LISE'S UPDATES

Lise’s 12 maanden update!

28 november 2014

12maanden

Op 19 november was het zover en werd Lise 1 jaar! Zo bijzonder dat ze nu precies een jaar op deze wereld is en M en ik dus ook een jaar papa en mama! In deze update ga ik in op alle ontwikkelingen in Lise’s twaalfde maand. Bij dit artikel hoort natuurlijk ook weer een video. De link daar naartoe vind je helemaal onderaan.

Lengte/gewicht

Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder vaak je naar het consultatiebureau hoeft. Volgens mij is de eerstvolgende keer als ze 14 maanden is, dus dat duurt nog even. In de lengte is ze ten opzichte van vorige maand niet zoveel gegroeid. Trouwens, qua gewicht verwacht ik dat ook niet, want mevrouw is echt een stuk actiever geworden nu ze kruipt als een pro en continu wil staan.

Nog steeds zit Lise tussen kledingmaat 74 en 80 in. Kleding van H&M en Zara valt wat groter uit, dus daar heeft ze bijvoorbeeld nog maat 74 van, maar dingetjes van Zeeman of Primark zijn dan weer eerder maat 80. Het is soms best lastig in te schatten welke maat ik moet hebben als ik in de winkel sta. Maar tot nu toe heb ik meestal goed gegokt.

Qua luiermaat is het ook nog steeds maat 4. We gebruiken de luiers van Bambino (Aldi) voor overdag en Pampers Baby-Dry voor ’s nachts.

Ontwikkeling

Vorige maand schreef ik dat Lise voor het eerst is gaan staan. Dit heeft ze deze maand heel veel geoefend en gaat nu heel erg goed. Ze kan nu ook kleine stapjes zetten terwijl ze aan de tafel of aan de bank staat. En soms, als ze heel geconcentreerd met iets aan het spelen is, laat ze weleens los zodat ze twee handen kan gebruiken. Ze vergeet dan volgens mij even dat ze staat!

Lopen doet ze nog niet, maar kruipen als de beste. Als ik even de gang in loop om iets te halen, hoor ik haar als een gek achter me aan kruipen. En ik kan haar nu ook gewoon roepen als ik aan de andere kant van de kamer zit en wil dat ze even komt. Ze komt dan niet altijd hoor, maar ze kán het wel 😉

En naast haar twee ondertanden, zijn de middelste twee boventanden nu ook duidelijk aanwezig. Ze zijn net door en dus nog niet op volledige lengte, maar als ze lacht zie je ze duidelijk zitten. Ik ben benieuwd welke tanden er nu aan de beurt zijn!

Ik verbaas me er een beetje over dat ze bij de vorige update alleen nog ‘heee’ kon zeggen. Inmiddels zegt ze namelijk ook ‘mama’ en ‘oma’, wat ze zegt als ‘mmma’. Papa vindt ze nog een beetje lastig, maar het duurt vast niet lang meer voordat ze ook dat kan zeggen.

Ze is nu heel erg op ons aan het letten en doet binnen no time dingen na en herhaalt dat dan uit zichzelf. Ik vind dat zo knap! Toen M mij vanmorgen een kus gaf en overdreven ‘mmmwaa’ erbij zei, deed ze dat meteen na! En om haar voor te bereiden op haar verjaardag hebben we haar natuurlijk ‘hoera’ geleerd met haar armen in de lucht. Ook dat doet ze nu gewoon uit zichzelf.

Routine

Eigenlijk is er niets wezenlijks veranderd in Lise’s routine, behalve dat ik gisteren begonnen ben met het afwisselen van haar ontbijt. Naast het bordje pap, wat ze nog steeds heerlijk vindt, geef ik haar nu soms in plaats daarvan een boterham met appelstroop en een bekertje gewone halfvolle melk.

Lise’s eetschema ziet er nu ongeveer zo uit:

8.00 – bordje pap van 6 schepjes Bambix ontbijtpap licht volkoren vanille, 180 cc water gemengd met 6 schepjes Nutrilon opvolgmelk 3 OF: 1 snee brood met appelstroop en een bekertje halfvolle melk
11.00 – fruithapje (meestal Rapley, dus in stukken)
12.30 – twee boterhammen met boter en dun besmeerd met beleg (bijv jam, appelstroop, leverpastei, smeerkaas) met slappe lauwe rooibosthee
16.00 – middagtussendoortje (fruit, koekje of rijstwafeltje)
18.00 – avondeten, met de pot mee (eventueel iets aangepast) of een 12+ potje biologische babyvoeding van AH
19.30 – fles van 180 cc water + 6 schepjes Nutrilon 3

Tussendoor geef ik Lise water of thee uit een tuitbeker.

Favorieten

Was Lise voor haar verjaardag echt uitgekeken op haar babyspeelgoed, nu heeft ze weer genoeg om zich uren mee te vermaken. Vooral Little People is een grote hit. Verder vindt ze houten speelgoed vooral heel leuk en boekjes lezen samen met mij. Ze is opeens ook erg gehecht aan haar knuffel Piep de muis, dus die moet regelmatig mee naar beneden als ze uit bed komt. Zo lief! Ik zet nu heel af en toe ook Sesamstraat aan of een andere serie voor hele kleintjes. Ik merk dat ze dat af en toe heel leuk vindt. M betrapte haar er zelfs op dat ze stond terug te zwaaien toen de Teletubbies zwaaiden omdat het afgelopen was. Hoe lief is dat?!

Mijlpalen

 • 24 oktober: Voor het eerst met de pot mee gegeten: andijviestamppot (ging er goed in)!
 • 24 oktober: Wat stapjes gezet tijdens het staan aan de bank.
 • 3 november: Bewust ‘mama’ zeggen.
 • 6 november: De twee middelste bovenlanden zijn door!
 • 13 november: Bewust ‘mmma’ (= oma) zeggen.

5 Comments

 • Reply Angelique 28 november 2014 at 09:22

  Gaat snel he? Pff ik kan mij Keano’s 12 maand niet eens meer herinneren (oke dat is niet waar) maar mijn mannetje word over 4 maand gewoon alweer 4!

 • Reply Daantje 28 november 2014 at 15:29

  Nog gefeliciteerd!! (Of had ik dat al gezegd?!)

  Gaat opeens hard he, met alles? Tenminste, dat vind ik wel. Ze hebben echt een spurt rond de eerste verjaardag en zijn dan ook opeens echt totáál geen baby meer 😉

 • Reply Bieke 28 november 2014 at 19:54

  Super leuk! De updates zijn altijd weer leuk om te zien/lezen.
  Ik zou het leuk vinden als ze elke maand blijven maar
  Misschien verandert er niet zo veel op één maand omdat ze groter wordt, dus om de 2-3 maanden lijkt me ook wel leuk!!

 • Reply Denise 6 juli 2015 at 10:17

  Wauw, wat toevallig!

  Ik kwam op je website terecht, tijdens wat speurwerk naar ervaringen met de Cortina Roots. Ik zag je foto’s met Lise op de fiets en vroeg me toen direct af hoe oud zij was.. Ik wil namelijk binnenkort ook gaan fietsen met mijn zoontje.
  Ik zocht dus wat verder op je site en zag staan dat Lise van november is. Leuk, mijn zoontje ook, maar dan een jaar later.. Om precies te zijn van 19 november 2014, de dag dat jullie meisje 1 jaar werd! Wat grappig..

  Bedankt voor het delen van jullie eerste fietstochtje. Mijn Cortina komt van het weekend, ik kan niet wachten tot mijn zoontje goed genoeg kan zitten en wij hem ook eens even kunnen gaan uitproberen!

  • Reply Monique 8 juli 2015 at 16:07

   Bedankt voor je leuke reactie Denise! Inderdaad super toevallig dat jouw zoontje precies 1 jaar scheelt met Lise 🙂

   Ik ben heel benieuwd hoe de Cortina jullie bevalt! Laat je het me weten?

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.