LISE'S UPDATES

Lise’s 13 maanden update!

23 december 2014

lise13maandenblog

Lise werd 19 december 13 maanden en zoals beloofd geef ik je weer een update van haar ontwikkeling! De updates die ik vanaf nu doe, zullen iets minder uitgebreid zijn dan de afgelopen twaalf, want we komen nu eenmaal minder bij het consultatiebureau en wat eten betreft verandert er voorlopig ook niet zo gek veel.

Lengte/gewicht

Wat precies haar lengte en gewicht zijn weet ik niet, maar net als vorige maand zit Lise tussen kledingmaat 74 en 80 in. Haar lengte zal dus ook wel ergens tussen 74 en 80 cm liggen. Er zijn nu echt veel kledingstukken die ze lekker vaak kan dragen en dat vind ik niet alleen praktisch, maar ook heel leuk. De luiermaat die ze draagt is nog steeds maat 4. Ik ben benieuwd wanneer we over moeten naar maat 5!

Ontwikkeling

Staan kan Lise al een tijdje heel erg goed. We merken nu dat ze ook steeds vaker los gaat staan. Ze heeft het dan zelf meestal niet echt in de gaten, bijvoorbeeld omdat ze met iets aan het spelen is, maar ze kan dan echt al een tijdje los staan. Zodra ze doorheeft dat ze niets vast heeft, pakt ze of snel weer iets beet of ze laat zich op de grond zakken en gaat zitten of kruipt weg.

Toen ze net een week 1 jaar was, liep Lise opeens met een loopkarretje! Heel voorzichtig en beheerst, ik was/ben zo trots! Los lopen is er nog niet bij, maar ze loopt wel langs bijvoorbeeld meubels die ze vast kan houden. Een bank of een tafel bijvoorbeeld. Als ik haar handjes pak stapt ze ook al parmantig vooruit!

Qua tanden heb ik nog niets nieuws onder de zon kunnen ontdekken. Twee boventanden en twee ondertanden, that’s it voor nu. Ze kan er al wel heel goed mee bijten, dus koekjes en harde korstjes zijn geen probleem meer!

Eindelijk zegt Lise ook papa (M blij). Even geleden dacht ik dat ze ook ‘eten’ kon zeggen, maar dat heeft ze nu al een tijdje niet meer gedaan. En het laatste woordje dat erbij is gekomen is ‘waauuw’. Heel schattig, als ze dat doet! Ze zegt ook vaak ‘nana’ als ze naar een baby wijst, dus ik denk dat ze daarmee ‘baby’ bedoelt.

En het mooiste, meest ontroerende wat Lise deze maand geleerd heeft is, kusjes geven. Ze is er heel zuinig mee en geeft ze eigenlijk alleen ’s avonds voor ze gaat slapen. Na het verhaaltje doen we dan altijd samen de gordijnen dicht en op een dag gaf ze me toen opeens, uit zichzelf, een kus op mijn mond. Ik kon wel janken van geluk 😉 Bij M heeft ze het een dag later ook gedaan, maar gisteren bijvoorbeeld weer niet. We proberen er maar niet teveel de nadruk op te leggen, haha.

Routine

Wat eten betreft is er de afgelopen tijd niet zoveel veranderd. Lise eet ’s avonds steeds vaker met de pot mee en dat is heel gezellig én handig. Ze eet gewoon drie maaltijden per dag mee en krijgt tussendoor wat fruit of een koekje. Ik houd me niet heel strikt aan tijden, want ze slaapt ook nog redelijk veel (’s morgens 1,5 uur en aan het eind van de middag vaak ook nog 1 uur), dus ik probeer alles een beetje daaromheen te plannen.

Ze is trouwens nog steeds een makkelijke eter. Ik hoop echt dat dat zo blijft! En we sluiten de dag nog af met een flesje Nutrilon 3 opvolgmelk. Ik vind het een heerlijk knuffelmomentje, Lise smult van de melk, dus ik wil er nog niet mee stoppen. Wel zijn we langzaam de hoeveelheid melk aan het afbouwen. Tot wanneer heb jij je kindje een avondflesje gegeven?

Favorieten

Little People is nog steeds ’the bomb’ hier in huis. Het grappige is dat ze bepaalde poppetjes leuker vindt dan andere en die sjouwt ze dan het hele huis door, gaan mee boodschappen doen en af en toe zelfs mee naar bed. (Maar eigenlijk mag dat laatste niet van mij…) Ze speelt ook graag met haar loopkarretje en laadt dan al haar speelgoed in de bak, om het er vervolgens allemaal weer uit te gooien. Heerlijk om haar zo bezig te kunnen zien. Piep de muis is nog steeds haar favoriete knuffel. We hebben er een bij gekocht zodat ik hem af en toe kan wassen. Gelukkig had ze niets door toen ik de grote wisseltruc uitvoerde.

Mijlpalen

 • 26 november: voor het eerst zelf lopen met de loopkar
 • 1 december: duidelijk wijzen naar dingen (met een scheef vingertje)
 • 2 december: duidelijk ‘papa’ zeggen
 • 3 december: ‘eten’ zeggen
 • 16 december: voor het eerst de pop in het loopkarretje gelegd
 • 18 december: ‘wauw’ zeggen

3 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 23 december 2014 at 12:08

  Dit wordt later vast een prachtig document om haar ontwikkeling in terug te kijken!

 • Reply angelique 23 december 2014 at 13:10

  gaat snel he? Dit is leuk voor Lise voor later mooi bijgehouden

 • Reply Daantje 23 december 2014 at 21:20

  Heel erg leuk, en weer heel herkenbaar!! Tobias wijst sinds kort ook, en zegt dan “dat” of “die”…. Echt heel grappig 😀

  Alleen qua tandjes lopen ze erg uiteen…. Tobias heeft ze allemaal al, behalve de achterste kiezen! 😮 Gaat hier wel héél snel… Mensen denken vaak ook dat hij al anderhalf is daardoor, dat vind ik wel jammer 🙁

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.