LISE'S UPDATES

Lise’s 11 maanden update!

21 oktober 2014

lise11mnd

Afgelopen zondag was Lise alweer 11 maanden oud. Over een maandje is het al zover en vieren we haar eerste verjaardag! In deze update ga ik in op alle ontwikkelingen in Lise’s elfde maand. Bij dit artikel hoort natuurlijk ook weer een video. De link daar naartoe vind je helemaal onderaan dit artikel.

Lengte/gewicht

Vanmorgen zijn we op het consultatiebureau geweest en is Lise gewogen en gemeten. Ze weegt nu precies 9 kilo en is 74,5 cm lang. Haar hoofdomtrek is 44,4 cm. Als we kijken naar de groeicurve is ze nog steeds iets langer dan gemiddeld, zit ze qua gewicht net iets onder het gemiddelde en qua hoofdomtrek ook. Ze heeft ook twee prikjes gehad en dat vond ze niet zo leuk…

Lise zit nu precies tussen kledingmaat 74 en 80 in. Veel kleertjes in 74 past ze nog prima, maar er zijn ook al een aantal dingen die ze in maat 80 draagt. Het hangt heel erg van het merk of de winkel af waarde kleertjes vandaan komen. Bij alles wat ik nu koop voor haar herfst- en wintergarderobe kijk ik goed naar of het groot of klein valt en bepaal ik aan de hand daarvan welke maat ik koop.

Qua luiermaat is het ook nog steeds maat 4. We hebben laatst een hele lading nieuwe Pampers gekocht in maat 4 omdat ze die zeker nog een heel tijdje aan kan. Nog steeds gebruiken we de luiers van Bambino (Aldi) voor overdag en de Pampers Baby-Dry voor ’s nachts.

Ontwikkeling

De grootste ‘sprong’ die Lise vorige maand maakte was optrekken tot staan. Ze heeft de hele maand heel goed geoefend, waardoor het nu een stuk sneller gaat en ze zich behalve in bed en in de box ook aan de salontafel, de bank, onze benen en eigenlijk alles waar ze zich aan kan vasthouden, optrekt.

Tijgeren doet ze eigenlijk helemaal niet meer. Het is echt kruipen geworden en ook daarin wordt ze steeds beter. Als ik even de gang in loop om iets te pakken, hoor ik haar handjes en knietjes op de houten vloer snel dichterbij komen. Vaak volgt ze me waar ik heen ga. Dat is zo lief!

Nog steeds heeft Lise alleen haar twee voorste ondertandjes. Laatst kwijlde ze heel erg, waardoor ik dacht dat er nieuwe tandjes onderweg waren, maar die zijn nog niet gesignaleerd. Wel zie ik haar bovenste voortanden al door haar tandvlees heen ‘schijnen’, dus dat kan nooit meer lang duren!

Klappen in de handjes doet Lise inmiddels ook uit zichzelf, maar sowieso als we het liedje zingen. Ze slaat meestal met haar ene handje op de bovenkant van haar andere handje. Echt heel schattig, hihi.

Wat de afgelopen maand toch wel de grootste ontwikkeling is geweest, is het kletsen. Zo heeft Lise haar eerste woordje gezegd, namelijk: ‘heee!’ dat ze nu standaard zegt als we haar kamer binnenkomen of als ik haar kom ophalen bij de gastouder. Ik smelt dan echt! Verder heeft ze nog geen echt herkenbare woorden gezegd, maar ze babbelt voortdurend in haar eigen taaltje. Ik ben benieuwd wanneer de eerste ‘mama’ of ‘papa’ komt.

Routine

Vorige maand schreef ik dat Lise zo lang deed over haar bord pap dat we soms wel een half uur bezig waren. M kocht per ongeluk een keer het verkeerde pak Bambix. In plaats van licht volkoren had hij licht volkoren vanille meegebracht. Was ik eigenlijk niet zo blij mee omdat ik dacht dat er suiker in zou zitten, maar dat bleek niet het geval. En toen ik zag hoe lekker Lise deze variant vindt en nu binnen 10 minuten haar pap op heeft, werd ik helemaal blij. Die houden we er dus in!

Lise’s eetschema ziet er nu ongeveer zo uit:

8.00 – bordje pap van 6 schepjes Bambix ontbijtpap licht volkoren vanille, 180 cc water gemengd met 6 schepjes Nutrilon opvolgmelk 3
11.00 – fruithapje (meestal Rapley, dus in stukken)
12.30 – twee boterhammen met boter en dun besmeerd met beleg (bijv jam, appelstroop, leverpastei, smeerkaas) met slappe lauwe rooibosthee
16.00 – middagtussendoortje (iets van fruit of rijstwafeltje)
18.00 – avondeten, prakje van groente, pasta/aardappel/rijst en 2 a 3 keer per week vlees/vis/ei, zo mogelijk ook iets in stukken daarbij (Rapley)
20.00 – fles van 180 cc water + 6 schepjes Nutrilon 3

Omdat Lise nog maar 2 keer een volle fles melk krijgt (waarvan eentje verwerkt in de pap), geef ik haar tussendoor regelmatig wat slokjes water of thee uit een tuitbeker. Dat drinkt ze goed!

Favorieten

Deze maand begin ik echt te merken dat Lise uitgekeken raakt op veel van haar speelgoed. Het is dus maar goed dat ze bijna jarig is en ook de feestdagen eraan komen, want ze is echt toe aan speelgoed dat haar iets meer uitdaagt dan bijvoorbeeld een rammelaar. Omdat ze snel verveeld is grijpt ze continu naar afstandsbedieningen en vindt ze het nog steeds leuk om alle DVD’s uit de kast te trekken en ze een voor een te bekijken. Verder vindt ze haar houten speelgoed nog wel steeds erg leuk en ook een locomotief die we tweedehands gekregen hebben en zelf kan rijden vindt ze heel interessant.

Mijlpalen

 • 3 oktober: aanwezig op haar allereerste bruiloft. Ze stal de show 🙂
 • 7 oktober: voor het eerst duidelijk het woordje ‘heee’ gezegd.
 • 8 oktober: voor het eerst ziek en koorts (op het hoogtepunt 39.4 graden). Niet leuk!
 • 18 oktober: sinds het opstaan veel meer ‘kletsen’ van voorheen! In haar eigen babytaaltje, dat wel.

6 Comments

 • Reply Sas 21 oktober 2014 at 09:47

  Leuke update om te lezen en zien!

 • Reply Seline 21 oktober 2014 at 10:27

  Leuke update! Het praten zal vast snel komen!

 • Reply Vlijtig Liesje 21 oktober 2014 at 11:46

  Bijna 1 jaar al! Wat gaat het snel!

 • Reply Daantje 21 oktober 2014 at 13:26

  Wat leuk om te lezen! Ons zoontje is van 2 november en dus net ietsjes ouder, maar wat ik teruglees is echt exact wat ik ook bij hem heb zien gebeuren de afgelopen weken 😀

  (Met als enige verschil dat zijn eerste woordje boem is 😉 )

  • Reply Monique 21 oktober 2014 at 19:02

   Wat leuk dat je zoveel herkent! En ‘boem’ is zo’n schattig woordje. Leuk dat hij dat al zegt! Veel plezier alvast met het vieren van zijn verjaardag 2 november 🙂

 • Reply Channah 21 oktober 2014 at 19:44

  Wat heb je het leuk op een rijtje gezet zo, interessant om te lezen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.