen in maat 74 past ze ook nog, maar vooral broeken zijn (vooral vanwege de lengte dus) maat 80. Nog steeds hebben we luiermaat 4 voor haar, maar ik twijfel of we misschien over moeten stappen op maat 5. Ze heeft namelijk laatst een paar keer achter elkaar een ongelukje gehad met een poepluier (dat het dus helemaal op haar rug zit of er bij de beentjes langs gaat. Ik vermoed dat dat een teken is dat de luiers te klein beginnen te worden.

Ontwikkeling

Zoals ik al schreef, geen grote ontwikkelingen de afgelopen maand. Ik heb het idee dat het los lopen nu echt niet lang meer gaat duren, maar ze heeft het nog niet gedaan. Ze kan wel al aan één handje lopen, maar ik merk wel dat ze dat nog erg spannend vindt. Haar loopkar en fietsje sjouwt ze nu trouwens de hele woonkamer door en zodra er meubels in de buurt zijn waaraan ze zich kan vasthouden, dan kan ze daar ook prima langslopen.

Vorige week ontdekte ik dat Lise al veel meer weet dan ik denk! Ik vroeg haar waar haar hoofd, buik en voeten zaten en ze wist ze allemaal in een keer aan te wijzen. Dat maakt me zo trots! Ik merk de laatste tijd dat ik steeds beter met haar kan communiceren. Zo vroeg ik gisteren of ze samen een boekje wilde lezen en kroop ze meteen naar de boekjes om er vervolgens met eentje naar mij terug te kruipen. Als ik haar vraag hoe de koe doet, zegt ze ‘boeee’ en laatst leek ze ook een schaap na te doen. Zo grappig! Ook zegt ze ‘aaien’ en aait dan ook daadwerkelijk mama, papa of een van haar knuffels. En gisteren zei ik het woord kietelen en probeerde ze zichzelf te kietelen 🙂

Dat kusjes geven waar ik de vorige update over schreef, doet ze trouwens niet meer. Ze heeft het een paar keer gedaan en had er toen geen zin meer in. Maar ach, dat komt vast weer een keer terug.

Routine

Ik vind het heerlijk dat Lise lekker met de pot mee kan eten en dat ze dat ook goed doet. Natuurlijk vindt ze niet alles even lekker, maar van stamppot of een lekkere pasta zit ze echt te smullen. Potjes geven we ook nog, maar echt sporadisch als we zelf iets eten waarvan ik niet wil dat Lise het eet. We zijn laatst ook gestart met het geven van een toetje na het eten. Gewone magere yoghurt vindt Lise te zuur, maar als ik er een klein beetje diksap doorheen roer, gaat het erin als pap! De Griekse yoghurt die ik bij mijn ontbijt eet vindt ze trouwens wel lekker, want daar snoept ze altijd van mee. Ik ga haar dat ook eens als toetje aanbieden om te zien of ze dat pikt.

Het avondflesje is er nog steeds niet af. We geven nu 150 cc water met 5 schepjes peutermelk van AH of Etos huismerk. Het hoort echt bij haar bedroutine ’s avonds en, zoals ik al vaker heb geschreven, ik vind het zo’n gezellig knuffelmomentje!

Favorieten

De afgelopen maand zijn haar twee poppen echt favoriet geweest. Met Little People speelt ze ook nog steeds elke dag en Duplo begint ook interessant te worden, al weet ze nog niet hoe ze iets moet bouwen en vindt ze het vooral leuk mijn zorgvuldig gebouwde bouwwerken af te breken… De tv vindt ze ook steeds leuker en dan vooral de serie Kipper op Netflix. Dat zetten we heel af en toe voor haar aan en dan blijft ze echt geconcentreerd kijken. Dat was een maand of twee geleden echt nog niet zo!

Mijlpalen

Aangezien er geen grote ontwikkelingen zijn geweest de afgelopen maand, geen lijstje mijlpalen dit keer.

Natuurlijk hebben we ook weer samen een video opgenomen. Zie je dat ze weer gegroeid is?

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

8 Comments

 • Reply Daantje 22 januari 2015 at 09:33

  Ahhh, het baby is er nu echt helemaal af he? 😀 Tenminste, dat merk ik bij Tobias heel erg!

  En vooral dat boekjes aangeven, dat vind ik echt zó leuk 😀 Heeft Lise ook een favoriete boekje dat ze heel vaak pakt?? 🙂

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:08

   Zeg dat wel ja! Het is echt een dreumesje, met dreumesstreken 😉 Lise vindt momenteel ‘Mama kwijt’ het leukst, en de boekjes van Nijntje. Wat is Tobias zijn favoriet?

   • Reply Daantje 24 januari 2015 at 16:36

    Tobias komt de laatste week steevast met het boekje Sander de schildpad aanzetten. Echt een heel dun boekje, je bent er in 2 tellen doorheen… Dus ik verzin er zelf altijd wat meer verhaal omheen, haha 😉

 • Reply Miranda 22 januari 2015 at 12:27

  Leuk filmpje weer! Ik herken veel dingen die Mila rond die tijd ook begon te doen. Zij is nu bijna 18 maanden.
  Over de luiers, wij gebruiken Kruidvat eigen merk. Ik denk dat we een week of 8 geleden naar maat 4 plus zijn gegaan. Maar ik ga binnenkort denk ook even kijken hoe maatje 5 bevalt.

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:09

   Leuk dat je zoveel herkent! Ah dus jullie zijn toch wat later. Ik denk dat we toch nog een keer een pak maat 4 kopen en dan eens kijken hoe het dan gaat. Ik vind het maar lastig te bepalen hoor, of een luier goed past!

   • Reply Miranda 25 januari 2015 at 14:55

    Ik vind het inderdaad ook lastig om luiermaat in te schatten. Je moet ook zeker niet naar de kilo’s op de verpakking kijken. Maat 4 is van 7 tot 18 kg en 4+ is van 9 tot 20 kg. Mila heeft ongeveer 9 maanden in maat 4 gezeten voor ik overging naar 4+. Die zat net ff wat mooier, aangezien ons meisje stevige bovenbeentjes heeft.

 • Reply Desirée 22 januari 2015 at 14:55

  Ah, zo leuk om te zien! Wat een leuke meid is Lise toch, zo liefjes hoe jullie samen zijn.

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:11

   Dankjewel 🙂 x

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.